Politika & Kriminal

Užasne poplave u Kini odnijele su više od 300 života, deseci ljudi utopili su se u podzemnim gražama i metrou

Šteta je procijenjena na gotovo sedam milijardi eura

This photo taken on July 20, 2021 shows people wading through flood waters along a street following heavy rains in Zhengzhou in China's central Henan province. (Photo by STR / AFP) / China OUT
FOTO: AFP

Broj poginulih u poplavama koje su zahvatile središnju Kinu 20. srpnja danas je revidiran, pa lokalne vlasti sada javljaju o 302 smrtno stradale osobe i 50 nestalih.

Obilne kiše koje su pogodile metropolu Zhengzhou, glavni grad gusto naseljene pokrajine Henan, iza sebe su ostavile bujice koje su odnijele jedan vagon podzemne željeznice te su poplavile cestovni tunel, odnijevši desetke automobila.

U prethodnom izvješću za cijelu pokrajinu objavljeni su podaci o stotinjak mrtvih. Gradonačelnica Zhengzhoua, Hou Jong je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da je u podzemnim parkiralištima smrtno stradalo 39 osoba te da je u potopljenom metrou poginulo najmanje 14 ljudi.

Šteta procijenjena na gotovo sedam milijardi eura

Lokalne vlasti kritizirane su jer nisu naredile obustavu prometovanja javnog prijevoza unatoč upozorenjima meteorologa. U tri dana u Zhengzhouu je pala količina oborina koja ondje u uobičajenim okolnostima padne u godini dana, što je bez presedana u 60 godina koliko postoje vremenski zapisi.

Gradonačelnica Hou je štetu nastalu od poplava u gradu procijenila na 53,2 milijarde juana, što je gotovo sedam milijardi eura.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu