Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Uskok uvjeren da definitivno ima Tolušića: tvrtki koja mu je gradila kuću sredio potpore, a gurao ju je i u veliki EU natječaj

Brojni dokumenti priloženi su kao dokazi protiv bivših ministara

Telegram doznaje da su tužitelji, istražujući poslovanje vinarije bivšeg ministra Tomislava Tolušića pronašli i dokumente iz kojih proizlazi sumnja da je osim u muljažama s EU fondovima, sudjelovao i u malverzacijama s potporama iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Riječ je o suradnji njegove vinarije s tvrtkama Megamont i Cestogradnja, koje su mu obavljale i radove na kući u Virovitici čiju je gradnju pratio Telegram. Bili su podizvođači tvrtke Graditeljstvo Horvat, koja je vodila radove.

USKOK sada tvrdi da je Tolušić urgirao kod svog nekadašnjeg kolege Darka Horvata da upravo Megamontu i Cestogradnji osigura potpore iz programa koji je primarno bio namijenjen potpomognutim područjima i nacionalnim manjinama. Svaka od ovih tvrtki dobila je, kako stoji u optužnici, nešto manje od 200 tisuća kuna potpora.

Pronađeni ključni dokumenti

Među dokumentima pronađenima u Megamontu i Cestogradnji, te kod Tomislava Tolušića, nalazili su se i oni koji su ukazivali na suradnju njegove vinarije s te dvije građevinske firme. To je, tvrdi USKOK, dokaz njihove povezanosti, te bi trebalo potkrijepiti sumnje da je Tolušić za njih intervenirao kod Horvata.

Naime, istražiteljima su upravo ovi dokumenti pomogli da dodatno povežu Tolušića sa šefovima ovih tvrtki – od 2018. kada im je sređivao potpore, preko radova koje su oni obavljali na njegovoj kući u Virovitici, do zajedničkog izlaska na natječaj za EU sredstva.

Na povezanost Tolušića s ovim građevinarima ukazao je i Telegram u seriji tekstova Drage Hedla koji je razotkrio nekretninske dubioze ondašnjeg ministra.

Htjeli milijune za gradnju vinarije

USKOK je naknadno pronašao i dokumente iz kojih proizlazi da se Tolušićev OPG Terra Slavonia, pod kojim posluje i njegova vinarija, 2021. prijavio na jedan od natječaja za EU sredstva iz tzv. Vinske omotnice. U pitanju je bio projekt ‘Izgradnje spremišta i opremanje vinarija’ iz kojeg je Tolušić pokušao dobiti 1,6 milijuna kuna. U prijavi je naveo ponudu tvrtke Cestrogradnja koja mu je za 2,2 milijuna kuna trebala graditi spremište. Direktor te firme je Mario Koić čije je brojne kontakte s Tolušićem utvrdio USKOK. Čuli su se upravo za vrijeme natječaja za golema EU sredstva.

Tolušić je u svojoj obrani uvjeravao da su komunicirali zbog neke prometne nesreće. Ipak, istražitelji vjeruju da su njihovi kontakti ipak dublji, te da je baš zbog toga Tolušić od Horvata tražio da dodijeli potporu Cestogradnji. On je međutim uporan u negiranju toga. “I Ministarstvo poljoprivrede je imalo sličan natječaj. Da sam želio utjecati na dodjelu potpora učinio bih to tamo”, rekao je u svojoj obrani Tolušić, a USKOK smatra da samo želi prikriti svoju povezanost s Cestogradnjom i Megamontom.

Otkrile ih poruke iz mobitela

Ranije smo javljali da je tijekom istrage pronađena poruka što ju je Horvat 14. studenoga 2018. poslao svojoj pomoćnici Ani Mandac. U njoj je napisao “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica”. Ana Mandac mu odgovara “manjine”, odnosno očito ga pita treba li provjeriti jesu li prošle na natječaju za dodjelu potpora. Nakon što joj Horvat to potvrđuje nazvala je, utvrdio je USKOK, osobu koja je imala uvid u rezultate natječaja, te je doznala da su obje prijave prema bodovima među zadnjima. To je javila Horvatu.

Lanac poruka nastavljen je i par tjedna kasnije, 20. prosinca 2018., kada je Horvat svojoj pomoćnici poslao sliku zaslona iz koje je proizlazilo da mu je Tomislav Tolušić poslao poruku s kontaktima Petra Rončevića iz tvrtke Megamont, i Maria Koića iz Cestogradnje. U konačnici su dvije firme završile na popisu za spornu dodjelu potpora, a uz njih je bilo navedeno (T), što je, tvrde istražitelji, značilo da je za njih intervenirao Tolušić.

Tko je prijatelj s Tolušićem?

Mario Koić je u svom iskazu priznao da poznaje Tolušića, no uvjerava kako s njim nije bio u bliskim kontaktima. Potvrdio je da su za Građevinarstvo Horvat radili na njegovoj kući, te im je cijeli posao i plaćen. Iako je njegov stric Zvonimir Koić bio dožupan u Virovitičko-podravskoj županiji u vrijeme dok je Tolušić bio župan, Mario Korić uvjerava da stricu nije spominjao prijavu na natječaj za državne potpore.

I Petar Rončević istražiteljima je kazao da Tolušića poznaje samo iz viđenja, budući da je bio župan.

“Moj otac Mirko Rončević je više od 20 godina načelnik općine Čađavica i član je HDZ-a. On poznaje Tolušića, dok ja nemam ni njegov broj mobitela”, svjedočio je tijekom istrage Rončević dodajući da je njegov Megamont surađivao s Cestogradnjom jer su od njega kupovali materijal. “Ne znam jesu li ga ugrađivali kod Tolušića”, izjavio je Rončević.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više