Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Obitelj Cvjetković mirno predala kuću, otišli na prosvjed pred Vladu

Deložacija je bila nakratko zaustavljena na inicijativu predsjednice

FOTO: prtscr N1

NOVO 13.44 Cvjetkoviće je primio predsjednik Sabora Josip Leko, no sudeći po razočaranim izrazima njihovih lica nakon sastanka, susret nije urodio plodom.


 

13.15 Obitelj Cvjetković prosvjeduje na Markovu trgu, pred zgradom Vlade. U njihovoj su pratnji tek odvjetnici i nekoliko ljudi.


 

11.23 Cvjetkovići kreću na prosvjed na Markov trg, koji su, kako su rekli, već ranije uredno prijavili, javlja N1.

Marija i Tomislav Cvjetković nakon deložacije iz kuće prosvjedovali su na Markovom trgu, a potom ih je primio predsjednik Sabora Josip Leko. Nakon sastanka s Lekom otišli su razočaranih lica.
Marija i Tomislav Cvjetković nakon deložacije iz kuće prosvjedovali su na Markovom trgu, a potom ih je primio predsjednik Sabora Josip Leko. Nakon sastanka s Lekom otišli su razočaranih lica. PIXSELL/PIXSELL

 

10.55 Živi zid objavio je da je obitelj Cvjetković “odlučila mirno predati svoj dom u posjed ovrhovoditelju i zatražila da se Živi zid povuče”.

Obitelj Cvjetkovića odlučila je mirno predati svoj dom u posjed ovrhovoditelju i zatražila da se Živi zid povuče.

Gepostet von Živi zid am Freitag, 10. Juli 2015


 

10.47 Policajci čiste prilaz kući, a obitelj Cvjetković je zamolila okupljene da se maknu i puste ovršitelja te ih pozivaju na Markov trg jer kažu da se tamo donose zakoni. Živi zid to ne podupire i demonstrativno su otišli uz uvrede i psovke, javlja HRT.


 

10.36 Čini se da ipak neće biti zaustavljanja deložacije – u ovom se trenutku pili ograda dvorišta obitelji Cvjetković, ne bi li se omogućio ulazak policiji i službeniku suda.

Živi zid je na svojoj Facebook stranici upravo postavio novu objavu, koju prenosimo u cijelosti: “Deložacija nije odgođena! U ovom trenutku pili se ograda! Javna poruka predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović: ‘Slanje Vesne Balenović na deložaciju obitelji Cvjetković kao vaše predstavnice skupa s porukama ‘podrške’ nije dovoljno da se deložacija spriječi.

Toga ste i sami svjesni, vaša podrška žrtvama deložacija bila je i ostala na riječima, samo ih sada za razliku od vremena predsjedničke kampanje ne upućujete vi osobno nego putem drugih osoba koje govore u vaše ime. Toliko o vašem liku i djelu, time ste poslali poruku i svim ostalim obiteljima koje čeka deložacija o tome što mogu očekivati od vas kada im bude najteže – tapšanje po ramenu i ‘ja sam uz vas’ parole, dok u isto vrijeme u hotelu ispijate šampanjac s Vesnom Pusić. Hvala vam na (ne)iskrenoj podršci, Živi zid”


10.25 Na Facebook stranici Živog zida objavljeno je da je deložacija zaustavljena, a N1 potvrđuje da je deložacija, nakratko, zaustavljena na inicijativu Kolinde Grabar Kitarović.

“Nešto prije 10 sati na Bukovcu se pojavila izaslanica predsjednice Republike Vesna Balenović i izvijestila nazočne da je deložacija zaustavljena. Time je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da su deložacije političko pitanje i da se mogu zaustaviti intervencijom s najviše razine. Također, ovime je potvrđeno da je Živi zid u pravu kada se poziva na 34. članak Ustava RH, koji kaže da je dom nepovrediv”, istaknuto je u objavi.


 

10.15 Ovo nije pravna država, ovo je deložacija pravne države, poručio je Tomislav Cvjetković, čija deveteročlana obitelj u petak od 9 sati očekuje deložaciju iz kuće na zagrebačkom Bukovcu, za koju se on još uvijek nada da se neće dogoditi, da će pobijediti zdrav razum i da se neće “uništiti, ubiti jednu obitelj”.

“Imamo osjećaj da je netko odlučio da nas se mora baciti van. Unatoč tomu, mi još uvijek vjerujemo u situaciju da se, kad krenu pregovori sa sudskim ovršiteljem, na licu mjesta može nešto napraviti i dogovoriti. No, realno, netko je odlučio da smo mi trenutno najveći državni problem”, izjavio je Cvjetković novinarima ispred kuće, oko koje se od četvrtka navečer okupilo oko 150 ljudi koji se protive deložaciji, piše Hina.

Naglasio je da nema namjeru pružati fizički otpor deložaciji ako do nje dođe te je stoga zamolio sve okupljene da budu dostojanstveni. “Ne želim da hrvatska policija lupa pod hrvatskom narodu i, ne daj Bože, obrnuto”, poručio je i dodao da nikad nije bio revolucionar te ne želi na taj način gledati na svijet. “Legalist sam. Međutim, ovakva pravna država je u biti zlo koje u ovom trenutku tare nas Hrvate i sve hrvatske građane”, kazao je.

Cvjetković poručio da neće pružati fizički otpor

“Ne želim pružati otpor, želim da budemo dostojanstveni, jer ako je netko jači, jači je pružali mi otpor ili ne. Čemu žrtve, traume? Djeca ionako imaju traume, sada još da me netko lupa ili da njih netko udara. Čemu to, zašto? Zbog zidova koji su na kriminalni način stečeni? Jednostavno, kad si nemoćan protiv sustava, kad osjećaš da si najveći neprijatelj… teško je živjeti u takvoj situaciji”, rekao je Cvjetković.

Upitan ne misli li da se deložacija može samo odgoditi te da će “najcrnji scenarij” kad-tad uslijediti, odgovorio je kako se to ne mora dogoditi. “Najcrnji scenarij je zato što je netko tako odlučio. To nije pravna država, to je deložacija pravne države. Živjet ću i dalje, ako Bog da, i želim biti ponosan bez obzira što sam povrijeđen”, istaknuo je.

Obratit će se Europskom sudu za ljudska prava

Najavio je kako ima namjeru obratiti se višim sudovima, poput Europskog suda za ljudska prava, ali da u ovom trenutku za to nema snage jer se njegova obitelj do zadnjeg dana nadala da će se “u ovoj državi naći zdravog razuma”. “Međutim, nema zdravog razuma u onima koji odlučuju. Zdrav razum je među ljudima koji žele pomoći, ali nije bilo prilike da na nas bude više”, naveo je Cvjetković.

Na pitanje gdje će se svi smjestiti ako se deložacija ipak dogodi, odgovorio je kako to još ne zna, vjerojatno kod članova obitelji. “Rastrčat ćemo se na par strana i prenoćiti. Ne želim u prihvatilište, ne želim djecu davati u domove. Jednostavno, uništili su, ubili jednu obitelj”, poručio je.


 

Za danas u devet sati predviđen je službeni početak deložacije obitelji Cvjetković iz kuće na adresi Mogilska 5 u Zagrebu. Već je jučer aktivistička scena, na čelu s članovima Živog zida, putem društvenih mreža najavljivala veliko okupljanje u cilju sprječavanja deložacije.

Po informacijama iz istih krugova, kasno jučer, oko 23 sata, policija je blokirala prilazne ceste do kuće Cvjetkovića ne bi li spriječila dolazak aktivista.

Jučer su članovi Živog zida pozvali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da zaustavi ovu deložaciju, kao i onu zakazanu za isto vrijeme u Velikoj Gorici, a u slučaju da to ne može, uputili su joj poziv da im se pridruži u jutrošnjoj akciji.

Aktivisti okupljeni oko kuće obitelji Cvjetković
Aktivisti okupljeni oko kuće obitelji Cvjetković Živi zid/Facebook

Sinčić pozvao sve legaliste da se odupru deložaciji

“Pozivamo ne samo nju, nego sve one koji glasno viču da treba poštovati zakone, pravni poredak naše države i Ustav RH, da djelima stanu iza svojih riječi. Jer nikad zakoni i Ustav nisu očitije i jasnije pogaženi nego u slučaju obitelji Cvjetković. Došao je red na sve vas legaliste, koji ćete izgovor imati ovog petka?”, poručio je jučer u otvorenom pismu Ivan Vilibor Sinčić, bivši predsjednički kandidat i vođa Živog zida.

 

Južni prilaz kući u potpunosti je blokiran policijskim vozilima.

Posted by Živi zid on 9. srpanj 2015

 

Jutros su kao potpora aktivistima kod kuće obitelji Cvjetković došli i predsjednici sindikata Preporod te Nezavisnog cestarskog sindikata Željko Stipić i Mijat Stanić. Iz Živog zida javljaju da se prije 7 sati već okupilo oko 150 aktivista. U ulici se već nalazi veliki broj policijskih marica, a aktivisti kažu da se čini kako će ovo biti najnasilnija deložacija dosad. Ispred ulaza u dvorište Cvjetkovića postavili su i gomilu balvana te drugih predmeta, ne bi li onemogućili ulazak policiji.

Krenuo livestream!

Gepostet von Živi zid am Donnerstag, 9. Juli 2015

Šesti pokušaj izbacivanja Cvjetkovića

Podsjetimo, ovo je već šesti pokušaj deložacije obitelji Cvjetković sa zagrebačkog Bukovca. Problemi su se pojavili kad je Općinski građanski sud zbog navodnog nepodmirivanja duga prodao njihovu kuću Borisu Žibratu, iako je pola kuće bilo na ime Marije Cvjetković, a sav kredit, podignut u Croatia banci, na ime Tomislava Cvjetkovića. U međuvremenu se na sudu pokazalo da dug nije niti postojao odnosno da je kredit, po tvrdnjama sudskog vještaka, i preplaćen.

Vladimir Gredelj, odvjetnik obitelji Cvjetković, u petak je predsjedniku zagrebačkog Općinskog suda u Novom Zagrebu Nikoli Ramušćaku uputio zahtjev za izuzeće sutkinje Marije Karađole u predmetu deložacije obitelji Cvjetković. U zahtjevu odvjetnik ističe kako mu nije namjera opstruirati rad suda i onemogućiti deložaciju, već “očajnički pokušaj da svojim strankama, djeci i unuku obitelji Cvjetković omogućim elementarna ljudska prava koja im pripadaju Temeljem Konvencije o ljudskim pravima, a to je da o njihovim pravima i interesima odlučuje neovisan i objektivan sud”.

Nužnim smatra utvrditi je li sudac koji odlučuje o deložaciji nepristran i objektivan, ili “bez ikakvog osjećaja za pravdu po svaku cijeni nastoji djecu, od kojih jedno ima godinu i tri mjeseca, izbaciti na ulicu”. “U ovom slučaju Vaš posao je kroz analizu spisa utvrditi je li ponašanje sutkinje Karađole u svemu bilo sukladno Kodeksu sudačke etike, pravilima koja su utvrdili samo suci ili nije”, poručuje Gredelj u pismu Ramušćaku, piše Hina.

Predsjednica poslala Balenović kao izaslanicu

Bez obzira na današnji ishod, Marija Cvjetković kaže da tijekom dana planiraju prosvjed na Markovu trgu. Okupljeni skandiraju “Pravo na dom” i pjevaju nacionalne budnice, javlja HRT. Predsjednica Grabar-Kitarović poslala je Vesnu Balenović, povjerenicu za zviždače, da obiđe dom obitelji Cvjetković. Policija je prvotno nije htjela pustiti u dvorište kuće, ali su ipak popustili.

 

Postavljanje obrambenih balvana.

Posted by Živi zid on 10. srpanj 2015