Upravo je podignuta optužnica protiv vozača koji je lani gliserom ubio mladu Austrijanku dok je ronila kod Malinske

Ako ga osude za smrt Verene Heinz, 27-godišnjak bi mogao dobiti od 3 do 15 godina zatvora

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020

Zbog pomorske nesreće u kojoj je u srpnju prošle godine na Krku poginula 20-godišnja Austrijanka Verena Heinz Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 27-godišnjeg Dine Dokoze-Nikpalja.

Optužnica stiže nešto manje od dva mjeseca od kada je Verenin otac, Dieter Heinz dao iskaz u sjedištu tužiteljstva u Rijeci. On je, naime, ronio sa svojom kćeri ispred Malinske, kada je tog 24. srpnja 2019. na nju naletio gliser. Djevojka je zadobila teške ozljede kojima je podlegla u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

Sporna lokacija tragične nesreće

U ovom slučaju mladi vozač glisera sve do sada nije bio službeni osumnjičenik. U međuvremenu je odselio u Njemačku, a tek nedavno je formalno ispitan u ovoj istrazi. Okolnosti ove tragedije dugo su se rasplitale.

Posebno sporno bilo je upravo mjesto na kojem se nesreća dogodila. Naime, radilo se o zoni u kojoj glisiranje nije bilo dozvoljeno jer je granica glisiranja 300 metara, ali jednako tako, prema tumačenju Lučke kapetanije koje se više puta isticalo nakon ovog tragičnog događaja, u toj zoni nije bilo dozvoljeno ni kupanje ni ronjenje.

Iznimka je bilo organizirano ronjenje s voditeljem i brodicom. Naime, granica za to je 100 metara od obale. U pitanju je svojevrsna ‘tampon-zona’, inače, propisana upravo zbog sigurnosti kupača i ronilaca.

Ključni dokazi pronađeni u moru

Verena i njezin otac ronili su na dah i bili su uredno obilježeni ronilačkim bovama. Isprva se mislilo da su bili udaljeni više od 300 metara od obale, to su u svojim prvim priopćenjima tvrdili Ministarstvo prometa te policija.

Međutim, tužiteljstvo sada u optužnici navodi da je Dokoza-Nikpalj gliserom ušao u akvatorij u kojem su se nalazili kupači, što je on morao znati, te je bio dužan prilagoditi brzinu vožnje. Ronilačka oprema Verene i njezinog oca pronađena je unutar pojasa od 200 metara od obale.

Mladića se tereti da nije na vrijeme prilagodio brzinu vožnje zbog čega nije uočio dvoje plivača ni njihovu ronilačku plutaču. Zato je prešao preko njih, a elisa glisera nanijela je Vereni po život opasne ozljede kojima je kasnije podlegla.

Kazna od tri do 15 godina zatvora

Dokoza-Nikpalj, kako neslužbeno doznajemo, poriče krivnju za kazneno djelo za koje je optužen. U pitanju je ugrožavanje posebnih vrsta prometa. U ovom slučaju radi se o brodskom prometu u kojem je vozač glisera prekršio pravila i pri tome skrivio smrt jedne osobe. Zakon za to predviđa od tri do 15 godina zatvora.

Obitelj Heinz, kako nam je potvrdio njihov odvjetnik Ivan Primorac, najavila je pak pokretanje i parničnog postupka u kojem će zbog Verenine smrti tražiti milijunsku odštetu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1976 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program