Politika & Kriminal

Propala inicijativa o razrješenju rektora Borasa; on upravo napada medije i tvrdi da obmanjuju javnost

Telegramova Dora Kršul izvještava sa sjednice Senata u kino dvorani SC-a

23.09.2020., Zagreb - HUB 365, konferencija Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije. Damir Boras
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

U 11 sati u kino dvorani SC-a počela je dugoočekivana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj će se raspravljati o kompleksnom stanju na Sveučilištu. Na početku sjednice, rektor Boras stavio je na javno glasanje pitanje hoće li se u dnevni red uvrstiti točka o njegovom razrješenju.

Javno se i glasalo: 13 senatora bilo je za uvrštenje te točke u dnevni red, 4 suzdržano, ostali protiv. Ukupno je prisutno 68 od 70 članova Senata.

Uoči sjednice, neki su dekani dali izjave. Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić kazao je kako smatra da je situacija na Sveučilištu dobra. “Uvijek može bolje, ali stanje je dobro”, kazao je Opić i rekao da danas nije u pitanju smjena rektora, već opće stanje na Sveučilištu.

Izjave dekana

Novinarima se obratio i dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić. “Čekali smo gotovo godinu dana da možemo na ovakvoj sjednici raspravljati uživo. Neke stvari su se dugo gomilale i rasprava je neophodna”, kazao je Barišić.

Interesantno, njegovu je izjavu, sa smješkom na licu, s novinarima je poslušao i prorektor Ante Čović, kojemu zbog radnog odnosa iznad 70. godine, Barišić priprema otkaz nakon što je Državni inspektorat utvrdio da Čović nije zaposlen u skladu sa zakonom.

Da rektor Boras i njegova uprava ne rade dobro, smatra profesor Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta. Nedvosmislenu izjavu dao je i dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk. “Sazrijelo je vrijeme da se postavi pitanje odgovornosti rektora Borasa. S obzirom na brojne afere na Sveučilištu, nisam zadovoljan stanjem na Sveučilištu”, kazao je Turk.

Rektor se hvali svojim uspjesima, afere ne spominje

U nastavku sjednice, nakon što u dnevni red nije uvrštena točka o njegovom razrješenju, rektor Boras ne osvrće se niti na jednu aferu, već, kako doznajemo sa Senata, govori o svojim i uspjesima svoje uprave. Rektor je senatorima rekao i da “oni koji pišu po novinama nemaju pojma” i dodao da mediji “pišu gluposti i obmanjuju javnost”.

Dodao je i da je vrijeme sjednice Senata ograničeno zbog epidemioloških uvjeta.

Telegram sa Senata doznaje i da je Boras odbio odgovoriti na sva relevantna pitanja koja opterećuju Sveučilište i koja uvjetuju, kažu nam senatori, “ovu krizu upravljanja”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu