Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine

Prilikom kupnje robe koja dolazi iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju jer ga u suprotnom plaćaju prilikom preuzimanja

01.10.2014., Zagreb - U prostorijama Hrvatske poste cuvaju se tuzemne posiljke koje nitko nije preuzeo. Nakon godine dana posiljke se stavljaju na aukciju, a zarada se uplacuje Hrvatskoj posti. 
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Od 1. srpnja za svaku pošiljku vrijednosti do 160 kuna, a naručenu iz trećih zemalja, uključujući i Kinu, hrvatski će građani morati platiti porez na dodanu vrijednost čime će te pošiljke poskupjeti za 25 posto. Potvrdili su to iz Porezne uprave za Večernji list.

“Za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR (1.135,00 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz”, poručili su iz Porezne uprave.

Porez unutar cijene ili ga naplaćuje Pošta

Prema navodima iz Porezne, prodaja na daljinu robe uvezene iz trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima. Ako krajnji kupac kupi nešto u vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu.

Ako se pri kupnji ne primjenjuje IOSS, a pošiljka stiže u poštanski ured u primjerice Zagrebu kupac je obvezan platiti PDV pri uvozu po stopi od 25 posto. Prema tome, prilikom kupnje robe koja dolazi iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju. Ako PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu