Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

USKOK istražuje zamjenu zemljišta za Škorin parking. Koliko je milijuna kuna Zagreb izgubio?

Sada i institucije istražuju kompliciranu, čudnu priču o zamjeni zemljišta koju je potpisao Milan Bandić

Na Telegramov upit provodi li Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta izvide vezano uz zamjenu zemljišta između Grada Zagreba i zemljišta u čijem je vlasništvu sada Kim Ann Škoro, supruga bivšeg predsjedničkog kandidata i osnivača Domovinskog pokreta, Miroslava Škore, odgovoreno je kako USKOK ”sukladno zakonskim odredbama da su izvidi tajni ne daje informacije provodi li ih ili ne”.

No, Jutarnji list od 1. svibnja u tiskanom izdanju piše kako je USKOK naložio policiji da provede izvide, odnosno da pribavi kompletnu dokumentaciju o toj zamjeni zemljišta. To im je, tvrde, potvrđeno iz više izvora. Policija prema USKOK-ovom nalogu provjerit će je li bilo pogodovanja, kršenja zakona ili drugih propusta, posebno u svjetlu činjenice da se Grad Zagreb više od 10 godina nije uknjižio na pojedine parcele koje su mu prema ugovoru trebale pripasti još 2006. godine.

Kako je moguće da je Grad Zagreb pustio vrijedno zemljište

“Istražitelji”, tvrdi dalje Jutarnji list, “već su izuzeli dokumentaciju iz nadležnih gradskih ureda”.
Iz ugovora o zamjeni zemljišta na kojem je danas parking pod upravom tvrtke MB Kvadrat, u vlasništvu Miroslava Škore i njegovog poslovnog partnera i kuma Branka Žibrata, a u čijem je posjedu Telegram, vidljivo je kako je Grad Zagreb, dajući tih 1.251 metar četvorni, trebao dobiti zemljište u Resniku (šest parcela) ukupne veličine 9.287 metara četvornih, koje je bilo u posjedu Marice Božić, majke Škorinog poslovnog partnera.

No, Grad Zagreb, bez obzira na to što je ugovor s potpisom gradonačelnika Milana Bandića zaključen još 19. siječnja 2006. nikada se nije gruntovno uknjižio na to zemljište. Da stvar bude još apsurdnija, na dio tog zemljišta, kako je ranije objavio Jutarnji, uknjižila se supruga Miroslava Škore.

Komplicirana, zamršena i neobična priča

Telegram je opširno pisao o načinu na koji je zemljište preko puta Kliničkog bolničkog centra Merkur, a na kojem se sada nalazi najskuplje parkiralište u Zagrebu (cijena sata 15 kuna) dospjelo u posjed Kim Ann Škoro i njene poslovne partnerice Ivane Žibrat, a sada smo u posjedu zanimljivog dokumenta koji s obzirom na nove spoznaje dodatno zapliće ionako kompliciranu i neobičnu zamršenu priču.

Iz kupoprodajnog ugovora kojeg je Kim Ann Škoro 14. kolovoza prošle godine sklopila sa Zlaticom Žibrat (suprugom Škorinog kuma i poslovnog partnera) o prodaji zemljišta koje je trebalo pripasti i biti u vlasništvu Grada Zagreba, vidljivo je da je cijena jednog četvornog metra bila 30 eura. Dakle, ako je, mjereno prošlogodišnjim cijenama, metar četvorni zemljišta na toj lokaciji bio 30 eura (koliko je gospođa Škoro platila supruzi poslovnog partnera Miroslava Škore), nije teško izračunati da je onih 9.287 metara četvornih (koje je trebao dobiti Grad Zagreb, a nikada se na njih nije uknjižio) po cijenama iz kolovoza prošle godine vrijedilo 278.160 eura.

Pretpostavimo da cijena četvornog metra zemljišta u Resniku 2006. godine, kada se obavljala zamjena s Gradom Zagrebom, nije bila bitno drugačija, ali dopustimo mogućnost da je bila deset posto niža ili deset posto viša od one u kolovozu prošle godine. U tom slučaju cijena tog zemljišta kretala bi se između 250 i 306 tisuća eura.

Tko bi pristao na takvu zamjenu?

Prilikom zamjene zemljišta Grad Zagreb (čak da se i vlasnički uknjižio na spomenuto zemljište u Resniku) napravio je iznimno loš posao i njegov je proračun značajno oštećen. Evo zašto: Telegram je u posjedu kupoprodajnog ugovora kojim je tvrtka Hotel Zrinski (u međuvremenu ugašena i brisana iz sudskog registra) 24. listopada 2007. kupila ono zemljište u Zajčevoj ulici u Zagrebu, veličine 1.251 metar četvorni, koje je Grad Zagreb dao da bi dobio zemljište na Resniku.

Važno je znati da su suvlasnice tvrtke Hotel Zrinski koja je došla u posjed zemljišta na kojem je danas parking, bile Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat. Zemljište im je prodala majka Branka Žibrata, Marica Božić, rekli smo, za iznos od 500.000 eura.

Profitirale su samo obitelji Žibrat i Škoro

Dakle, Grad Zagreb dao je zemljište vrijedno 500.000 eura u Zajčevoj, u zamjenu za 9.287 metara četvornih u Resniku koje je moglo vrijediti između 250 i 306 tisuća eura. Uz to, ugovorom kojeg je potpisao Milan Bandić, Grad Zagreb je Marici Božić (majci Škorinog poslovnog partnera) još trebao dati 590 m² u Resniku i kako stoji u članku 2. ugovora, ”Grad Zagreb ostaje u obvezi, kada se za to steknu uvjeti, predati Marici Božić u vlasništvo zemljište površine 1.191 m² u VI. Građevinskom području, o čemu će ugovorne stranke sklopiti poseban ugovor”.

Upravo je nevjerojatno kao je Grad Zagreb mogao sklopiti takav ugovor o zamjeni zemljišta. Nije dobio apsolutno ništa, a Škorinom poslovnom partneru dao je zemljište u Zajčevoj, vrijedno pola milijuna eura, zemljište u Resniku od 590 m², te se još obvezao dati 1.191 m² u VI. Građevinskom području. U tom poslu profitirale su jedino obitelji Škoro i Žibrat, dok je apsolutni gubitnik proračun Grada Zagreba.

Zemljište su kupile za bitno manji iznos

No, priči o zemljištu u Zajčevoj, čija je sada suvlasnica Škorina supruga Kim Ann, a na kojem tvrtka Miroslava Škore i Branka Žibrata naplaćuje najskuplji parking u Zagrebu, nipošto nije kraj.

Tvrtka Hotel Zrinski bila je vlasnik zemljišta plaćenog pola milijuna eura sve do 8. srpnja prošle godine, kada su Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat, kao suvlasnice te tvrtke, odlučile zbog ”nepostojanja ekonomskih razloga za daljnjim poslovanjem” ugasiti tvrtku pa su od nje otkupile zemljište. Iako je tvrtka Hotel Zrinski to zemljište kupila za 500.000 eura, vlasnice tvrtke Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat same su ga sebi prodale za 1,192.366 kuna, odnosno za oko 160.000 eura. Kupile su ga dakle jeftinije za 340.000 eura u odnosu na iznos kojeg su platile.

Tako su dvije fizičke osobe, Kim Ann Škoro i Ivana Žibrat, riješivši se svoje tvrtke koja je završila poslovanje s gubitkom od 2,8 milijuna kuna i brisana iz sudskog registra 27. siječnja ove godine, postale vlasnice zemljišta u Zajčevoj na kojoj pravna osoba, MB kvadrat, u vlasništvu Miroslava Škore i Branka Žibrata, pacijentima bolnice Merkur svaki sat parkinga naplaćuje 15 kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više