Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Uživo. Rusija ne pristaje na demilitarizaciju Zaporožja, Medvedev: 'Nezgode su moguće i u nuklearkama u EU'

Pratimo 170. dan ruske invazije na Ukrajinu

(FILES) In this file photo taken on May 1, 2022, Russian military vehicles drive through the gates of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in Energodar. - Kyiv on August 8, 2022, called for the establishment of a demilitarised zone around the nuclear power station in east Ukraine, where recent fighting with Russian forces has raised fears of a nuclear accident. The Kremlin on August 8, 2022, accused Ukrainian forces of firing on the Zaporizhzhia atomic power plant, warning of potential "catastrophic consequences" for Europe.
 *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a media trip organised by the Russian army.* (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
FOTO: AFP

Danas je 170. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

 • Održan hitan sastanak Vijeća UN-a zbog Zaporožja
 • UN upozorava na nuklearnu katastrofu
 • Zelenski upozorio dužnosnike da prestanu otkrivati ukrajinske planove
 • Britanci: Rusi su ostali bez osam mlažnjaka
 • IAEA: Nuklearna elektrana Zaporižja nije rizična usprkos granatiranju
 • Rusija ne pristaje na demilitarizaciju Zaporožja
 • Medvedev: ‘Nezgode su moguće i u nuklearkama u EU’

Rusko gospodarstvo se u drugom kvartalu smanjilo se za 4 posto

 • Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto u drugom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, jer ekonomske sankcije Zapada uzimaju danak gospodarstvu, objavila je državna agencija za statistiku. U razdoblju od travnja do lipnja, BDP je “iznosio 96 posto razine postignute u istom razdoblju 2021. godine, pokazuju preliminarne procjene”, rekao je Rosstat u priopćenju, objavljujući prve pune tromjesečne podatke otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofenzivu u Ukrajini krajem veljače.

Ukrajina kaže da može pogoditi ‘gotovo sve’ ruske opskrbne linije na okupiranom jugu

 • Ukrajinska vojska rekla je da je njezino topništvo pogodilo rusko skladište streljiva u blizini ključnog mosta na jugu u petak i dodala da sada ima mogućnost pogoditi gotovo sve opskrbne linije Moskve u okupiranoj regiji. Vojska je rekla da je u napadu ubijeno 11 ruskih vojnika u skladištu u selu Vesele, oko 130 km niz rijeku Dnjepar od nuklearne elektrane Zaporizhzhia koju su okupirali Rusi.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva, rekla je da Ukrajina ima gotovo sve ruske južne rute opskrbe pod “kontrolom vatre”, što znači da ih Ukrajina može gađati po želji. “Naše snage kontroliraju situaciju na jugu, unatoč tome što neprijatelj pokušava dovesti rezerve iako su gotovo sve njihove transportne i logističke arterije pogođene ili su pod našom vatrenom kontrolom”, dodala je u nacionalnoj emisiji.


Zelenski razgovarao s papom

 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru da je danas razgovarao s papom Franjom. “Upoznat o agresiji koju Ruska Federacija provodi protiv Ukrajine, o strašnim zločinima Rusije”, napisao je predsjednik na Twitteru. “Zahvalni smo papi za njegove molitve za Ukrajinu. Našem narodu je potrebna potpora svjetskih duhovnih vođa, koji svijetu moraju prenijeti istinu o užasima koje agresor čini u Ukrajini”, dodao je.

Ruska nafta će uskoro stići u Češku

 • Dotok ruske nafte u Češku kroz naftovod Družba trebao bi se nastaviti u roku od nekoliko sati nakon što se deblokira plaćanje tranzitne naknade, rekao je slovački operater naftovoda Transpetrol. U utorak je ruska državna tvrtka za cjevovodni transport Transneft priopćila da je opskrba putem plinovoda obustavljena Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj od 4. kolovoza jer su zapadne sankcije spriječile plaćanje tranzitnih naknada ukrajinskoj tranzitnoj tvrtki Ukrtransnafta.

No, europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, uklanjajući uzrok zastoja. “Večeras u 20:00 GMT, protok nafte za Češku Republiku bit će nastavljen”, rekao je glasnogovornik Transpetrola. Tokovi prema Mađarskoj i Slovačkoj ponovno su pokrenuti u srijedu nakon što su mađarska rafinerija MOL i njezina slovačka jedinica Slovnaft pronašli zaobilazno rješenje tako što su sami platili naknadu Ukrtransnafti.


