Prije nekoliko minuta podignuta je optužnica protiv Andreje Zlatar zbog afere sa službenim karticama

Dio novca vratila je u blagajnu, no nedostaje još 99 tisuća kuna

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017
Foto: PIXSELL

USKOK je podigao optužnicu protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić kojom joj na teret stavlja zlouporabu ovlasti, odnosno nezakonito trošenje novca preko službenih kartica. Sumnja se da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine podigla nešto više od 250 tisuća kuna. Dio novca je i vratila, no sebi je, stoji u optužnici, zadržala 99 tisuća kuna. Tako će afera zbog koje je HNS-ova ministrica odstupila s dužnosti, uskoro dobiti i sudski epilog.

Naime, sumnja se da je bivša ministrica koristila službene kartice za privatne potrebe, iako to brani Odluka Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Imala je doduše s obzirom na funkciju pravo plaćati reprezentaciju, no ona je novac koristila za privatne potrebe. Na taj je način oštetila Državni proračun.

Potrošila 99.100 kuna državnog novca

Prema optužnici, podigla je ukupno 146.201,44 kuna te beskamatno koristila taj iznos, a Ministarstvo kulture dodatno je terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Andrea Zlatar Violić, kako tvrdi USKOK, plaćala si je službenom karticom privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Tako je potrošila 99.100 kuna državnog novca.

Na suđenju sa svojim zamjenikom?

Doduše, od ukupno potrošenih 250.068,44 kune bivša je ministrica u državni budžet vratila 150.582,94 kuna. Prema optužnici zato je za 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, od čega je sebi zadržala 99.100,50 kuna.

Već ranije je optužen i tadašnji zamjenik Andreje Zlatar Violić, Berislav Šipuš, koji ju je i naslijedio na čelu ministarstva. Njemu se na teret stavlja šteta od 68 tisuća kuna učinjena državnom proračunu nezakonitim trošenjem službenog novca za privatne potrebe. Izvjesno je da će se postupci protiv bivše ministrice i njezinog zamjenika na sudu spojiti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
10 članaka Više o autoru