Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uskoro sastanak Filipovića i Uprave Ine. Ministar bi trebao objasniti kako ništa nije primijetio dok je bio član NO-a

Petero uhićenih zbog malverzacija u Ini određen je istražni zatvor

30.06.2022., Zagreb - Clanovi Vlade dolaze na sjednicu u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Vlada je na svojoj 128. sjednici, uz ostalo, raspravljala o pokretanju postupka za sklapanje Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Finske i Kraljevine Svedske. Davor Filipovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Sudac istrage sinoć je odobrio zahtjev Uskoka da se petero osumnjičenih u aferi Ina odredi istražni zatvor. U subotu su uhićeni direktor trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Svima im je istražni zatvor određen što zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, što zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Za danas u 9 sati ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je u Ministarstvu hitan sastanak s Upravom INA-e. Od hrvatskih članova Uprave tražio je da sazovu Nadzorni odbor te od Uprave traže očitovanje o slučaju. Ministar bi prije sastanka trebao stati pred novinare i, između ostalog, komentirati činjenicu da je u vrijeme malverzacija bio član nadzornog odbora INA-e.

Prodavali po 11 puta većoj cijeni

USKOK vjeruje kako su osumnjičeni od lipnja 2020. zaradili gotovo 850 milijuna kuna i oštetili Inu za više od milijardu kuna. Sumnja se da je Škugor, kao direktor Inine Službe za trgovinu prirodnim plinom, sredio da tvrtka Husića i Šurjaka – preko Plinare istočne Slavonije i neposredno od Ine – kupuje plin po fiksnoj cijeni i “neovisno o promjenama na svjetskom tržištu” i to za 19,46 eura po megavatsatu.

Taj plin su zatim prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama koje su dosezale i do 210,26 eura po megavatsatu – gotovo 11 puta skuplje.

Škugor: cijene su odredile Inine službe

Škugor se, kako neslužbeno doznajemo, danas branio kako je povoljna cijena zapravo bila poslovna politika Ine koja je plin prodavala po fiksnoj cijeni, dok su je oni koji su je kupovali prodavali po varijabilnoj. Tvrdi kako su cijene fiksirale Inine službe te da je po istima plin prodavan i svima drugima.

Inače, sudac istrage jučer je šefici tvrtke Plinara istočne Slavonije istražni zatvor odredio zbog potencijalnog ponavljanja kaznenog djela, zbog čega je, kako doznajemo, odmah podnijela ostavku. No, dok odluka ne bude službeno provedena, bit će u zatvoru.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više