Ukrajina poziva na inspekciju ruskih zarobljeničkih logora

 • Ukrajinske sigurnosne agencije pozvale su Ujedinjene narode i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) da pošalju predstavnike na mjesta gdje Rusija drži ukrajinske ratne zarobljenike. Zahtjev slijedi nakon ranijih tvrdnji Kijeva da su moskovske snage mučile i pogubljivale zatvorenike, uključujući i insceniranje eksplozije u ukrajinskom logoru za ratne zarobljenike u Olenivki. Moskva tvrdi da je Ukrajina granatirala objekt, ubivši više od 50 ratnih zarobljenika.

Prvi brod s pšenicom od početka rata isplovio iz Čornomorska

 • Prvi puta od ruske invazije na Ukrajinu, teretni brod natovaren pšenicom isplovio je iz ukrajinske luke Čornomorsk. Do sada su, nakon što je sporazumom prekinuta ruska blokada ukrajinskih luka za izvoz žitarica, isporučeni samo proizvodi od kukuruza i suncokreta. Brod Sormovskij 121 prevest će nešto više od 3 tisuće tona pšenice u Tursku, objavilo je tursko ministarstvo obrane u petak na Twitteru. Istovremeno će Star Laura iz ukrajinske luke Pivdeni krenuti prema Iranu s više od 60 tisuća tona kukuruza, navodi tursko ministarstvo obrane.
  U Ukrajini je ministarstvo infrastrukture potvrdilo isplovljavanje i najavilo dolazak još dva broda na utovar. Ukupno je 14 brodova s više od 430.000 tona tereta napustilo ukrajinske crnomorske luke od 1. kolovoza sukladno međunarodno posredovanom ugovoru o izvozu žitarica.

Medvedev: Nezgode su moguće i u nuklearkama u EU

 • Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uvijeno je zaprijetio ukrajinskim zapadnim saveznicima koji su optužili Rusiju da potencira rizik nuklearne katastrofe time što su ruske vojne snage razmještene oko nuklearne elektrane Zaporižja. Ukrajina, naime optužuje Rusiju za granatiranje područja oko nuklearke, a Rusi tvrde da područje gađaju Ukrajinci.
  “Oni (Kijev i saveznici) tvrde da je Rusija. To je očito 100 posto besmislica, čak i za glupu rusofobnu publiku”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu. “Što da kažem”, dodao je, “ne zaboravimo da i Europska unija ima nuklearne elektrane. Nesreće se i tamo mogu dogoditi”.

Rusi tvrde da su uništili američki radarski sustav i rakete

 • Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage uništile radarski sustav američke izrade u regiji Donjeck. Tvrde i da su oborili dva američka HIMARS projektila. Ove informacije nisu neovisno potvrđene.

Rusija ne pristaje na demilitarizaciju elektrane Zaporižja

 • Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia izjavio je da Rusija ne podržava prijedlog kreiranja demilitarizirane zone oko nuklearke Zaporižja. “Demilitarizacija nuklearne elektrane može je učiniti ranjivom. Ne možemo isključiti mogućnost provokacija, terorističkih napada na elektranu, koju moramo štititi”, rekao je, a prenosi Interfax. Ranije je glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao na povlačenje vojnog osoblja i vojne opreme iz elektrane i na izbjegavanje vojnog djelovanja u okružju elektrane.

IAEA: Nuklearna elektrana Zaporožje nije rizična usprkos granatiranju

 • Nuklearna elektrana Zaporižja trenutno ne predstavlja sigurnosni rizik usprkos kontinuiranom ruskom granatiranju, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Stručnjaci IAEA-e dali su preliminarnu procjenu da nema “neposredne prijetnje” sigurnosti elektrane zbog granatiranja ili drugog vojnog djelovanja, rekao je čelnik IAEA-e Rafael Grossi na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak u New Yorku. “Međutim, to bi se moglo promijeniti u bilo kojem trenutku”, rekao je Grossi.
  Grossi je pozvao Moskvu i Kijev da međunarodnim stručnjacima omoguće pristup postrojenju što je prije moguće. “Ja sam osobno spreman voditi takvu misiju”, kazao je. Samo nekoliko sati prije sjednice sazvane na zahtjev Rusije, elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini – najveća u Europi i među najvećima u svijetu – napadnuta je teškim topništvom, rekao je dužnosnik ruske okupacijske uprave u Ukrajini.

Britanci: Rusi su ostali bez osam mlažnjaka

 • Ovotjedne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi Saki na zapadnom Krimu, koje su prouzročile gubitak osam mlažnjaka, degradirale su zrakoplovstvo ruske Crnomorske flote, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane.
  Dok su oštećeni mlažnjaci samo djelić cijelog ruskog zrakoplovstva, London poručuje da će to utjecati na sposobnost ruskog djelovanja u crnomorskom području jer se Saki koristi kao primarna operativna baza.
  Zračna luka je vjerojatno ostala operativna, ali je njeno disperzivno područje pretrpjelo ozbiljnu štetu, dodalo je britansko ministarstvo obrane u redovitom obavještajnom biltenu na Twitteru. Ministarstvo obrane ističe i da će ruska vojska zbog eksplozije, u kojoj je poginuo jedan, a ranjeno pet vojnika, revidirati svoju procjenu prijetnje u regiji.

Održan hitan sastanak zbog Zaporožja, UN upozorava na nuklearnu katastrofu

 • Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor pozvala je dužnosnike da što prije posjete ukrajinsku elektranu Zaporožje zbog ponovnog granatiranja u tom području i upozorenja na “katastrofalne posljedice” zbog borbi u blizini najveće europske atomske elektrane. “Ovo je ozbiljan i težak trenutak. IAEA-i (Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju) mora biti dopušteno da provede svoju zadaću u Zaporožju što je prije moguće”, rekao je šef agencije Rafael Grossi, sinoć na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.
  Iz Energoatoma, ukrajinske državne tvrtke koja upravlja elektranom, poručili su da je to područje u četvrtak pogođeno pet puta, pa tako i ono blizu mjesta na kojem se nalazi skladište radioaktivnih materijala.”Pet pogodaka zabilježeno je u blizini ureda uprave elektrane – odmah pored mjesta zavarivanja i skladišta za izvore zračenja”, rekli su iz kompanije u objavi na svom službenom Telegram kanalu. “Zapalila se trava na maloj površini, ali srećom nitko nije ozlijeđen.”Tvrdnje dolaze dan nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je ispalila rakete iz okoline okupirane nuklearne elektrane, ubivši najmanje 13 ljudi i ranivši 10, znajući da bi bilo riskantno da Ukrajina uzvrati vatru.
  Šef UN-a pozvao je na ekspresni prekid svih vojnih aktivnosti oko tvornice Zaporožje, upozoravajući da bi daljnji “duboko zabrinjavajući” incidenti mogli dovesti do katastrofe. “Pozivam da sve vojne aktivnosti u neposrednoj blizini elektrane odmah prestanu i da ne ciljaju njezine objekte ili okolinu”, rekao je António Guterres, glavni tajnik uoči sastanka. Guterres je upozorio da bi svaka potencijalna šteta u Zaporožju “mogla dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo za neposrednu blizinu, već i za regiju i šire”.

Zelenski upozorio dužnosnike da prestanu otkrivati ukrajinske planove

 • Zelenski je vladine dužnosnike upozorio da prestanu razgovarati s novinarima o vojnoj taktici Kijeva protiv Rusije, naponenuvši da su takve primjedbe “neodgovorne”. Nakon velikih eksplozija koje su u utorak uništile rusku zračnu bazu na Krimu, novine New York Times i Washington Post citirale su neidentificirane dužnosnike koji su rekli da su odgovorne ukrajinske snage. Vlada u Kijevu, s druge strane, odbila je reći stoji li iza eksplozija. Ukrajinski predsjednik je u sinoćnjem obraćanju rekao:”Rat definitivno nije vrijeme za taštinu i glasne izjave. Što manje detalja otkrijete o našim obrambenim planovima, to će biti bolje za provedbu tih obrambenih planova. Ako želite stvarati glasne naslove, to je jedna stvar – iskreno, to je neodgovorno. Ako želite pobjedu Ukrajine, to je druga stvar i trebali biste biti svjesni svoje odgovornosti za svaku riječ koju izgovorite o planovima naše države za obranu ili protunapade.” Zelenski je svoje primjedbe uputio državnim, lokalnim i vojnim dužnosnicima, kao i drugim ljudima za koje je rekao da komentiraju događaje na fronti.

Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

 • Isporuke nafte ponovno su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, priopćio je u četvrtak ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem. Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta priopćio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu navečer. Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. kolovoza nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više