Politika & Kriminal

Curi još detalja akcije u kojoj je uhićena Ana Karamarko: Izvučenim milijunima kupovale su se nekretnine

Iza svega stoji dvojac koji je angažirao direktore da preko njihovih firmi izvlače novac za nepostojeće usluge, tvrdi Uskok

FOTO: PIXSELL

USKOK je potvrdio da je otvorio istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki preko kojih su, kako se sumnja, njihovi vlasnici izvukli nešto više od 20 milijuna kuna. Uz to su, priopćio je USKOK, utajili i oko 11,3 milijuna kuna poreza.

Taj lanac prijevara od 2017. organizirali su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić koji su, prema rješenju o provođenju istrage, angažirali dio ljudi obuhvaćenih ovom akcijom da fingiraju kao vlasnici firmi preko kojih se izvlačio novac i umanjivao porez. Akcija je započela jutros pod kodnim nazivom “Flajš”, a pod koordinacijom USKOK-a 150 policajaca upalo je u firme i domove osumnjičenih.

Direktori su navodno dijelili ilegalnu zaradu

Zanimljivo je da, prema tvrdnjama USKOK-a, Pavković i Kolobarić tim novcem kupovali nekretnine u Zagrebu. Jedan je to od modaliteta na koji se novac ulagao u legalne tijekove, što ga je do sada otkrio USKOK, istražujući malverzacije s kojima se povezuje organizatore ovog kriminalnog lanca.

Ovaj dvojac je preko direktora koje su angažirali da rade za njih, prema navodima USKOK-a iz raznih firmi izvlačio novac za nepostojeće usluge – od dimnjačarskih, preko servisiranja automobila, do intelektualnih usluga i ugradnje računalnih programa. Trag jednog takvog računa za računalni program, za kojeg istražitelji vjeruju da je postojao samo na papiru, istražitelje je odveo do tvrtke Drimia, Ane Karamarko, supruge Tomislava Karamarka. U pitanju je sumnjivi iznos od 400 tisuća kuna s kojim se za sada povezuje gospođu Karamarko. Prema informacijama Telegrama, Ana Kamarko tvrdi da je softver isporučen i u upotrebi.

Uz pomoć lažnih faktura, tvrdi USKOK, izvlačio se novac iz tvrtki za što su ljudi, koji su ih vodili, od Pavkovića i Kolobarića dobivali financijske nagrade. Drugim riječima, dijelili su s njima izvučene iznose. Kako bi se pak prevarilo poreznike tvrtke su prodavane, te su novi vlasnici jednostavno tvrdili kako nemaju dokumentaciju na osnovu koje bi se mogla provesti kontrola poslovanja.

Pavković već godinama trguje nekretninama

Iz javno dostupnih podataka Pavković se već godinama bavi trgovinom nekretninama. Međutim, kako proizlazi i sudskih postupaka u koje je uvid dobio Telegram, trgovao je i nekretninama koje su bile stečene na dvojbeni način.

Tako se u Sisku pojavljuje kao kupac nekretnine koju je kamatar uzeo svojoj žrtvi, dok se u Šibeniku, njegovo ime povezuje s kupnjom kuće za koju pravni vlasnici tvrde da ju nikada nisu namjeravali prodati, već je njezina prodaja realizirana na osnovu krivotvorenih dokumenata. Već se nekoliko godina spore s Pavkovićem oko vlasništva.

Iz USKOK-ovog priopćenja proizlazi da su i unazad dvije godine Pavković i Kolobarić, sa sredstvima izvučenima preko lanca firmi, trgovali nekretninama, ovoga puta na području Zagreba.

Nastavite čitati