Politika & Kriminal

USKOK istražuje Bandićevog prijatelja Redžepija; je li pokušao utjecati na ishod sudskog vještačenja?

Riječ je o parnici oko skrbništva nad djetetom

11.05.2016., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic, sa suradnicima, odrzao je konferenciju za medije  na temu Djecji vrtici. Gzim Redzepi.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina rođenog 1976. godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, objavljeno je danas. U priopćenju USKOK-a ne navodi se ime osumnjičenika, ali iz biografskih detalja može se zaključiti kako je riječ dr. Gzimu Redžepiju. Redžepi je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koji je javnosti poznat po tome što tvrdi da je bezuspješno pokušao reanimirati Milana Bandića kada je ovaj pretrpio infarkt od čijih je posljedica preminuo.

Kako u priopćenju navodi USKOK, sumnja da je okrivljenik krajem kolovoza 2020. godine u Zagrebu počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem. “Koristeći autoritet kojeg nesumnjivo uživa kao zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba i višegodišnji bivši zamjenik pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, pokušao utjecati na ishod vještačenja u jednom sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju.”

Pokušao je utjecati na vještaka

Nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje vještačenja u svrhu donošenja odluke s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, dr. Redžepi je inicirao sastanak s jednim od vještaka. Radi se o stručnjaku koji je zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice, koje je osnivač Grad Zagreb, navodi USKOK, zbog čega je netko s vezama poput onih kojima raspolaže dr. Redžepi mogao utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je ovaj zaposlenik.

Okrivljenik je sastanak s vještakom inicirao kako bi ovoga uvjerio da izradi nalaza i vještačko mišljenje “kako to odgovara interesima tužitelja i tako utječe na ishod sudskog postupka u njegovu korist”, navodi USKOK dalje. Na sastanku je okrivljenik vještaku rekao da je dobar prijatelj s tužiteljem u sudskom postupku, pri čemu je isticao njegove kvalitete i donacije koje je ovaj izvršio u korist Grada Zagreba. “Osim toga mu je rekao da je tužitelj dobar otac, neizravno aludirajući na potrebu donošenja nalaza u njegovu korist. Također je od vještaka zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku u predmetu donijeti”, stoji se u priopćenju.

“Kada ga je vještak, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju već svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta, izvijestio da je odlučio izuzeti se iz navedenog predmeta, okrivljenik je izrazio nezadovoljstvo takvim slijedom događaja”, zaključuje USKOK.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu