Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznali smo da su se premijer i predsjednica dogovorili: vojna parada bit će u Zagrebu, 4. kolovoza

Postignut je politički kompromis u vezi održavanja svečanog mimohoda

04.08.2014., Knin - Povodom svecanog obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice VRO Oluja odusevljenje kao i svake godine izazvale su zastave svih ratnih postrojbi.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vojni mimohod u povodu dvadesetgodišnjice Oluje ipak će se održati u Zagrebu, ali ne petog nego četvrtog kolovoza, u večernjim satima. Riječ je o kompromisu između Vlade i predsjednice Republike, što ga je Kolinda Grabar-Kitarović bila najavila u svom obraćanju medijima danas oko podneva.

Kompromis Vlade i predsjednice

Predsjednica je tom prigodom kazala kako nema ništa protiv vojne parade, pod uvjetom da se ona održi dan prije ili dan kasnije od središnje proslave u Kninu. Budući da u Vladi smatraju kako vojna parada ionako ne može biti glavno pitanje političkih prijepora u Hrvatskoj, smatra se da je 4. kolovoza sasvim podesan termin za zagrebački vojni mimohod.

Ovdje valja, još jednom, podsjetiti na povijest uglavnom nepotrebnih prijepora oko ovogodišnje proslave Oluje. Predsjednica Republike prva je bila predložila održavanje vojne parade (sasvim dobra inicijativa, s obzirom na to da je riječ o dvadesetoj godišnjici konačne vojne pobjede).

Utjecaj HDZ-a na Kolindu Grabar-Kitarović

Zatim je – vjerojatno pod utjecajem Hrvatske demokratske zajednice – polako počela odustajati od te ideje, uz prijedloge da bi vojnu paradu valjalo odgoditi za iduću godinu (što je, međutim, besmisleno: zašto slaviti 21. godišnjicu ako ne slavimo jubilarnu dvadesetu), ili da bi je trebalo povezati s prvim postorojavanjem Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, što je je podjednako bespredmetno: u Kranjčevićevoj se ulici Hrvatska vojska tek bila osnivala, taj se događaj redovito obilježava, ali on uistinu nema mnogo veze s pobjedama iz 1995. godine.

Stranački sukob

U međuvremenu je pitanje održavanja ili neodržavanja vojne parade preraslo u jedno od brojnih mjesta prijepora između HDZ-a i SDP-a što je, u ovom slučaju, jako loše za našu zemlju: najvažnija vojna pobjeda, kojom je trajno definirano geopolitičko stanje na prostorima bivše Jugoslavije, ne smije postati točkom sukoba između bilo kojih odgovornih političkih snaga u Hrvatskoj.

Konzenzus o održavanju vojne parade u Zagrebu, večer uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, optimalno je političko rješenje, poslije kojeg ne treba tražiti ni gubitnike ni pobjednike.

Pitanje za predsjednicu

Puno je važnije da se Kolinda Grabar-Kitarović, osobito poslije ovogodišnjeg Bleiburga, koji nije ikonografski glorificirao ustaštvo, ali je sadržajno, jače nego prije, stremio opravdanju NDH i povijesnom revizionizmu; puno je, dakle, važnije da se predsjednica Republike Hrvatske zapita tko ju je sve doveo na vlast i čime se sve služi njena stranka da bi osvojila vlast u parlamentu.

20.05.2015., Zagreb - Dolazak clanova Drzavnog odbora za proslavu Oluje na sastanak u vilu Weiss na Pantovcak. Ante Gotovina. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Dolazak članova Državnog odbora za proslavu Oluje na sastanak u vilu Weiss na Pantovčak. Na fotografijia: Ante Gotovina PIXSELL

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više