Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

USKOK se javio zbog sinoćnjeg Otvorenog; žale se što njih nitko nije zvao u emisiju u kojoj se priča o korupciji u sportu

U emisiju su, među ostalima, sudjelovali i Vrbanović i Prodanović

Iz USKOK-a su danas na svojim internetskim stranicama reagirali na jučerašnju emisiju Otvoreno koje su, kako kažu, poslali uredniku Domagoju Novokmetu. Otvoreno se jučer bavilo temom korupcije u sportu, a gosti su, među ostalima, bili i Damir Vrbanović i Čedo Prodanović. Iz USKOK-a su se malo pobunili jer u emisiju nije pozvan njihov predstavnik, budući je Vrbanović okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu, a Prodanović brani okrivljenika u tim korupcijskim predmetima.

“Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji.
Iako se više sudionika „ograđivalo“ da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku”, poručuju u priopćenju.

Postupanje HRT-a smatraju nedopustivim

Pišu kako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira „svoju stranu priče“. “Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?”, pišu u priopćenju i dodaju kako javnost ima pravo na potpunu informaciju, a takvim postupanjem, to im je pravo uskraćeno.

“Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama. Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka”, stoji u priopćenju. Smatraju da je ovakvo postupanje HRT-a, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo.