Politika & Kriminal

Usred svega, Zagreb i dalje baca milijune na mjesne odbore. Vijećnik istupio: ‘Evo što smo ovaj mjesec radili’

Petar Gregurić iz Vijeća Mjesnog odbora Rudeš opisao je elektronsku sjednicu od par minuta za koju će svi dobiti naknadu

U lipnju prošle godine Telegram je objavio tekst naslovljen: Zagreb godišnje troši 27 milijuna kuna na mjesne odbore i vijeća četvrti koji ne odlučuju ni o čemu. Zašto?

Tom smo zgodom istražili kako su radikalno narasla izdvajanja iz gradskog proračuna za potrebe mjesne samouprave. Krajem ožujka 2017. zagrebačka Gradska skupština donijela je i Odluku o povećanju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Njome su naknade vijećnicima porasle od 8 pa do 142 posto. Predsjednik vijeća gradske četvrti tako mjesečno dobiva 7750 kuna, potpredsjednici 4275, a vijećnici 2635 kuna. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva pak 3875 kuna, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1162 kune. Svi iznosi su bruto. Na godišnjoj razini iznos koji odlazi na njihove naknade iz gradskog proračuna iznosi 27 milijuna kuna.

Što oni uopće rade?

Mnogi vijećnici s kojima smo tada razgovarali sami su kazali kako bi se njihove funkcije trebale obavljati volonterski, kako zapravo ni o čemu ne odlučuju, te kako je sva moć centralizirana u skupštini i Gradskom poglavarstvu pri čemu gradske četvrti i mjesni odbori služe samo kao servis.

Ova tema osobito je aktualna sada, nakon nezapamćenog potresa, kada će Gradu trebati silan novac za obnovu. Danas se na Facebooku javio SDP-ov Petar Gregurić, koji je prije nešto više od mjesec dana ušao u vijeće Mjesnog odbora Rudeš. Potvrđuje kako to tijelo nema gotovo nikakvih ovlasti, a jedina im je obveza sazvati sjednicu jednom mjesečno.

Predsjednik Vijeća u kojem sjedi Petar Gregurić ovih je dana sazvao elektronsku sjednicu na kojoj su “izmijenjena dva maila”. I svi vijećnici zato će uredno dobiti svoje naknade.

Istup vijećnika Gregurića prenosimo u cijelosti:

Sinoć čitam kako Grad Zagreb nema sredstava te neće moći sudjelovati u sanaciji šteta od potresa. Istovremeno, ukupni godišnji troškovi naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća mjesne samouprave – iznose 27 milijuna kuna neto.

Prije nešto više od mjesec dana kao zamjena ušao sam u Vijeće Mjesnog odbora Rudeš. Vijeće samo po sebi nema gotovo nikakvih ovlasti, no Vijećnici redovito primaju naknade. Jedina obaveza održati je sastanak jednom mjesečno. Prije 10 tak dana na inicijativu ministarstva, od Grada je poslan naputak kojim apeliraju na sve predsjednike Vijeća da sjednice ne sazivaju, čak ni elektronski, osim ako se radi o neodgodivim pitanjima. Btw neodgodivih pitanja na razini mjesnog odbora nema jer se radi o savjetodavnom tijelu bez ovlasti.

Predsjednik našeg mjesnog odbora sazvao je elektronsku email sjednicu Vijeća. Sjednica Vijeća bila je izmjena dva emaila i trajala par minuta. No nije Rudeš iznimka, većina Vijeća u Zagrebu održala je svoje sjednice potpuno nepotrebno, samo s ciljem zadovoljavanja forme potrebne za isplatu naknada.

‘Donirajno naknadu’

U situaciji koja nas je snašla gdje stotine radnika iz privatnog sektora dnevno ostaje bez posla, poduzetnici se bore za likvidnost, a Zagreb je još i pogođen stravičnim potresom čija će sanacija trajati godina, sredstva za naknade moraju biti usmjerena tamo gdje je potrebnije.

Jutros sam pozvao sve vijećnike mjesnog odbora Rudeš, da primjerom pokažemo solidarnost prema građanima i odgovornost prema proračunu te doniramo naknadu za ožujak na posebni račun za saniranje posljedica potresa u Zagrebu.

Trideset sekundi posla

Također, sličan zahtjev poslao sam i na Grad, kad već nema novaca za sanaciju u proračunu, možemo bar tih 2,3 milijuna kuna alociranih za naknade za ožujak, koje će 1640 vijećnika dobiti za 30 sekundi vremena koje im je potrebno za upisati u email “suglasan” usmjeriti tamo gdje je više nego potrebno.

Predložio sam i pokretanje sveobuhvatnije inicijative da se sredstva za naknade na razini cijele godine preusmjere u sanaciju štete od potresa. Radi se okvirno o 22.957.650 HRK neto preostalih sredstva predviđenih za naknade u 2020.godini.

Na kraju krajeva, mjesna samouprava je tu da služi građanima, a ima li trenutno bitnijeg pitanja za mjesnu samoupravu Grada Zagreba od ovoga?

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu