Politika & Kriminal

Urednik H-altera o sudskoj zabrani: 'Grozomorna odluka protiv novinarskih sloboda i prava javnosti'

Urednik Toni Gabrić najavio je da objavljene tekstove neće skinuti, a Buljan Flander je usporedio s Lujem IV.

FOTO: Screenshot N1

Sudsku zabranu portalu H-alter, da objavljuje daljnje tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i tamošnjoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, komentirali su za N1 urednik portala Toni Gabrić i novinarka Jelena Jindra, autorica tekstova koji su bili povod sudskoj odluci, koju su osudili i novinarska struka, ali i politika.

Gabrić je istaknuo kako su zahtjev za zabranu podnijeli i Poliklinika i Buljan Flander. “Gospođa Buljan Flander smatra, Poliklinika, to sam ja, u duhu Luja IV.”, rekao je Gabrić dodavši kako će o cijeloj stvari razgovarati s odvjetnicom, pa odlučiti koji će im biti daljnji koraci.

“Trenutno nećemo skinuti tekstove koji su već objavljeni. Završili smo taj serijal, a plan je bio da nakon nekog vremena, kad se slegne situacija i kad kolegica Jindra nabavi nove materijale, da se ta tema nastavi obrađivati”, rekao je Gabrić.

‘Grozomorna odluka’

Odluku suda smatra groznom, ali kaže, nije ga iznenadila. “Ta odluka je grozomorna, protiv novinarskih sloboda i prava javnosti da zna. Da me iznenadila i šokirala, nije. Ja sam već trideset godina u novinarstvu i politika je kod nas uglavnom uvijek ista, samo ovisi o političkim prilikama na koji će se način primjenjivati”, rekao je Gabrić.

“Krenula sam istraživati jesu li autentične i točne priče majki koje su mi se početkom prošle godine javljale tvrdeći da im se na sudovima oduzimaju djeca i dodjeljuju nasilnim očevima temeljem teorije o ‘otuđenju djece’. Tu suludu teoriju koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, primjenjuje politika”, pojasnila je Jindra.

Naglasila je kako se privremenim sudskim mjerama i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima, pa ju ne čudi “da se neki tekstovi pokušavaju oduzeti na isti način”.

‘Poliklinika demantira vlastite demantije’

Jindra je istaknula da je cijela priča dobila veću pozornost javnosti nakon intervjua sa Severinom Vučković, koja je, kaže Jindra, i sama “majka žrtva sustava”. Zahvalila se Severini na intervjuu, jer smatra da ne bi bilo ovakve reakcije medija bez tog intervjua. “Mislim da je Severina Vučković napravila jako puno za druge roditelje žrtve ovog sustava za zaštitu djece”, rekla je Jindra.

Napomenula je da je Severina u intervjuu ispričala da je cijela mreža isprepletena, a kako su je nakon objave tog intervjua zvali i drugi roditelji, koji su potvrđivali ono što je Severina iznijela u intervjuu.

Poliklinika je nakon objave tog intervjua H-alteru poslala demantij. “Oni demantiraju danima, počeli su se zaplitati sami u svoje demantije pa su počeli slati demantije vlastitih demantija”, naglasila je Jindra.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu