Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Gotov Hod za život. Pjevala se 'Moja Hercegovina', govor održao ginekolog s prizivom savjesti koji radi na Sv. Duhu

Povorka kreće od HNK, preko Ilice i potom do Trga bana Jelačića

14.05.2022., Zagreb - Odrzan Hod za zivot u znak potpore svakom rodjenom i nerodjenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danas se od 11 sati u Zagrebu održava Hod za život. Ovo je sedmi Hod za život po redu, a organizatori su najavili da će sudionici hodati pod geslom: “Život je zakon.” Poručili su da će hodati za “zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.” Osim toga, najavljuju da će “radosno i uz pjesmu” poslati poruku da je “svaki život važan.”

Povorka je krenula od HNK, preko Ilice i potom do Trga bana Jelačića. Od tamo su nastavili do Zrinjevca gdje su održani govori. Ove godine se okupljenima obratio liječnik s prizivom savjesti i majka koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

Ove godine nema zastava Hoda za život diljem grada. Naime, gradonačelnik Tomislav Tomašević nije dao dozvolu za njihovo postavljanje jer se, kako je poručio, “ne slaže s ciljevima Hoda za život i ne može biti pokrovitelj takvim događajima.”


HOD ZA ŽIVOT PRATIMO UŽIVO:


Hod za život je gotov

13:18 Hod za život je gotov. Jedna od organizatorica je sve zaključila riječima: ‘Vidimo se sljedeće godine.’

Vice John Batarelo iz udruge Vigilare Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudionica iz Slovenije: ‘Nije suosjećanje oduzeti život nerođenom hrvatskom djetetu u Sloveniji’

13:15 Zadnja je govorila žena iz Slovenije, Urša Cankar Soares, Montessori pedagoginja iz Ljubljane s kojom je došla ekipa iz Slovenije. “Ja sam majka troje djece i bivša sam zagovornica pobačaja. Nekad sam mislila da je pobačen u hitnim situacijama”, kazala je. Dodala je da je kao studentica imala dva puta savjetovati prijateljice da ne pobace ali ništa nije rekla. “Danas sam ponosna zagovornica života od začeća do prirodne smrti.

Primjer moje prijateljice naučio me da trauma pobačaja ne nestane s vremenom, nego se pretvara u druge oblike patnje”, kazala je i dodala da joj je drago da je ovdje s ekipom iz Slovenije te da u tome vidi znak mira i suživota. “Nemojmo se pretvarati da je slučaj majke Mirele koja želi pobaciti u Sloveniji čin suosjećanja između dvije zemlje. Nije suosjećanje oduzeti život nerođenom hrvatskom djetetu u našim slovenskim bolnicama ispod izgovora etike, ne nisam ponosna na to”, kazala je.

Dodala je da nisu ponosni ni svi koji su tu došli kao ni brojni drugi Slovenci. “Bila bih ponosna kada bi stanu djecu prihvaćali na liječenje, a ne da dolaze k nama umrijeti. Ovo nije suosjećanje, ovo nije pomoć. Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma. Mi danas ovdje zagovaramo nultu stopu tolerancije prema nasilju nad nerođenom djecom”, kazala je. Obratila se i komisijama u Sloveniji upitavši kako je moguće da isti abortus s jedne strane granice nije moguć, a s druge je.


‘Život je zakon, a zakon štiti život’

13:05 Nakon njegovog govora, jedna od organizatorica je povela skanidranje: “Život je zakon”, da bi zaključila: “Život je zakon, a zakon štiti život.” Onda je puštena istoimena pjesma koju su napravili članovi Hoda za život iz Slavonskog Broda.


Liječnik s prizivom savjesti

13:00 Sljedeći je govorio ginekolog s prizivom savjesti, Boris Ujević. Najavljujući ga jedna od organizatorica je pohvalila liječnike s prizivom savjesti rekavši da upravo zahvaljujući njima “politički i medijski reket nije uspio postići da se u Hrvatskoj usmrti dijete dovoljno veliko da preživi van majčinog tijela.” Ujević je rekao da radi u KBC Sveti Duh te da ima 55 godina. “Kad bi svi bili svjesni da su u jednom trenutku bili stari samo jednu sekundu mislim da ovaj Hod za život ne bi bio potreban”, kazao je i dodao da se porodništvom bavi preko 30 godina.

“Govori se da se medicina ne uči iz knjiga, nego uz pacijenta, a ja bih rekao i od pacijenta. Što se više baviš njime, postaješ bolji liječnik. Što se više susrećeš s drugim čovjekom, postaješ bolji čovjek, u mojem slučaju s majkama nerođene djece”, rekao je. Ispričao je da se, kada se susreće s trudnicom u ordinaciji, se zapravo susreće s dvije osobe, majkom i nerođenim djetetom.

“Kad se u bolnici u kojoj radim koristim prizivom savjesti, a moram reći da to radim od 1997. godine, moram reći da to ne radim iz hira ili inata, nego je to jedna promišljena i odgovorna odluka koju sam naučio ne samo studirajući nego od svojih učitelja, majke i nerođenog djeteta”, kazao je. “Blago vama koji ste došli ovdje sa sviješću da je život nešto najdragocjenije, da ga treba poštovati i da je zakon”, rekao je zaključno.

Ginekolog s prizivom savjesti Boris Ujević Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Mi nemamo mi pravo donijeti odluku je li jedan život vrijedan življenja’

12:50 Sljedeća je govorila Tea Bekavac, majka četvero djece, žena koje je u trećoj trudnoći, u sedmom mjesecu saznala da joj dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom. “Svijet nam se sušio, nismo mogli vjerovati, pitali smo se zašto baš mi. Imali smo toliko planova i odjednom je došla ta dijagnoza. Ni u jednom trenutku nismo mislili da mi sad trebamo odlučiti što ćemo mi. To nije odluka, nemamo mi pravo donijeti odluku je li jedan život vrijedan življenja. Mi smo se samo pitali kako ćemo to preživjeti”, kazala je.

“Naša Rita je živjela dva mjeseca i 12 dana i svaki dan nam je bio dar. Mi smo bili uz nju u posljednjim trenutcima i otišla je u miru. Dali smo sve od sebe što smo mogli za nju. Zato ja danas imam mir, znam da me Rita gleda, da je sretna i ponosna”, kazala je.

Tea Bekavac, žena koja je otkrila da joj dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom u 6. mjesecu trudnoće Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna od organizatorica: ‘Želimo zakonski okvir koji će kristalno jasno štititi život bebe Grge’

12:38 “Danas, kada vidimo da u Saboru postoje zastupnici koji su za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, jasno je da je potrebno promijeniti zakon star 45. godina, potreban je novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti a ne na ideologiji i kulturi smrti”, rekla je.

“Želimo zakonski okvir koji će kristalno jasno štititi život bebe Grge i omogućiti mu da dostojanstveno proživi onaj dio života koji ima pred sobom i istovremeno pružiti svu psihološku, emocionalnu i financijsku pomoć njegovoj mami Mireli”, rekla je. Kazala je da je svaki život vrijedan življenja te da im često govore žene koje tvrde da ne bi pobacile da su tada znale ono što znaju sada.


Počinju govori

12:30 Na Zrinjevcu počinju govori. Prvo je sve pozdravila Kristina Kolovrat, jedna od organizatorica, kako je rekla: “Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.” Ispričala je da je cilj Hoda skretanje pozornosti na zakonsku i svaku dugu zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Zahvalila je redarima, volonterima i sudionicima.

“Većina ljudi u Hrvatskoj jasno i glasno poručuje da su za zaštitu života”, rekla je. Nakon nje se okupljenima obratila Andrea Duvančić. I ona je zahvalila svima na dolasku. “Potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i majci, okupljeni oko znanstvene istine da život počinje začećem život slavimo u čak 11 hrvatskih gradova”, kazala je.

“Znanstvene činjenice su da djetetovo srce kuca 18. dana od začeća”, rekla je. Dodala je da je “tužna činjenica kako dijete tijekom pobačaja osjeća bol.” “Bolesni imaju pravo na još veću brigu i ljubav”, kazala je između ostalog i dodala da iskustvo i znanost potvrđuju da je za “brigu o nerođenom i rođenom djetetu ključna ljubav.”

Hodači za život okupljeni na Zrinjevcu Sanjin Strukic/PIXSELL

Povorka je stigla na Zrinjevac

12:25 Povorka je stigla na Zrinjevac. Mašu zastavama i tansparentima na Thompsonove pjesme.


Povorka ide prema Zrinjevcu

12:10 Okupljeni su prošli Trg bana Jelačića i kreću se prema Zrinjevcu gdje će biti održani govori.


Željka Markić: ‘Grga ima pravo na život’

12:05 Željka Markić je uoči početka Hoda za život komentirala slučaj Mirele Čavajde. N1 prenosi da je Markić o tom slučaju rekla: “Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami.”

Markić kaže i da je potrebno mijenjati Zakon o prekidu trudnoće. “U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtiti do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče prava na život”, kazala je.


Šarolik izbor glazbe

12:00 Povorka pristiže do Trga bana Jelačića. Cijelo njihovo kretanjee prati šarolik izbor glazbe koji se pušta s plavog busa s početka povorke. Bilo je tu dosta Grašinih pjesama, ponajviše Thompsonovih, ali se moglo čuti i Mišu Kovača, Prljavce te “Inati se Slavonijo.” U jednom trenutku, kad je glazba utihnula moglo se čuti dio prosvjednika kako pjevaju: ‘Zovi, samo zovi…’


Ima i slovenskih zastava

11:47 Na ovogodišnjem Hodu za život, čini se, ima i sudionika iz Slovenije. Maše se slovenskim zastavama.

Slovenski sudionici povorke Sanjin Strukic/PIXSELL

Povorka prolazi kroz Ilicu

11:40 Povorka se sada kreće kroz Ilicu. U prvom redu, skupa s redarima, hoda Batarelo.


Povorka je krenula

11:31 Povorka je krenula ispred HNK, zaputit će se do Ilice pa do Trga bana Jelačića i potom do Zrinjevca. Iz busa koji se vozi nakon prvih redova sudionika se orila Grašina: “Hej dušo tko nam brani.” Iza busa hodaju sudionici s hrvatskim zastavama. Sve prati i velik broj pripadnika interventne policije.


Organizator: ‘Dajemo potporu svima s prizivom savjesti’

11:24 “I ove godine dajemo potporu svim doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se pozivaju na priziv savjesti. Time rade svoj posao i brinu o oba pacijenta – i majci i djetetu”, rekao je član organizacijskog tima Luka Holjevac u najavi događaja.

Brojni sudionici su stigli sa transparentima Sanjin Strukic/PIXSELL

Brojni su stigli sa transparentima

11:11 Sudionici nose zastave, balone i majice s logom “Hoda za život” i poruke poput: “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”, “Svako ljudsko biće ima pravo na život”, “Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni”, “7 tjedana od začeća zijeva”, “12 tjedana od začeća smije se” i sl.

Iz nekog razloga, okupljeni su pjevali: “Hercegovku iz Mostara” i “Moja Hercegovina.” Uslijedilo je i : “Večeras je naša fešta.” Pjevala se i Thompsonova “Lijepa li si” te “Moj Ivane.”

Sudionici Hoda za život se okupljaju ispred HNK Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudionici se okupili ispred HNK

11:00 Ispred HNK se okupilo nekoliko stotina ljudi. Stigli su i Željka Markić te Vice John Batarelo.


Tramvajske linije izmijenjene

10:30 Zbog održavanja manifestacije “Hod za život”, od 10.30 do 13.30 sati, bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove, javljaju iz ZET-a.

Tramvajske linije prometuju izmijenjenim trasama:

Linija 6: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Sopot

Linija 11: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Vlaška – Dubec

Linija 12: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Držićeva – Šubićeva – Dubrava

Linija 13: Kvaternikov trg – Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Vodnikova – Savska – Ulica grada Vukovara – Žitnjak

Linija 14: Zapruđe – Savska – Vodnikova – Glavni Kolodvor – Draškovićeva – Mihaljevac

Linija 17: Prečko – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Borongaj


 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više