Ustavni sudac Selanec objašnjava zašto je Capakova izjava o dezinfekciji noćnih klubova problematična

Tvrditi da je tek sada netko dao ovlast sanitarnoj inspekciji znači da netko smatra da Sabor nije građanima osigurao učinkovitu zaštitu

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ustavni sudac Goran Selanec danas je na Facebooku komentirao izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji je ranije ustvrdio da bi bilo bolje da su neke mjere poduzete ranije. Capak je to ustvrdio u kontekstu povećanja broja novih slučajeva koronavirusa te rada barova i noćnih klubova, koji su zadnjih dana prozivani kao nova žarišta zaraze.

“Dali smo i mogućnost da se klubovi zatvore na nekoliko dana da se provedu protuepidemijske mjere. Da se nije dogodilo ovo s noćnim klubovima, trend bi nam i dalje bio u padu”, kazao je jutros Capak čiju je izjavu Selanec ocijenio zbunjujućom. Ustavni sudac nije izrijekom spomenuo ravnatelja HZJZ–a, ali mu je očito problematičan taj dio Capakove izjave – da je “dana mogućnost” – jer su ovlasti i postupanja, napominje Selanec, jasno zakonski propisane i u tome nema nikakve dodatne uloge stožera.

Ovlasti daje Sabor, a ne stožer

“Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je vrlo jasno i precizno propisana zaštitna mjera obavezne dezinfekcije prostora u kojem je došlo do širenja zaraze”, piše Selanec u komentaru na Facebooku, dodajući da je mjera u zakonu detaljno opisana. Zakonom je propisana i procedura kako sanitarna inspekcija nalaže tu zaštitnu mjeru.

“Dakle, ovlast izdavanja zaštitne mjere dezinfekcije sanitarnoj inspekciji dao je zakonodavac. Ne ‘stožer’, nikako ne ravnatelj kakve javne ustanove (bila ona zavod, bolnica, škola ili vrtić). Sam Hrvatski sabor!”, objašnjava ustavni sudac. Sabor je, dodaje, istim Zakonom “ovlast provođenja same radnje dezinfekcije objekta povjerio posebnim zdravstvenim službama koje su jedine ovlaštene pružiti tu vrstu zdravstvene usluge”.

“Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije. Dali smo i mogućnost da…

Posted by Goran Selanec on Friday, August 14, 2020

Naputci o tumačenju – neprimjereni

“Sve to je već Sabor propisao i nikakvi ‘naputci’ o tumačenju nisu primjereni”, upozorava dalje, napominjući da je Hrvatska ustavna demokracija parlamentarnog tipa u kojoj obvezujuće pravne propise donosi Sabor.

Naravno, nastavlja, da je za vrijeme dezinfekcije nemoguće okupljanje u dotičnom objektu, ali to je po njemu “pravno-logična granica mogućnosti zabrane okupljanja u objektu u kojem se provodi dezinfekciju”.

Nema zabrane rada pojedinačnih objekata

“Zabrana okupljanja (nikakva zabrana rada pojedinačnih objekata) u objektu traje dok se ne izvrši zaštitna mjera dezinfekcije. Čim se objekt dezinficira rad objekta se redovno nastavlja u skladu sa zakonom. To je ustavno pravo svakog poduzetnika. Sve to je odavno uređeno Zakonom”, objašnjava Selanec.

“Tvrditi da je tek sada netko dao tu ovlast sanitarnoj inspekciji znači da netko smatra da Sabor nije dobro koristio svoju ustavnu zakonodavnu ovlast i nije građanima osigurao učinkovitu zaštitu. Još problematičnije, to znači da netko smatra da zakonodavna ovlast ne pripada isključivo Hrvatskom saboru već i netko drugi mimo Sabora može reći kako je stvari trebalo urediti”, zaključuje ustavni sudac.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program