Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Upravo je objavljen popis svih tvrtki koje su dobile Vladin minimalac

Vladin minimalac zatražilo je 84.000 poslodavaca za 485.000 zaposlenika

Premijer Andrej Plenković upravo je objavio da je Hrvatski zavod za zapošljavanje danas objavio popis svih korisnika kojima je Vlada u sklopu kriznih mjera odobrila minimalac. Radi o 84.000 poslodavaca koji su tražili potporu za 485.000 zaposlenika. Popis možete vidjeti na njihovim službenim stranicama.

“Ta mjera je bila brza, jednostavna i današnjom objavom je u potpunosti transparentna. Želim ponoviti da smo za prvi krug financirali s 1 milijardu i 550 milijuna kuna”, rekao je premijer. Također je kazao kako će HZZ i Porezna uprava voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, te da će Ministarstvo brzo djelovati i kad je riječ o potporama za travanj. Za travanj i svibanj će iznos potpore biti 4000 kuna.

Najviše potpora za mikro poslodavce

Prema podacima koje je objavio HZZ potporu za ožujak koristilo je točno 83.955 poslodavaca za 484.922 zaposlenih. Najveći broj potpora – za 77.057 ili 40 posto, isplaćeno je za radnike kod mikro poslodavaca, s do 10 zaposlenih. Za zaposlene kod malih poduzetnika isplaćeno je 5876 potpora ili 25 posto, srednjih ( 51-do 250 zaposlenih) 889 ili 19 posto i velikih (više od 250 zaposlenih) 147 potpora ili 16 posto.

Najveći udjel tražitelja potpora je među mikropoduzetnicima – 92 posto. Malih poduzetnika je sedam posto, srednjih jedan posto, a velikih 0,03 posto, prenosi Hina

Moguće je da će se mjere dorađivati

Objavu HZZ-a komentirao je danas i ministar rada Josip Aladrović koji je kazao kako je smisao objave popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca. “Ono za što smo se odlučili i što je naša obvaza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i finanjcijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanj, također ćemo nadomjestiti s novim podacima”, rekao je.

Aladrović je također kazao kako će kontinuirano kontrolirati sve potpore u suradnji s Poreznom upravom i Zavodom za zapošljavanje. “Učinit ćemo sve da iz ovog novca izvučemo maksimum za spašavanje i razvoj gospodarstva”, rekao je Aladrović te je dodao kako će mjere dorađivati ako to bude potrebno.

Hoće li se mjere nastaviti i nakon tri mjeseca?

Upitan hoće li se mjere nastaviti i nakon ova tri mjeseca, Aladrović je rekao kako će pratiti situaciju. “Planiramo sada za tri mjeseca, a potom ćemo pratiti situaciju i vidjeti treba li reagirati i još pomoći gospodarstvu, na što smo spremni”, dodao je.

“Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima, posebice u svibnju, što se događa s poduzetnicima i pomoći ćemo svima koji budu imali pad prihoda i pad poslovanja. Imamo neke signale da pojedini poslodavci najavljuju već izlazak iz mjera. To nas raduje jer pokazuje da u ekonomiji ima svijetlih primjera i da ima poslovnih aktivnosti”, kaže Aladrović.

Komunikacija sa svim socijalnim partnerima

Govoreći o dosadašnjim mjerama, ministar je kazao kako će se one još dorađivati i da o tome stalno razgovaraju u Vladi. Sve o daljnjim potezima vezanim uz mjere objavit će, kako je kazao, u prvoj polovici svibnja.

U međuvremenu, navodi, komuniciraju sa svim socijalnim partnerima te nastoje zadovoljiti ne samo poslodavce nego i radnike i javni proračun. “Razmatramo prijedlog svih inicijativa. Ono što bude pozitivno, realno i izvedivo, to ćemo uvrstiti”, dodao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više