Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Upravni sud opet presudio u korist premijera. Srušena je odluka Povjerenstva za sukob interesa

Hitnost kod premijerovih žalbi ne primjenjuje se na druge - ročište koje je trebalo biti idućeg tjedna odgođeno do svibnja

FOTO: Vjekoslav Skledar

Upravni sud u Zagrebu presudio je, ne pretjerano iznenađujuće, opet u korist premijera Andreja Plenkovića u premijerovom sporu s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Ovog puta se radilo o slučaju Helsinki u kojem je Povjerenstvo utvrdilo da je premijer prekršio načela obavljanja dužnosti jer tom tijelu nije dostavio tražene dokumente o tome tko je platio put HDZ-ovoj delegaciji na stranački skup EPP-a u Finsku.

Kako doznajemo, i današnja presuda u korist Andreja Plenkovića, kao i nedavna koju je u slučaju imenovanja svog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Ujedinjenoj kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, obrazložena je time da Povjerenstvo nema što petljati oko načela obavljanja dužnosti.

Karamarko trlja ruke

Radi se o spornoj ovlasti iz članka 5. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, oko koje presudu Povjerenstva pobija i Tomislav Karamarko u čuvenom “slučaju Konzultantica”, a koje je nakon odluke Ustavnog suda vraćeno na ponovni postupak nižim sudovima.

Upravni sud u Zagrebu je u slučaju Pokaz i slučaju Helsinki stava da Povjerenstvo ne može donositi odluke o načelima obavljanja dužnosti, ako kršenje tih načela ne poveže i s konkretnom zakonskom odredbom koju je dužnosnik prekršio, dok je stav Povjerenstva da mogućnost stvarnih situacija ne može biti unaprijed definirana radnjama koje bi dužnosnicima mogle stajati na raspolaganju u konkretnim slučajevima.

Povjerenstvo će se i u ovom slučaju, kao i u slučaju Pokaz, žaliti Viskom upravnom sudu, koji je u sličnoj situaciji prije godinu dana dao za pravo ekipi koju vodi Nataša Novaković da presuđuju i samo na osnovu kršenja načela obavljanja dužnosti.

Hitnost samo kad je u pitanju premijer

Ročište po žalbi premijera Plenkovića oko slučaja Helsinki jedino je koje je danas održano na Upravnom sudu u Zagrebu. Ostala su, zbog koronavirusa, odgođena, a Sud je održavanje premijerovog ročišta objasnio hitnošću postupka. I doista, po zakonu se svi predmeti po tužbama na odluku Povjerenstva moraju riješiti u roku od 60 dana, što ih klasificira kao hitne.

Međutim, idućeg tjedna se na istom sudu na kojem se danas održalo ročište u slučaju Helsinki, trebalo održati ročište po žalbi na jednu drugu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u kojoj nema premijera, ni Vlade. Odgođeno je za svibanj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više