Politika & Kriminal

Podignuta optužnica protiv policajaca koji nisu prijavili svog šefa za divljanje 165 km/h kod Zadra

Josip Ćelić u međuvremenu je oslobođen krivnje za prebrzu vožnju jer je išao na tajni zadatak

USKOK je upravo podigao optužnicu protiv dvojice policijskih službenika Policijske uprave zadarske jer nisu pokrenuli postupke protiv Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, ni Darka Cara, bivšeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske koje su presretači uhvatili u prebrzoj vožnji.

Riječ je o dvojici bivših načelnika Postaje prometne policije Zadar Ivici Rumori i Luzariju Kulašu. Na teret im se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti.

Ovaj slučaj otkriven je u listopadu prošle godine kada je RTL Televizija objavila snimku Ćelićeve vožnje kroz mjesto Briševo nedaleko Zadra. Vozio je oko 160 kilometara na sat iako je ograničenje 50. Naknadno će Ćelić biti oslobođen odgovornosti, jer je na sudu dokazao da je jurio na tajni zadatak.

Detalji opužnice protiv šefova u zadarskoj policiji

No, optuženi su čelni ljudi zadarske prometne policije jer njegov prekršaj nisu sankcionirali. Tijekom interne istrage otkrilo se da je zataškana i prebrza vožnja bivšeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara. I Ćelić i Car u međuvremenu su odstupili s dužnosti.

Ćelića je presretač uhvatio 12. ožujka 2019. godine. Prema optužnici, Rumora je dokumentaciju policajaca iz presretača uzeo i umjesto da pokrene postupak nije poduzeo ništa. Isto je navodno učinio i sa snimkom od 9. ožujka 2019. kadaje Car uhvaćen u prebrzoj vožnji.

Ćelić je oslobođen krivnje za jurnjavu

Kulaš, koji je Rumoru naslijedio na mjestu načelnik Postaje prometne policije Zadar također, tvrdi USKOK, nije prijavi ni Ćelića ni Cara. Nakon primopredaje dužnosti, kako stoji u optužnici, njihove snimke zadržao je u svojoj ladici.

Tek nakon što su novinari počeli pitati za Ćelićevu juranju, Kulaš je 23. listopada 2019. dostavio službenicima referade za pokretanje prekršajnih postupaka sve dokumente. Dan kasnije prijavu je i potpisao, te je ona otpremljena na sud. Kao što je poznato Ćelić nije kažnjen.

Nastavite čitati