Uskok je izmijenio optužnicu u aferi Fimi medija. Ako ih osude, HDZ i Sanader morat će vratiti gotovo 40 milijuna kuna

U finišu procesa USKOK je precizirao o kolikim se iznosima radi

ZADNJA IZMJENA: srp 7, 2020
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Svega dva dana nakon relativne pobjede na parlamentarnim izborima Hrvatska demokratska zajednica, odnosno njezin predstavnik, izašli su pred sudsko vijeće na nastavku raspleta afere Fimi medija. Proces se primaknuo samom kraju no nije dovršen jer je USKOK danas odlučio izmijeniti optužnicu.

U ovoj aferi HDZ je optužen za sudjelovanje u izvlačenju milijuna kuna iz javnih tvrtki. Dio novca navodno je uzeo bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, dok su dijelom novca, prema optužnici, punjeni crni fondovi stranke.

Koliko izvučenog novca moraju vratiti?

USKOK je danas precizirao da je Sanader od novca izvučenog iz javnih firmi sebi zadržao oko 15,3 milijuna kuna, dok je Hrvatskoj demokratskoj zajednici proslijeđeno nešto manje od 24,3 milijuna kuna. Toliko novca tužiteljstvo sada od njih i traži da vrate državi, jer je riječ o nezakonito stečenoj dobiti.

O izmjenama u optužnici sada se ponovno moraju očitovati svi okrivljenici i bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader i Mladen Barišić, bivši šef Carinske uprave i rizničar HDZ-a, i Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a, i Branka Pavošević, koja je od 2003. do 2009. vodila računovodstvo stranke. Zbog toga je nastavak suđenja zakazan za 17. srpnja.

Barišić: ‘Radio sam za dobrobit HDZ-a’

Inače, Mladen Barišić je u svojoj obrani priznao da su javne firme tvrtki Fimi medija plaćale marketinške usluge koje nisu obavljene ili su pak računi bili napuhani. Tvrdi da on na sve to pristao jer zbog Sanadera koji je bio autoritativan. Ipak, vjerovao je da radi za dobrobit stranke.

Na prvom suđenju svi okrivljenici u ovoj aferi, dakle i sama stranka, bili su proglašeni krivima. U obrazloženju presude stajalo je da je “stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su znali za to, ali su šutjeli ili okretali glavu”.

Hoće li kazne biti strože od prvih?

Prvom presudom Sanader je bio osuđen na ukupno devet godina zatvora, Barišić na tri godine, Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak, koja je u međuvremenu preminula, na dvije godine zatvor, dok je Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine. Hrvatska demokratska zajednica bila je kažnjena novčanom kaznom od pet milijuna kuna.

U listopadu 2015. Vrhovni sud RH ukinuo je cijelu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1970 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program