Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Upravo je ganutljivo kako USKOK odjednom istražuje ugovore koje je Zagreb sklapao s firmom muža Bandićeve pročelnice

Gdje su DORH i USKOK bili dosad, sve ove godine? Kad je Bandić bio živ živcat?

28.01.2019., Zagreb - U Mjesnoj samoupravi Zaprudje odrzana je sjednica vijeca Gradske cetvrti Novi Zagreb-istok s jedinom tockom dnevnog reda - problem oneciscenja zraka na podrucju MO Jakusevec i njegovoj okolici. Milan Bandic, Mirka Jozic.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Da je s tim masno preplaćenim novcem za čuvanje stanova Bandić dao sagraditi vrtić, lijepo bi mu se vidjelo. Ali, naravno, šalimo se, jer takvo glupo pitanje umjesno je postaviti samo glavici onog žutog kanarinca koji razlikuje zrno prosa i zrno heljde, ali nikad nije čuo za korupciju.

Ajmo se sad pitati kako to. Zbog čega je bivši Grad Zagreb – s Milanom Bandićem na kormilu – 12 puta skuplje plaćao čuvanje neuseljenih gradskih stanova nego što to inače košta i nego što se za tili čas može utanačiti s bilo kojom zaštitarskom tvrtkom, tako da svi budu sretni?

Kako i zašto je, dakle, Bandić, kako sadašnji gradonačelnik tvrdi, odlučio da mu je tu uslugu oko praznih stanova u redu plaćati 1200 posto više nego što za nju traže drugi ponuđači? Što će reći, ne po tržišnoj cijeni X, nego po cijeni X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X, plus X. Čekaj da prebrojim jesam li naredala točno 12 ikseva. Jesam.

Pa nitko od nas – je li tako? – neće u nekom dućanu dati za zimsku jaknu 12.000 kuna ako posve identična jakna u drugoj prodavaonici stoji 1000 kuna. Ne pada ti na pamet da iznajmiš apartman od 60 kvadrata za ljetovanje od nekog tipa koji ga renta 12 puta skuplje nego drugi vlasnik istog takvog apartmana u istom apartmanskom objektu. To je jasno. No zašto bi onda Bandić izvodio takve ludosti? Za takvo sumanuto bacanje para moraš imati mozak kanarinca. A za Bandića se sigurno ne može reći da su mu kapaciteti za operiranje novcem bili suženi.

Gdje su DORH i USKOK bili dosad?

Zato je upravo ganutljivo čitati današnju vijest da USKOK odjednom istražuje ugovore koje je Grad Zagreb sklapao sa zaštitarskom firmom Bilić-Erić Security da bi oni čuvali od provalnika gradsku imovinu. Gdje su, naime, DORH i USKOK bili dosad, sve ove godine? Kad je Bandić bio živ živcat? Je li ga se onda smjelo dirati ali oni, eto, nisu imali saznanja o tim ugovorima? Ili ga se nije smjelo dirati jer je bio u talu s HDZ-ovom vlašću pa ugovori nisu ni mogli doći na tapet?

To bi građanima mogla pojasniti recimo glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Neće, ali bi mogla. Jer dvanaest puta gore je dvanaest puta. Toliko se vidi s interkontinentalnog leta, ali iz Gajeve očito ne. Ni iz Državne revizije. Ni kroz očale Bandićevih političkih partnera koji sada glume nevinašca.

Ali da se vratimo Bandiću, kako, s kojim rezonom, zašto? Da je s tim masno preplaćenim novcem za čuvanje stanova dao sagraditi vrtić, lijepo bi mu se vidjelo. Ali, naravno, šalimo se, jer takvo glupo pitanje umjesno je postaviti samo glavici onog žutog kanarinca koji razlikuje zrno prosa i zrno heljde, ali nikad nije čuo za korupciju.

Šema je ne laka, nego perolaka

Dakle, šema je ne laka, nego perolaka. Bandićeva pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić ima muža, gospodina Matiju. Sretno je udana. Muž radi kao direktor za nešto u zaštitarskoj tvrtki Bilić-Erić Security. Možda je čovjek oduvijek maštao da će raditi u toj djelatnosti, premda bi zlobnici rekli da su ga baš zato i zaposlili jer mu je žena desna ruka gradonačelnika.

I tu se svi lijepo i povjerljivo dogovore. Bandić, prema saznanjima gospodina Tomaševića, plaća ugovore Biliću, Eriću i Joziću dvanaest puta više, a oni rastu i perfektno se razvijaju jer su pogodili kozmičku cijenu za jeftino plaćeni rad tih svojih zaštitara. Ali dakako da njima ne može ići sve. Nešto bi morali vratiti platitelju koji se toliko isprsio. Njima možda ostane 50 posto gore, možda i sto posto za diskreciju, a ostatak promijeni smjer za 180 stupnjeva. Teoretski. I svi su namireni kao begovi. Bajka je to. Ni Mačak u čizmama nije dobio toliko od Kralja za svoje prepelice.

Evo, krajem prošle godine, Grad Zagreb je sklopio s Bilićem, Erićem i Jozićem jednogodišnji ugovor za 25 milijuna kuna, a fakture su navodno na pola godine dosegle 26,5 milijuna. Nakupilo se, eto, i određenih vantroškovničkih izdataka.

Čuvanje jednog stana oko 1000 kuna dnevno

Tako je to išlo cijelo vrijeme. Godinu za godinom. I sigurno ne samo na čuvanju stanova. Uzgred rečeno, kad sam ja studirala, moji kolege studenti koji su došli na faks izvan Zagreba čuvali su prazne stanove tako što ih je Grad uzeo da žive u njima. Dobro Gradu, ne mora plaćati zaštitare, dobro studentariji, ne trebaju roditelji slati za podstanarske sobe. I totalno besplatno za obje strane.

No ta je zastarjela socijalistička formula napuštena. Zašto? Pa znamo svi osim kanarinca. Čuvanje jednog stana oko 1000 kuna dnevno. Dnevno. Mora da je Tomislav Tomašević ispalio na živce kad su mu to pokazali. Svatko bi. A kako Bilić, Erić i Jozić sada apsolutno razumiju da je Grad u teškoj financijskoj situaciji, pristali su čuvati stanove po 12 puta nižoj cijeni nego što su je zaračunavali Bandiću. Sreća da imamo tako samoprijegorne i odgovorne ljude na mjestima od interesa za Grad. A kanarinac veselo cvrkuće jer je sve izašlo na dobro.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više