Uskok ispitao Grgića i Barišića, odvjetnik kaže da bi gradonačelnik Nove Gradiške mogao dati ostavku

Barišić o ostavci uopće ne razmišlja, kaže njegov odvjetnik

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2020
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tijekom današnjeg dana sudac istrage trebao bi odlučiti o tome hoće li dvojica saborskih zastupnika obuhvaćenih velikom antikorupcijskom akcijom Uskoka ostati u istražnom zatvoru. SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić doveden je na ispitivanje u Uskok oko 10.30 sati. Manje od sat vremena nakon njega stigao je saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Uskok sumnja da je gradonačelnik Nove Gradiške s vlasnikom tvrtke Elektrocentar Petek, Krešom Petekom, dogovorio da će mu osigurati pobjedu na natječaju za izgradnju lokalne solarne elektrane, za što je trebao dobiti sto tisuća kuna nagrade. Posao izgradnje ove elektrane navodno je bio vrijedan 4,1 milijuna kuna. Barišića Uskok sumnjiči da je pogodovao Peteku prilikom izgradnje pročistača u Velikoj Gorici. Vrijednost tog posla bila je 97 milijuna kuna.

Jučer navečer određen je jednomjesečni istražni zatvor za deset osoba uhićenih u antikorupcijskoj akciji Uskoka, povezanoj s Janafom i tvrtkom Elektrocentar Petek. Zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage odbio je odrediti istražni zatvor zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela, što je tražio Uskok. Jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena je da se brani sa slobode.

Grgić bi mogao podnijeti ostavku

Novinarima se nakon ispitivanja obratio Grgićev odvjetnik, koji je najavio kako bi njegov klijent mogao podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške. „Ako razlog za istražni zatvor bude ponavljanje djela, a to se bude temeljilo na njegovoj funkciji, naravno da je spreman odstupiti. No spreman je odstupiti i iz moralnih razloga”, kazao je odvjetnik Zoran Mataić. Što se tiče ispitivanja na Uskoku, Mataić je novinarima rekao da je Grgić negirao krivnju i bilo kakav koruptivni dogovor.

Odvjetnik je potvrdio kako gradonačelnik Nove Gradiške poznaje Krešu Peteka, od kojeg je navodno primio mito, ali kako ni u jednom trenutku nije čuo da bi se izustila ponuda o sto tisuća kuna i da bi bila prihvaćena, te da to decidirano izjavljuje. “Stavlja se na teret jedan koruptivni dogovor gdje je obećano 100 tisuća kuna za prilagođavanje uvjeta natječaja koje negiramo, a negiramo i prilagođavanje uvjeta”, rekao je Mataić.

Barišić sve negira

Igor Cišper, odvjetnik Dražena Barišića, rekao je kako je njegov klijent na ispitivanju porekao sve optužbe. “Naravno da je poricao i kaže da nikada nije poduzimao nikakve radnje da bi konkretna privatna firma dobila poslove u Velikoj Gorici”, istaknuo je. I Barišić priznaje kontakte s Petekom, ali tvrdi da su bili nevini, kaže njegov odvjetnik. “To su normalni kontakti. Kontakti su postojali, normalno da postoje kapitalne investicije koje radi jedan grad, u koje ulaže grad i normalno da je gradonačelnik taj koji mora znati o kapitalnim investicijama. I da mora biti informiran o tome što se događa”, kazao je novinarima Cišper.

Za razliku od kolege iz SDP-a, Barišić ne razmišlja o ostavci. “Zasad još nismo o tome razgovarali, zasad to smatramo nepotrebnim. Vidjet ćemo što će se dogoditi kod suca istrage, vidjeli ste što je bilo jučer – određen je istražni zatvor kod ostalih osoba zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi sad uopće razmišljao tome? Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito?”, kaže odvjetnik.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program