Politika & Kriminal

USKOK upravo otvorio istragu protiv gradonačelnika Požege

Proces je finaliziran nakon što su u javnosti objavljene kompromitirajuće snimke

31.03.2017., Pozega - ​​Pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku​, a​​ ​u​ ​organizaciji Doma zdravlja​ ​Pozesako-slavonske zupanije, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Palijativnog tima LiPa i Centra za socijalnu skrb​, u Pozegi se​ ​odrzava​ ​1. Regionalna​ ​konferencija​ ​o Alzheimerovoj demenciji​. Uz prisustvo brojnih predavaca i gostiju, na danasnjoj svcanosti otvorenja konferencije, potpisana je i ​Globalna povelja o Alzheimerovoj demenciji​. Konferencija ce uz gust raspored, te brojne predvidjene teme i predavanja pokusati dati i odgovore kako se u buducnosti nositi s ovom bolescu od koje oboljeva sve vise starije populacije. Konferencija ce trajati tri dana. Zamjenik gradonacelnika Pozege Darko Puljasic. 
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

USKOK je otvorio istragu protiv Darka Puljašića, gradonačelnika Požege i njegovog zamjenika Marija Pilona zbog trgovanja utjecajem.

Finalizirana je tako afera u kojoj je Telegram objavio snimke koje su razotkrile namještanje vrijednih poslova. Osim ovim pravosudnim epilogom rezultirala je i raspuštanjem požeškog odbora HDZ-a.

Kako je namještan natječaj?

Sumnja se da su tijekom siječnja prošle godine koristeći svoje položaj i to Puljašić kao gradonačelnik, a Pilon kao zamjenik koji je istovremeno bio i predsjednik skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o., u kojem grad ima većinski udio, zatražili od direktora Josipa Viteza da namješta natječaje.

Radilo se o postupcima javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je upravo Komunalac upravitelj, a Vitez je trebao pogodovati točno određenim izvođačima.

USKOK u rješenju o provođenju istrage precizira da su Puljašić i Pilon tražili da Komunalac u ovom postupku za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive samo onim ponuditeljima koje će oni odabrati. Te firme osigurale bi pak još dvije ponude drugih ponuditelja da se stvori privid zakonitog natječaja.

Snimke otkrile muljaže

U tom dogovoru, upravo bi Puljašićevi i Pilonovi favoriti trebali biti odabrani i to uz najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na što direktor Komunalca nije pristao.

Kao što je Telegram objavio još lani, Vitez je tajno snimio Puljašića i Pilona, te snimke predao policiji. Posao koji su pokušali namjestiti Puljašić i Pilon bio je vrijedan oko 2,8 milijna kuna. Taj novac trebalo je, sumnja se, raspodijeliti sedam firmi bliskih gradonačelniku Požege i njegovom zamjeniku.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu