Ustavni sud, doznajemo, neće rušiti Zakon o sportu. I to se šefovima hrvatskog nogometa neće dopasti

Informacija je Telegramovoj novinarki potvrđena iz više izvora

ZADNJA IZMJENA: pro. 10, 2016

Ekskluzivno doznajemo da Ustavni sud RH neće rušiti Zakon o sportu, i ta nam je informacija potvrđena iz više izvora.

Naime, taj bi sud uskoro trebao donijeti odluku o ustavnosti Zakona o sportu čime bi pao i zadnji izgovor za nepridržavanje njegovih odrebi, što se posebno zamjera Hrvatskom nogometnom savezu. Prema informacijama do kojih je došao Telegram, ustavni suci odbit će sve zahtjeve za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu i time ga, de facto, proglasiti ustavnim.

Izmjene Zakona čija se ustavnost propituje rezultirale su poplavom nezadovoljstva i prerasle u dosta ozbiljno političko pitanje. Nezadovoljstvo je posebno iskazao Hrvatski nogometni savez, kao najmoćniji i najbogatiji. Slučaj je u jesen prošle godine rezultirao i jednom od najvećih afera u domaćem pravosuđu u kojoj je Zdravko Mamić, tada još uvijek službeni izvršni predsjednik Dinama, uhvaćen u kontaktima s tadašnjom sutkinjom Ustavnog suda RH, Slavicom Banić.

Odredbe nisu konvenirale Dinamovom šefu

U vrijeme kada je Zdravko Mamić otvoreno zazivao rušenje Zakona o sportu, odnosno proglašavanje nekih njegovih dijelova neustavnima, Telegram je doznao kako se sa sutkinjom Banić čuo 80-ak puta, u razdoblju od dva mjeseca.

Nakon što je novi Zakon o sportu stupio na snagu u kolovozu prošle godine, bilo je izvjesno da njegova odredba koja osuđenima za prekršaje u sportu zabranjuje vođenje klubova neće odgovarati ekscesnom, tada još uvijek i formalnom šefu Dinama.

Utjecaj preko manjih, niželigaških klubova

Nije mu išla u korist ni zakonska obveza prema kojoj se Hrvatski nogometni savez do 9. veljače ove godine, šest mjeseci nakon usvajanja izmjena Zakona o sportu, morao organizirati prema novim načelima. Najveći utjecaj u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza trebali bi, prema Zakonu, imati najjači klubovi Prve nogometne lige. Promjene zakona omogućuju da klubovi koji su nositelji kvalitete imaju najveći utjecaj u odlučivanju, a ta situacija Mamiću ne bi odgovarala.

HNS je vrlo brzo podigao zahtjev za ocjenom ustavnosti. No povučen je nakon što je USKOK doznao za kontakte gospodina Mamića sa sutkinjom Banić, o čemu je Telegram ekstenzivno izvještavao. Međutim, ubrzo nakon što se afera stišala, krajem siječnja ove godine, HNS je prema Ustavom sudu krenuo s novim zahtjevom za ocjenu ustavnosti.

Ponovno su ustavno upitnima ocjenili odredbe prema kojima bi trebali biti provedeni izbori u županijskim sportskim savezima, te sportskom savezu Grada Zagreba. Prema novim pravilima, više nije moguće da prvoligaši budu preglasani glasovima klubova iz nižih liga.

Izmjene koje su podržali predstavnici Hajduka

Kako su te izmjene podržali predstavnici Hajduka, ne bi li onemogućili Mamićev utjecaj preko manjih klubova, Mamić se, ovoga puta formalno preko HNS-a, založio da se izmjene proglase neustavnima.

I nakon što se Zakon o sportu početkom veljače ove godine počeo primjenjivati, nakon šestomjesečnog roka prilagodbe, HNS je tvrdio da se ne odnosi na njega i da ga neće poštivati.

Argumenti gospodina Damira Vrbanovića

“Prema Zakonu o sportu, u dijelu gdje se govori o ustroju nacionalnih saveza, stoji da se to odnosi na saveze čijih je barem pola klubova iz najvišeg ranga natjecanja profesionalno. A u preambuli Hrvatskog olimpijskog odbora stoji da nogomet sačinjavaju muški nogomet, ženski nogomet, futsal i nogomet na pijesku.

Gledajući tako, hrvatski nogomet ima deset od 32 kluba iz najvišeg ranga kao profesionalne”, tvrdio je tada izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović koji je, kako doznaje Telegram od izvora bliskih Ustavnom sudu, uputio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu, no vrlo brzo ga je povukao. U međuvremenu je Most tražio da se Vrbanović povuče iz HNS-a jer je pravomoćno optužen za malverzacije u Dinamu.

Ljetos je pak sporni Zakon pokušalo izmijeniti samo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Tadašnji ministar Predrag Šustar u javnu raspravu uputio je izmjene upravo onih članaka zbog kojih je negodovao HNS. Stručnjaci s kojima je tada razgovarao Telegram ocijenili su da bi to značilo povratak na prijašnje stanje, no ministar Šustarov nije imao vremena provesti svoju inicijativu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1069 članaka Više o autoru