Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Urnebesno je čitati kako se u Hrvatskoj namještaju poslovi: 'Napiši ti nešto i odbaci nam ponudu'

Imamo transkript razgovora lokalnih muljatora koji pokušavaju izigrati javnu nabavu

Tajno snimljeni razgovori čelnika Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije, 66-godišnjeg HDZ-ovog Mije Jozaka, otkrili su namještanje natječaja na lokalnim cestama. Zbog toga je Jozak, zajedno s dvije suradnice iz ŽUC-a nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Taj sud kaznio je i privatnog poduzetnika kojem su pogodovali.

Svi su dobili uvjetne kazne, iako za tu vrstu zlouporaba propisuje od jedne do 12 godina zatvora. Telegram je dobio uvid u detalje transkripata tajnih snimki koje su bile ključne da se otkrije kako je izigran javni natječaj.

Tko je Mijo Jozak?

O Jozaku je Telegramov novinar Drago Hedl već pisao, otkrivši i njegovu obiteljsku povezanost s bivšim požeško-slavonskim županom Marijanom Aladrovićem. Njih dvojica su šogori, a Aladrović je otac aktualnog ministra Josipa Aladrovića.

Upravo je ŽUC s Jozakom na čelu gradio lokalnu cestu prema vinogradima i voćnjacima gdje imanja imaju i Aladrović, koji je bio i gradonačelnik Pleternice, te šef njezinog gradskog vijeća, nekadašnji dogradonačenik Marinko Markota, nekadašnji saborski zastupnici Mario Včelik i Fanjo Lucić, te mnogi drugi lokalni moćnici. Radilo se o investiciji od najmanje tri milijuna kuna.

Namješten natječaj

Sada Jozaku stiže nepravomoćna sudska presuda kojom je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine. Na ovu presudu Jozak ima pravo žalbe.

Nepravomoćno su, također uvjetno, kažnjene i Katica Križanec, ekonomistica iz Županijske uprave za ceste Požega, te Slavica Živković, koja je do prije tri godine radila u ŽUC-a, a te 2015. kada je natječaj namještan bila je članica komisije za njegovu provedbu.

Tko je dobio posao?

Nepravomoćna presuda izrečena je i Ini Galiću, direktoru tvrtke Presoflex, za kojeg je natječaj, utvrdio je sud, bio namješten. Riječ je o sinu moćnog HDZ-ovca Josipa Galića, za kojeg svi kažu da je siva eminencija Požeško-slavonske županije. Galić je osnivač Presoflexa, kojeg sada vodi njegov sin. I mlađem Galiću izrečena je nepravomoćno uvjetna kazna.

Sud je utvrdio da su Jozak i njegove suradnice tijekom ožujka 2015. sredile posao neophodnih radova na lokalnim cestama upravo Presoflexu. Radilo se o košnji trave za što je firma Cestar d.o.o. ponudila 513.558,13 kuna s PDV-om, dok je Zajednice ponuditelja firmi Presoflex gradnja d.o.o. i Niskogradnja Jurčak d.o.o. dala ponudu koja bi ŽUC stajala 614.000 kuna.

Dakle, ta je ponuda bila 100.441,87 kuna viša, no ŽUC ju ipak prihvaća. U zaključenju natječaja, prema presudi, komisija neistinito navodi da “ponuditelj Cestar d.o.o. nije dokazao sposobnost u skladu s dokumentacijom”. Naveli su da Cestar nije imao potrebna tri traktora za obavljanje posla iz natječaja, nego samo jedan.

Jozak: ‘Nisam kriv’

Kasnije tijekom suđenja vještak će utvrditi da natječajnom dokumentacijom niti jedan od ponuditelja nije prikazao kakvom mehanizacijom raspolaže.

Jozak i njegove suradnice negirali su krivnju i tijekom suđenja objašnjavali da su zapravo od ranije znali kako Cestar ima samo jednu kosilicu. Za posao iz natječaja prema njihovoj procjeni, tvrdili su, bile su potrebne tri. Uvjeravali su kako nisu mogli poništiti natječaj jer bi to odgodilo radove s kojima su morali požuriti. Naime, nisu željeli dovesti u pitanje sigurnost prometa na tim lokalnim cestama. Naglašavali su kako se radilo o bagatelnoj nabavi te je stoga sve bilo u skladu sa zakonom.

Tajne snimke

Jozaka su, međutim, demantirali vlastiti tajno snimljeni razgovori. Dok je još trajao natječaj Županijski sud u Splitu izdao je nalog da ga se prisluškuje i prati.

Na sam dan otvaranja ponuda nešto prije 15 sati Jozak je snimljen kako razgovara s jednim od svojih suradnika. Javlja mu da “košnja nije u redu”. Sugovornik mu odgovara da “ovaj nije htio spustiti cijenu”.

Idući dan Jozak zove Maria Botičkog, šefa firme Cestar i govori mu da će “dobiti linije ako odustane od košnje”. Botički na to i pristaje.

Detalji dogovora

Za pola sata čelni čovjek ŽUC-a čuo se i s Inom Galićem. “Sranje je. Cestar će dobiti linije, ali mi je Botički obećao da će odustati od košnje. Išli su s 15 lipa i njihova ponuda je sto tisuća kuna jeftinija”, objašnjava Jozak Galiću dodajući da je Botički pristao odustati od košnje ako dobije linije. Iz tajno snimljenih razgovora nije razvidno o kakvim se linijama radi, ali očito je da je riječ o signalizaciji na cestama, čime se Cestar inače bavio.

No, iz ovih razgovora, po zaključku suda, jest izvjesno da se radi o dogovorima za podjelu poslova neovisno o rezultatima natječaja. Jozak je, naime, snimljen i kako Galiću obećaje da će dobiti “presvlačenje 800 metara” što iznosi “milijun kuna”.

Nešto kasnije Botički opet razgovara s Jozakom. “Nisam najbolje razumio”, tvrdi i zatim sluša kako mu šef ŽUC-a objašnjava da će njegova firma dobiti linije dok Presoflexu ostavlja košnju. Najavljuje Botičkom i mogućnost da dobije još jedan natječaj koji nije raspisan. Istražitelji su sve to snimili.

“Napiši nešto”

U iduća dva dana Jozak opet zivka Botičkog, te ga pita “što će oni s tim”. Ovaj mu u jednom trenutku odgovara da mu “na poslu ne daju da povuče ponudu”.

“Napiši ti nešto i odbaci nam ponudu”, kaže Botički.

“Znam da nemate tri stroja”, uzvraća Jozak.

“Ti to napiši i dobro, neće se nitko žaliti… tako smo riješili i prošle godine…”, dodaje Botički.

“Ok, a linije ti ostaju”, zaključuje dogovor Jozak.

Županijskom sudu u Slavonskom Brodu sve to je bilo dostatno da zaključi kako je Jozak sa svojim suradnicama i Galićem izigrao javnu nabavu. Pri tome je utvrđeno da je ŽUC oštećen iako odštetni zahtjev nije podnijet. Osim kazni četvorki je zato određeno i da tu štetu solidarno nadoknade – svatko mora platiti po 25.110,47 kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više