Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Upravo je potvrđena još jedna optužnica protiv Bandića u aferi Agram

Osim Bandića, za muljanje sa zbrinjavanjem smeća optužen je i Petar Pripuz

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika, te poduzetnika Petra Pripuza za muljanje sa zbrinjavanjem smeća u Zagrebu krajem 2013. godine. Prema ovoj optužnici Bandić i tadašnji predsjednik Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić u listopadu 2013. dogovorili kako će omogućiti Pripuzu da dobije veliki posao za koji je grad bio spreman platiti 6,2 milijuna kuna. Naplaćeno je 3,9 milijuna kuna.

Vještaci su u međuvremenu utvrdili da je to bila realna tržišna cijena, te da gradski proračun nije oštećen, ali USKOK vjeruje da se pogodovalo Pripuzu. Naime, Bandić i Ljubičić su donijeli odluku da se upravo njemu dodijeli posao zbrinjavanja otpada s Jakuševca, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja tog otpada i od strane Zagrebačkog holdinga privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem. Za to je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, no Ljubičić ju nije tražio, budući da je, kako se sumnja, imao dogovor s Bandićem i Pripuzom.

Sve je namješteno za Pripuzove firme

Iskoristili su zatim svoj položaj da Željku Horvatu, posebnom višem savjetniku gradonačelnika i glavnom koordinatoru za otpad Grada Zagreba, narede da poduzme sve kako bi upravo Pripuzova tvrtka Ce-Za-R dobila posao zbrinjavanja otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja. To je, piše dalje USKOK, i učinjeno, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja tog smeća na drugi način.

U nastavku procesa dokumentacija je prilagođena upravo mogućnostima Pripuzove firme. Uvjeti natječaja su prilagođeni dozvolama i mogućnostima njegove C.I.O. S. grupe, a istovremeno nisu uopće bili ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj, odnosno Grad Zagreb, nije mogao predvidjeti. Naime, dozvole odlagalištu Jakuševec bile su istekle nekoliko godina prije nego što se situacija sa zbrinjavanjem otpada uopće zakomplicirala. Nakon odluke Vijeća odvjetnik Anto Nobilo objasnio je kako je uporište za potvrđivanje optužnice Vijeće našlo u detaljima vještačenja koji će morati biti dodatno razjašnjeni upravo u sudskom postupku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više