Doznali smo za Vladin potez kojim konačno pomažu poduzetnicima (doduše, pomažu u zatvaranju firmi)

Dosadašnje cijene likvidacije firme dosezale su 30.000 kuna

ZADNJA IZMJENA: svi 6, 2015
Foto: PIXSELL/Pixsell

Ministar Orsat Miljenić u hitnu saborsku proceduru uputit će izmjene triju zakona kojima će se pojednostavniti i financijski olakšati likvidaciju j.d.o.o. i d.o.o. tvrtki, a zatvaranje se više neće morati objavljivati u Narodnim novinama nego će biti besplatno.

Do sada se, naime, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) ili popularno “tvrtka za 10 kuna” mogla vrlo jednostavno otvoriti, ali je proces zatvaranja predstavljao veliki problem. Troškovi zatvaranja firme, koju ste otvorili sa 600 do 800 kuna u roku od 24 sata, mogli su iznositi od 15.000 do čak 30.000 kuna, a procedura je mogla potrajati i do dvije godine.

Smanjenje troškova na 600 kuna

U Ministarstvu pravosuđa kažu da će mijenjati Zakon o sudskim pristojbama, Zakon o trgovačkim društvima i Zakon o javnobilježničkim pristojbama. Time će se drastično smanjiti proces likvidacije tvrtke pa ćete jednostavni d.o.o. moći zatvoriti za znatno manjih 600 kuna.

Što se društva s ograničenom odgovornosti (d.o.o.) s minimalnim osnivačkim kapitalom od 20.000 do 50.000 kuna tiče, trošak zatvaranja sad će vas koštati od 1500 do 2000 kuna, a dosad je isto znao iznositi do 30.000 kuna.

Jedna isprava i niža tarifa

U dosadašnjoj proceduri u prvom koraku likvidacije tvrtke trebali ste posjetiti javnog bilježnika i dobiti četiri isprave i platiti sudsku pristojbu. U drugom ste koraku trebali ste platiti 3 isprave i sudsku pristojbu. Novim izmjenama u oba će vam koraka trebati po jedna isprava, a javno-bilježnička tarifa bit će ujednačena i snižena, što dosad nije bio slučaj.

Ukida se objava u Narodnim novinama

Još jedna promjena koja stiže izmjenama zakona jest ukidanje obveznih objava likvidacije u Narodnim novinama. Do sada ste morali plaćati po 600 kuna za objavljivanje svakog od tri poziva vjerovnicima, a sad se obveza objava u Narodnim novinama briše iz zakona.

Zatvaranje tvrtke sad će biti, kažu nam iz Ministarstva, objavljeno na internetskim stranicama Sudskog registra i bit će potpuno besplatno.

Jelena Tešija
Telegram autor
639 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program