Upravo je objavljeno kada će i službeno početi Brexit. Premijerka May će za devet dana aktivirati članak 50

Britanska premijerka o tome je izvijestila ured predsjednika Europskog vijeća

ZADNJA IZMJENA: ožu. 20, 2017
Foto: AFP

Britanska premijerka Theresa May aktivirat će članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od Europske unije 29. ožujka, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanske vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je ured predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska o tome, rekao je glasnogovornik britanske premijerke.

“Prošlog lipnja, narod Ujedinjenog Kraljevstva donio je povijesnu odluku da napusti EU. Iduće srijede, vlada će postupiti po toj odluci i formalno započeti proces razdruživanja aktiviranjem članka 50”, rekao je ministar za Brexit David Davis.

Početak dvogodišnjih pregovora

Time će početi dvogodišnji pregovori kojima dvije strane trebaju dogovoriti uvjete razlaza te posebni sporazum o njihovim budućim odnosima, posebice trgovinskim. “Nalazimo se na pragu najvažnijih pregovora za ovu zemlju u cijeloj generaciji”, rekao je Davis.

“Vlada je jasna u pogledu svojih ciljeva: dogovor koji će zadovoljiti svaku naciju i regiju Ujedinjenog Kraljevstva i doista cijelu Europu – novo, pozitivno partnerstvo između Ujedinjenog Kraljevstva i naših prijatelja i saveznika u Europskoj uniji.”

I Europska komisija spremna

Europska komisija poručila je na to da je spremna započeti pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. “Sve je spremno na ovoj strani”, rekao je Margaritis Schinas, glavni glasnogovornik EK, na redovitom brifingu za novinare u Bruxellesu.

Napomenuo je da će pregovori početi kada države članice potvrde Komisijin pregovarački mandat. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da će nacrt smjernica za pregovore o Brexitu državama članicama poslati u roku od 48 sati nakon što Britanija formalno obavijesti EU da želi istupiti iz Unije.