Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Urnebesni ekskluziv: Grad Županja u godinu dana kupio 600 kila kulena iz mesnice za koju se priča da je gradonačelnikova

Drago Hedl ima novu nadrealnu priču o mesnici u kojoj se, u vrijeme svih izbora, nalazi HDZ-ov stožer

Grad Županja, u posljednje tri godine, na kupnju suhomesnatih proizvoda, u tamošnjoj mesnici As, potrošio je ukupno 284.290,15 kuna. Rekord je oboren prošle godine kada je za slavonski kulen, kulenove seke i kobasice, potrošeno 120.691,14 kuna javnog novca. Priča je puno zanimljivija jer je prikriveni suvlasnik mesnice As, tvrde Telegramovi izvori, gradonačelnik Davor Miličević, i bivši zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u 7., 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora.

Miličević nije htio odgovoriti na Telegramov upit je li bio ili je još uvijek suvlasnik mesnice As u Županji, te je li, ako je suvlasnik, prenio svoja upravljačka prava, odnosno poslove, na neko odvjetničko društvo.

Pitali smo ga to, s obzirom da je on bio stečajni upravitelj mesne industrije Sava dioničkog društva u Županji, čije je sjedište bilo na istoj adresi na kojoj se danas nalazi mesnica As (Veliki kraj 3). Postavili smo i pitanje je li on, ili netko od njegove rodbine, tijekom stečajnog postupka ili nakon završenog stečaja, postao vlasnik dijela imovine propalog Dioničkog društva Sava? No, iako je tajnica potvrdila da je Miličeviću stavila na stol naša pitanja, on se oglušio na Telegramov upit.

Nisu proveli javnu nabavu, iako su morali

Ogroman iznos koji je Grad Županja potrošio na kupovinu suhomesnatih proizvoda, tvrde Telegramovi izvori, uglavnom je korišten za poklone koje je gradonačelnik Miličević nosio po raznim ministarstvima i državnim agencijama. Cijena kulena kreće se oko 200 kuna po kilogramu, što znači da je Grad Županja, na čijem je čelu Miličević, samo u prošloj godini kupio više od 600 kilograma tog slavonskog specijaliteta!

Zanimljivo je da Grad Županja za kupnju suhomesnatih proizvoda nije uputio poziv za javnu nabavu, mada to mora učiniti s obzirom na to da je iznos bio veći od 70.000 kuna.

Potrošač kulena kojeg proizvodi mesnica As je i gradska tvrtka Komunalac iz Županje. Oni su u tri godine za suhomesnate proizvode potrošili 24.826,73 kune. Samo u prošloj, rekordnoj godini po potrošnji kulena, spiskali su 12.167,71 kunu, što znači da su kupili oko 60 kilograma te delicije.

Uvođenje promjena u jelovniku dječjeg vrtića

I druge dvije tvrtke u stopostotnom vlasništvu Grada Županje, Čistoća i Stanobiro, u mesnici As kupovale su suhomesnate proizvode: u protekle tri godine prva je za kulene potrošila 26.797 kuna, a druga 3.642 kune.

Dječji vrtić Maslačak, u vlasništvu Grada Županje, u mesnici As nije, doduše, kupovao kulene i kobasice, ali je zato za svježu svinjetinu i junetinu, u protekle tri godine, za pripremu dječjih obroka, ondje potrošio 218.963 kuna. Zanimljiv detalj je da je prošle godine u spomenutoj mesnici, Dječji vrtić Maslačak, uz junetinu i svinjetinu, kupio i dimljenu slaninu, u iznosu od oko 6.500 kuna. Zanimljivo je obrazloženje: ”Uvođenjem promjena u jelovniku, u 2019. godini za potrebe grah variva kupljena je dimljena slanina u ukupnom iznosu od 6.543,75 kuna”.

Grah s dimljenom slaninom, očito, odličan je za djecu predškolskog uzrasta, ali ne i za korisnike Pučke kuhinje u Županji. Naime, tamošnji Crveni križ, koji u pučkoj kuhinji organizira prehranu za osobe slabog imovinskog stanja, u mesnici As nije kupovao slaninu, ali je zato ondje, u tri protekle godine, za svježe meso potrošio ukupno 235.492,92 kune.

HDZ-ov izborni stožer u prostorijama mesnice

Zanimljivo je da se izborni stožer HDZ-a, otkako je Miličević gradonačelnik, u vrijeme svih izbora, lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih, nalazi upravo u prostorima mesnice As, u Velikom kraju 3. ”Da, to se nekako uvriježilo”, kaže u razgovoru za Telegram Ilija Jelović koji tvrdi da je on, a ne gradonačelnik, jedini i isključivi vlasnik mesnice As. ”Uvijek se nešto malo nareže da brže prođe vrijeme u kampanji”.

Kuleni su se, prema informacijama Telegrama, dijelili i nogometašima NK Graničar. Člana Gradskog odbora HDZ-a Županje i člana uprave NK Graničar, Sinišu Raguža, htjeli smo upitati tko je plaćao kulene iz mesnice As, ali čim smo se predstavili i započeli pitanje rekao je: ”Ne odgovaram ništa” i prekinuo razgovor.

To s NK Graničarom, osobito je zanimljivo. Predsjednik tog kluba je gradonačelnik Miličević. On je u svibnju ove godine, odlukom gradonačelnika, Školi nogometa NK Graničar za razvitak i promociju nogometa mladeži tog kluba dodijelio iznos od 430.000 kuna, a onda taj isti klub svojim nogometašima dijeli suhomesnate proizvode iz mesnice As, za koju se govori da je u suvlasništvu gradonačelnika.

Veze gradonačelnikove kćeri i brata s mesnicom

Na lokalnim izborima 2009. kada je Miličević postao gradonačelnik Županje, a na toj se funkciji nalazi i danas, njegov protukandidat Zlatko Cegledi (SDP) izveo je zanimljiv performans. U ruci je držao kulen mesnice As i, aludirajući na Miličevićevo suvlasništvo, retorički zapitao: U kojem je postotku vlasnik ovog kulena Dražen Miličević? Nije bilo ni tužbi ni demantija, a Miličević je na listi HDZ-a uvjerljivo pobijedio.

Za mesnicu As, inače, radi brat Davora Miličevića, koji prodaje meso po sajmovima, a jedno vrijeme ondje je radila i gradonačelnikova kći. Telegram je razgovarao s petero gradskih vijećnika Grada Županje i svi su potvrdili kako je javni pogovor u Županji da je Miličević suvlasnik mesnice As. U njegovoj imovinskoj kartici, međutim, tog podatka nema.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više