Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

USKOK pokrenuo istragu protiv moćnog istarskog HDZ-ovca. Pokušavao je svojim ljudima srediti poslove na Brijunima

Sumnja se da je Jurica Šiljeg iskoristio svoj politički položaj. Za trgovinu utjecajem može biti kažnjen zatvorom do pet godina

Protiv bivšeg šefa Istarskog HDZ-a Jurice Šiljega otvorena je istraga zbog trgovine utjecajem, potvrđeno je maloprije iz USKOK-a.

Protiv 47-godišnjeg Šiljega, koji je danas na čelu gradskog vijeća Grada Umaga, istražni postupak pokrenut je nakon što je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

Sumnja se da je prije tri godine, tijekom siječnja i veljače 2018. kod ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni urgirao ne bi li zaposlio dvoje ljudi neovisno zadovoljavaju li uvjete i rezultate natječaja.

Osumnjičen iako nije uspio zaposliti svoje pulene

Tada je na čelu Brijuna bio Marno Milotić, koji nacionalni park vodi i sada. On je Šiljegov zahtjev, kako stoji u rješenju o provođenju istrage, odbio. Ipak, Šiljeg će u nastavku istrage odgovarati za trgovinu utjecajem, jer je, kako tvrdi USKOK, koristio svoj autoritet što ga je imao kao šef županijskog HDZ-a i predsjednik umaškog gradskog vijeća ne bi li za svoje ljude osigurao radna mjesta na Brijunima.

Za trgovinu utjecajem Kazneni zakon propisuje sankciju do pet godina zatvora.

I protiv Milotića je USKOK pokrenuo postupak

Zanimljivo je da je Milotić, za kojeg se također govori da je kadar HDZ-a, od srpnja 2019. optužen zbog zlouporabe svoje funkcije na čelu Nacionalnog parka Brijuni. USKOK mu je na teret stavio zapošljavanje nećaka Tomislava Bogdanovića, dotadašnjeg šefa Nacionalnog parka Kopački rit. Milotić je mladiću omogućio da se zaposli kao pomoćni kuhar. U ovom trenutku nema podataka o raspletu tog sudskog postupka.

Inače, Milotić je završio je Šumarski fakultet u Zagrebu gdje je radio kao asistent, odnosno znanstveni novak. Za Jutarnji list je nakon imenovanja u studenom 2017. ispričao kako je prije javljanja na natječaj bio na burzi rada. Kao znanstvenom novaku zbog koeficijenata i satnice na sveučilištu mu nisu mogli produžiti ugovor. Javljao se zato na sve natječaje koje je tada raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša za nacionale parkove i parkove prirode, a na intervjue je pozvan za vođenje Brijuna i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Na kraju je izabran za Brijune na kojima je najavio val investicija.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više