Politika & Kriminal

Uređenje parka na Savici krenulo je doslovno preko noći, a projektant je firma osnovana prije tri mjeseca

Na tom je mjestu Grad planirao graditi crkvu pa odustao

03.03.2017., Zagreb, - Gradonacelnik Milan Bandic odrzao je konferenciju za medije na lokaciji gdje ce se graditi nova crkva na Savici. Gradonacelnik je istaknuo da se crkva na Trnjanskoj Savici nece graditi u parku, kao sto je prvotno bilo predvidjeno i zbog cega su gradjani prosvjedovali, vec ce se graditi '150 metara dalje od parka'. 
Photo: Anto Magzan/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Jutros su krenuli radovi na uređenju parka na području zagrebačke Savice. Tabla gradilišta je postavljena sinoć u 21 sat, a stanovnici su ostali prilično iznenađeni jer nisu imali ranijih saznanja o početku radova.

Gradonačelnik Milan Bandić jutros je bio na mjestu događaja. “Pokušalo se mirno napraviti park i crkvu. Nisu se mogli pomiriti stavovi. Ostao je park kojeg ćemo urediti na najbolji mogući način. Bit će najljepši park u Zagrebu”, rekao je gradonačelnik Bandić predstavljajući projekt.

Projektant firma osnovana prije 3 mjeseca

No, iz incijative Čuvajmo naš park upozoravaju kako grad ponovno radi bez konzultacija s građanima i Mjesnim odborom te kako nije ni proveden natječaj za projekt uređenja. Od postavljanja table na ulasku u park do početka radova prošlo je manje od deset sati, što jasno pokazuje namjeru Grada da preko noći pokrene realizaciju projekta u kojem su ponovo zaobiđeni zakonski postupci i koji će stanovnike Zagreba koštati ogromne novce, smatraju u inicijativi.

Napominju da su kroz neformalni razgovor s izvođačem radova Zrinjevac d.o.o. saznali da je trošak projekta između 12 i 15 milijuna kuna. Za projektanta je izabrana firma Arhitektura u bijelom, koje je osnovano prije 3 mjeseca, 11. siječnja. U podacima iz sudskog registra vidljivo je da je osnivačica Ana Lovinčić te da se radi o firmi sa središtem u zagrebačkoj Ribničkoj ulici. Temeljni kapital tijekom osnivanja bio je 20 tisuća kuna.

Plan preuređenja Parka Inicijativa Čuvajmo naš park

Građani će štititi Park

“Unatoč početku radova Inicijativa Čuvamo naš park najavljuje skore akcije i proteste kojima će se spriječiti daljnja devastacija Parka Trnjanska Savica. Park je već jednom obranjen i stanovnici Savice će stati i ispred bagera ako treba”, zaključuje se u priopćenju incijative.

Radi se o parku na Savici na kojem se ranije planiralo izgraditi crkvu, no nakon otpora velikog broja građana, Grad je odustao od te ideje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu