Politika & Kriminal

USKOK provjerava ugovore za CijepiSe koje je potpisao ministar Beroš

Dobili smo potvrdu da su se istražitelji zainteresirali za aferu koju je otkrio Telegram

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

USKOK provjerava ugovore koje je Ministarstvo zdravstva sklapalo tijekom realizacije projekta CijepiSe, potvrđeno je Telegramu iz izvora upućenih u ovaj slučaj. Prvi je informaciju o interesu istražitelja za CijepiSe objavio Jutarnji list, nakon što je Telegram jučer otkrio ovo netransparetno sklapanje poslova Ministarstva zdravstva.

Pošto nam Ministarstvo mjesecima nije odgovaralo na upit tko je izradio platformu CijepiSe, otkrili smo da je taj posao povjeren firmi Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, bliskog ministru Viliju Berošu.

Koliko je već novaca utrošeno?

Danas je, nakon što su se i ostali mediji zainteresirali za ovaj slučaj, Ministarstvo zdravstva objavilo da je Platforma CijepiSe termin koji se u medijima koristio kao cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja. Na njoj su angažirane tri tvrtke i to Cuspis, te In2 i Ericsson Nikola Tesla. Svi su radili na isporuci pojedinih komponenti u cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja, naveli su.

Cuspisu je tako plaćeno 600 tisuća kuna plus PDV, In2 je za svoj dio posla dobio 542.100 kuna plus PDV, dok je Ericssonu Nikola Tesla plaćeno 1.344.555 kuna plus PDV. Ukupna vrijednost ugovora prema podacima Ministarstva je 3.486.655 kuna plus PDV koji iznosi 871.663,75 kuna, te to zajedno iznosi 4.358,318.75 kuna.

Međutim, kako smo ranije javljali, Cuspis je ove godine državne blagajne već dobio preko 900.000 kuna, a u zadnje tri godine više od 14 milijuna kuna.

Koliko je spornih ugovora?

Jutarnji list dobio je uvid u ugovor vrijedan 5,2 milijuna kuna kojeg se s Kojundžićem potpisao ministar Beroš. Uz Cuspis ugovorom su obuhvaćene i tvrtke In2, te In-Con. Koliko je točno ugovora sporno u ovom času nam nije potvrđeno.

Istražitelji, neslužbeno doznajemo, sumnjaju da su u pitanju napuhane cijene za razinu usluge i obim poslova koji su ugovoreni, te da je žurnost korištena za zaobilaženje procesa javne nabave. U ovom trenutku USKOK još nije angažirao policiju da nastavi istraživati suspektne Beroševe ugovore.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu