Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

USKOK: 'Župan nam je poslao lažni dokument da zataška nezakonito trošenje javnog novca'

Uz župana je osumnjičena i pročelnica njegovog ureda Mirjana Oštrec Bosak

FOTO: PIXSELL

USKOK je potvrdio da je otvorio istragu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, ali i pročelnice njegovog ureda Mirjane Oštrec Bosak i to zbog plaćanja lažne reprezentacije. Osim toga, terete ga i za pokušaj prikrivanja te malverzacije.

Županiji je, kako je Telegram otkrio još lani, fakturiran iznos od 5.250 kuna za navodni ručak Kožića s ondašnjom ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak početkom siječnja 2020. godine. Gospođa Divjak, kako je otkrio Telegram, na ručku sa županom uopće nije bila, što je potvrdila i danas kada se doznalo za otvaranje ove istrage. USKOK sumnja da je župan zapravo platio catering za osoblje bolnice u kojoj je bio na operaciji.

Za što su osumnjičeni župan i pročelnica?

Prema rješenju o provođenju istrage u siječnju 2020. župan je koristeći autoritet svog položaja zatražio od pročelnice da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u bolnicu.

Pročelnica Oštrec Bosak to je i napravila – vlastoručno je potpisala narudžbenicu za restoran Trajbar, te naručila konzumaciju u iznosu od 5.250 kuna. Nakon što su hrana i piće isporučeni i nakon što je restoran ispostavio račun pročelnica je, navodi se dalje u rješenju o provođenju istrage, vlastoručno potpisala i naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati.

Iz računa, koji je objavio i Telegram, bilo je vidljivo da je na poleđini napisala da se trošak odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe. Drugim riječima lažirala je da se ručak odnosio na županov susret s ministricom Divjak. Na taj način je Županija oštećena za 5.250 kuna.

Kako je Kožić pokušao prevariti istražitelje?

Istražitelji su otkrili i da je Kožić, kako bi prikrio ovo neosnovano raspolaganje sredstvima proračuna Županije tijekom policijskih izvida potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Zagrebačke županije u kojem je navedeno da se ovaj trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta. Taj podnesak je dostavio USKOK-u iako je, uvjereni su istražitelji, znao da ono što je u njemu navedeno nije istina.

Iz USKOK-a su još poručili da je dinamika rješavanja ovog slučaja, što ga je dakle Telegram otkrio još lani u lipnju, bila utemeljena isključivo na okolnostima slučaja, te odredbama Zakona o kaznenom postupku. Inače Kožić negira krivnju za bilo koje kazneno djelo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu