Uskoro će, doznajemo, konačno biti potvrđena optužnica protiv Franje Lucića zbog pokušaja podmićivanja Drage Hedla

Propisana kazna je zatvor od jedne do osam godina

ZADNJA IZMJENA: lis 30, 2019

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku sredinom studenoga odlučivat će o optužnici protiv saborskog zastupnika Franje Lucića (HDZ) zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara. Odluka o USKOK-ovoj optužnici trebala je biti donesena još ovoga mjeseca, međutim na sjednici optužnog vijeća, zbog bolesti, nije mogao doći Lucićev odvjetnik, Zdravko Dumančić.

Iz izvora Županijskog suda u Osijeku saznajemo da će optužno vijeće potvrditi optužnicu USKOK-a, s obzirom da je Vrhovni sud Republike Hrvatske razriješio dilemu koju je imao Županijski sud u Osijeku: je li novinar odgovorna osoba, jer po zakonu kazneno je djelo počinjeno samo kad je u pitanju nuđenje mita odgovornoj osobi.

Manevar Lucićeve obrane

Iako je nekoliko eminentnih pravnih stručnjaka, koje je tada anketirao Telegram, objasnilo da je i novinar, u obavljanju svog posla, odgovorna osoba, Županijski sud u Osijeku imao je drugačiji stav, sve dok Vrhovni sud u ožujku ove godine nije zauzeo mišljenje kako novinar u obavljanju svoje dužnosti ima status odgovorne osobe.

Lucićeva obrana tada je pokušala novi manevar: tražila je da iz sudskog spisa isključi snimka na kojoj se jasno čuje kako saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić, novinaru Telegrama, potpisniku ovog teksta, nudi mito.

U svibnju ove godine, kada se ponovno odlučivalo o USKOK-ovoj optužnici protiv Lucića, sjednica optužnog vijeće je prekinuta zbog spomenutih zahtjeva Lucićeve obrane. Međutim, Vrhovni je sud u rujnu ove godine zauzeo mišljenje kao je s obzirom na prirodu kaznenog djela za koje se Lucića tereti, i da se radi o predmetu iz nadležnosti USKOK-a, javni interes pretegao nad pravom okrivljenika za privatnost.

Dosljedni dosadašnjoj praksi

Vrhovni sud takvom je odlukom ostao dosljedan ranijoj praksi kada je kao dokaz u postupku protiv bivšeg saborskog zastupnika SDP-a, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, prihvatio snimku izabrane gradske vijećnice Marije Budimir na kojoj se čuje kako joj Sabo nudi određene pogodnosti, a da ona zauzvrat u Gradskom vijeću Vukovara podrži SDP.

Željko Sabo zbog toga je u ožujku 2015. pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora. Kaznu je izdržao u trajanju od sedam mjeseci. Isti, Županijski sud u Osijeku, na kojem će se suditi Luciću, Sabu je u prvom stupnju (sudio je sadašnji predsjednik tog suda, Zvonko Vrban) osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora, no Vrhovni je sud kaznu smanjio na osam mjeseci.

Kazna od jedne do osam godina

– Sada više ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku odbilo potvrditi USKOK-ovu optužnicu protiv Lucića – rečeno je Telegramu iz izvora tog suda.
To znači da će se Lucić, nakon što optužnica bude potvrđena, suočiti s člankom 294. Kaznenog zakona koji sankcionira davanje mita. Kazna za to djelo je u rasponu od jedne do osam godina zatvora.

Kao što je Telegram pisao, Franjo Lucić je prije više od dvije godine, potpisniku ovih redova nudio mito, tražeći da ne objavi tekst o kriminalnom poslovanju njegovih tvrtki TOFRADO i TOFRADO bačvarija, nudeći zauzvrat novac. Lucić je bio vrlo eksplicitan: nudio je tri puta veći iznos od honorara koje bi novinar u svojoj redakciji dobio za taj tekst.

Drago Hedl
Istraživački novinar
545 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program