Politika & Kriminal

Upravo su nam potvrdili s Rebra: Na odjelu s teškim oboljenjima, gdje je ušla korona, umrle su tri pacijentice

Na Zavodu za hematologiju umrle su bolesnice koje su bile u terminalnim fazama

U Zavod za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb probio je virus SARS CoV-2 te se od prošlog tjedna zarazilo 15 teških bolesnika. Objavio je to jutros portal Vijesti.hr kojem se javio jedan od članova obitelji oboljelog pacijenta. Tvrdi kako je stanje ozbiljno te vjeruje da je oboljelih više od 15, koliko bolnica tvrdi da ih ima.

Zato smo danas zatražili detaljnije pojašnjenje u KBC-u Zagreb, zamolivši ih da pojasne kako je virus ušao na odjel s tako osjetljivim pacijentima, te kakva je ondje trenutna situacija. Ravnatelj KBC-a prof. dr. sc. Ante Ćorušić naveo je da ne mogu biti sigurni kako je virus ušao, no pretpostavljaju, kaže, da se to dogodilo preko pacijenata koji su u trenutku dolaska u bolnici bili u fazi inkubacije.

“U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku, dva do tri dana, postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu”, pojašnjava dr. Ćorušić.

Nekoliko smrtnih ishoda

Navodi i kako je nekoliko pacijenata u međuvremenu preminulo pri čemu ističe da je riječ o pacijentima u terminalnim fazama bolesti. “Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom”, navodi prof. dr. sc. Ćorušić.

Kaže i kako je jedan pacijent također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan premješten je u COVID odjel OB Pula, dok je njih još sedam prebačeno u COVID odjel KBC-a Zagreb, a dvoje u KB Dubravu. Kući je otpušteno dvoje bolesnika.

Nema daljnjeg širenja zaraze

“Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtijevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje Covid-19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru”, pojasnio je dr. Ćorušić.

Ističe kako ovaj tjedan nisu imali daljnje širenje zaraze te da nema novozaraženih. U međuvremenu su, kako bi smanjili rizik širenja od infekcije, sve dvokrevetne sobe promijenili u jednokrevetne. No, pitanje je sada, kaže, koliko će dugo moći raditi tako smanjenim kapacitetom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu