Politika & Kriminal

Urnebesni Kalinić duri se na najave nove vlasti: 'Ako mi ukinu ili spoje ured, idem ja svojim putem'

Pročelnik Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić komentirao je promjene u organizaciji Zagreba

FOTO: N1

Bude li gradski ured koji vodi spojen s nekim drugim gradskim uredom ili ukinut, kako je to najavljivao novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, pročelnik Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić kaže da će otići dalje “svojim putem”. Izjavio je to danas za N1 Televiziju komentirajući promjene u radu ureda nakon dolaska nove vlasti.

Istaknuo je kako svaka nova vlast ima pravo donijeti odluku o smjenama pročelnika i rezanju gradskih ureda, ali kaže da sebe be vidi u toj priči. “Ukoliko ured bude ili ukinut ili spojen s nekim drugim, mislim da ne vidim više sebe u toj priči”, ističe, a na pitanje što to konkretno znači odgovara: “Idemo dalje, svojim putem.”.

Javne nabave i štednja

Kalinić smatra da njegov Ured nije bio značajno pogođen zaustavljanjima javnih nabava u Gradu Zagrebu. “Ured troši ispod 20 milijuna. Ove godine smo mi puno više toga potrošili, otprilike 18 i nešto milijuna kuna. Smatram da bi ovakav ured trebala imati četiri grada u Republici Hrvatskoj. To bi trebala biti okosnica za pomoć ostatku Republike Hrvatske”, rekao je Kalinić, godinama jedan od najbližih Bandićevih suradnika.

Osvrnuo se i na mjeru štednje po kojoj pročelnici ostaju bez korištenja gradskih automobila. “Nije isto Ured za EU projekte i Ured za upravljanje. Međutim, Ured za upravljanje u hitnim situacijama je bio napunjen opremom i direktan rezultat je bio da su moji susjedi spašeni. Taj auto je maknut kao štednja. Ako oni smatraju da to treba ukinuti, onda neka se ukine”, kazao je.

Uloga u covid krizi

Kalinić tvrdi da je ured koji vodi značajan u covid krizi, jer je bio zadužen za nabavljanje maski i potrebne opreme te sudjelovao u drugim akcijama. “Bili smo na sastancima i imali smo plan koji smo napravili sa stručnjacima. Značajan broj liječnika je bio da se ne dira KB Dubrava jer je ona jedina koja može izdržati jači potres”, pojašnjava.

Ističe da nema dojam da se nešto poboljšalo u smislu zaštite od potresa i spremnosti hitnih službi. “Kad je bio potres na Banovini, mi smo poslali pomoć. Najbolji primjer koliko se to neozbiljno shvaća, vi svake dvije godine morate napraviti vježbe izlaska iz škole, fakulteta, itd. Država je donijela odluku da se ide s vježbama, ali je donesena odluka da se ide u te vježbe u županijama u kojima je bilo potresa”, kazao je Kalinić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu