Politika & Kriminal

USKOK provjerava jesu li osječki suci i predsjednik Vrhovnog suda RH uzimali mito od Zdravka Mamića

Teške optužbe iznio je nakon pravomoćne presude kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama

14.06.2017., Osijek - Na Zupanijskom sudu nakratko je nastavljeno sudjenjenje Zdravku i Zoranu Mamicu, bivsem direktoru Dinama Damiru Vrbanovicu i porezniku Milanu Pernaru. Prekinuto je jer se Zdravko Mamic odlucio braniti sam pa je odvjetnicima Slokovic i Prodanovicu otkazao punomoc. 
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

USKOK se oglasio o optužbama što ih je danas na račun dijela hrvatskih sudaca iznio Zdravko Mamić. Kazao je kako im je davao mito ne bi li mu pogodovali u procesu, ali i korumpirao one koji su ih birali na čelne pozicije. Mamić je konferenciju za medije održao nakon što je Vrhovni sud RH potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je osuđen na šest i pol godina zavora zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Konkretno za primanje mita optužio je predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu, te osječkog suca Zvonka Vekića, za kojeg kaže da mu se ‘približio’ prije svakog postupka u Osijeku. Spomenuo je još dvojicu sudaca iz Osijeka, Antu Kvesića i Darka Krušlina, te bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća Želja Šarića.

Mamić je lani pisao DORH-u

O svemu tome Mamić je, kako je rekao, lani obavijestio Državno odvjetništvo RH i ponudio se za svjedoka. Kaže da optužbe protiv sudaca može i dokazati.

USKOK je malo prije potvrdio da je 8. listopada prošle godine o Mamića dobio izjavu. Poslana im je kaže na sticku.

USKOK: ‘Sve se provjerava’

“Odmah po zaprimanju tog sticka USKOK je započeo s provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”, navode iz USKOK-a dodajući kako državno odvjetništvo uvijek i bez odgode poduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje kada postoje osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Drugim riječima istražitelji su potvrdili da provjeravaju osječke suce koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu