Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Urednica ruske državne televizije šokirala naciju, u programu uživo izašla s natpisom: 'Prekinite rat, lažu vam'

Već je uhićena, a prije performansa je snimila video u kojemu je objasnila zašto ovo radi

FOTO: Twitter

Društvenim medijima se danas proširila snimka iz Dnevnika na ruskoj državnoj televiziji. Naime, dok je voditeljica programa čitala najavu u dnevniku iza nje se pojavila druga žena s transparentom protiv rata.

“Ne ratu. Prekinite rat. Ne vjeruje propagandi. Oni vam lažu. Rusi su protiv rata”, pisalo je na povećem transparentu koji je žena kratko vrijeme držala u eteru. Snimka tog događaja ubrzo je preplavila društvene mreže, a počela je i potraga za identitetom žene koja je ovo napravila.

Urednik moskovskog Financial Timesa Max Seddon ubrzo je objavio kako se rad o Marini Ovsjannikovoj, koja je urednica na državnoj televiziji. Ona je, dodao je, već privedena u jednu od policijskih stanica u Moskvi.

Bit će optužena za diskreditiranje vojske

Seddon je javio i da će Ovsjannikova biti optužena za diskreditiranje ruske vojske. Podsjetimo, prošlog tjedna je Vladimir Putin potpisao zakon po kojemu novinari mogu završiti i na 15 godina u zatvoru ako ne budu korektno izvještavali o ‘specijalnoj vojnoj operaciji’.

Čini se da je Ovsjannikova prije nego što je ovo napravila snimila video u kojemu krivi Putina za rat i ispričava se svima zbog svojeg rata na ruskoj nacionalnoj televiziji. Prenio ga je Max Seddon i to od OVD Infa koji prati političke progone u Rusiji.

“Nažalost, zadnjih par godina sam radila za Prvi program. Provodila sam propagandu Kremlja i jako me sram zbog toga – da sam dozvoljavala da ljudi lažu s TV ekrana i da Rusi postanu zombiji, poručila je.

‘Deset generacija potomaka neće sprati sa sebe ovaj bratoubilački rat’

“Ono što se događa u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresor. Za tu agresiju je odgovoran jedan čovjek: Vladimir Putin. Moj otac je Ukrajinac, majka mi je Ruskinja i oni nikada nisu bili neprijatelji”, rekla je pa pokazala ogrlicu koju je nosila oko vrata. Na njoj su bile boje ruske i ukrajinske zastave, a Ovsjannikova je rekla da je poruka ogrlice da bratoubilački rat treba stati.

Poručila je kako nitko nije rekao ništa 2014. kada je na Kremlju sve počelo, kao ni kada je Kremlj otrovao Navaljnog. “To smo gledali taj nehumani režim. Sada se cijeli svijet okreće od nas, a deset generacija naših potomaka neće sprati sa sebe ovaj bratoubilački rat”, dodala je.

Facebook profil Ovsjannikove pronašli su brojni korisnici te mreže koji joj ispod javnih fotografija zahvaljuju na tome što je napravila. Neki hvale njezinu smjelost.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više