USKOK traži da se Zsoltu Hernadiju ponovno odredi istražni zatvor

Šef MOL-a nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita Ivi Sanaderu

ZADNJA IZMJENA: velj 7, 2020
Foto: AFP

USKOK je kao što se i očekivalo žalio na odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu o ukidanju istražnog zatvora predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju koji je u aferi Ina-MOL nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Istom nepravomoćnom presudom bivši premijer Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora zbog primanja deset milijuna eura mita od Hernadija za prepuštanje upravljačkih prava u Ini MOL-u.

Istražni zatvor izvanraspravno vijeće ukinulo je jer smatra kako u ovom trenutku, dok traje žalbeni postupak, nije potreban budući da Hernadijeva nazočnost tom dijelu procesa nije nužna. No, bez rješenja o istražnom zatvoru za Hernadijem ne može biti raspisana ni tjeralica.

USKOK: ‘Mađarske vlasti nas ignoriraju’

USKOK pak drži da razlozi još uvijek postoje s obzirom da je Hernadi, zajedno s mađarskim pravosuđem, do sada ignorirao zahtjeve Hrvatske da se pojavi na sudu i odgovara na optužbe za davanje mita. Mađarska je, piše USKOK u žalbi, odbila hrvatske zamolnice za pružanjem pravne pomoći, pozivajući se na razloge nacionalne sigurnosti i tako opstruirala vođenje kaznenog postupka.

Osim toga, USKOK upozorava kako bi, u slučaju da rješenje izvanraspravnog vijeća postane pravomoćno, to moglo izazvati ozbiljne reperkusije, odnosno da bi se takva odluka negativno odrazila na percepciju sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Doveli bi u pitanje i vladavinu prava

“To bi izazvalo i sumnju u mogućnost ostvarenja vladavine prava u Hrvatskoj budući da je dosadašnjim ponašanjem Hernadi kontinuirano pokazivao da nema apsolutno nikakvu namjeru pojavljivanja pred hrvatskim pravosuđem i tako jasno dao do znanja da ne priznaje autoritet hrvatskog pravosuđa, već ga u potpunosti negira”, naglašava USKOK podsjećajući da je šef MOL-a osuđen za iznimno teško koruptivno kazneno djelo kojim su oštećeni vitalni hrvatski državni interesi.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu po mišljenju USKOK-a, odlukom o opozivu istražnog zatvora Hernadiju omogućava da se nesmetano krije od hrvatskih pravosudnih vlasti na području čitave Europske unije. I kada bi se Hernadi pojavio u Hrvatskoj hrvatska redarstvena i pravosudna tijela ne bi više imala osnovu da postupaju prema njemu.

“To bi bio i opasan presedan za buduće slične slučajeve”, piše USKOK u žalbi o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program