Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Uživo. Zelenski Rusima: 'Ne želite u rat? Prosvjedujte protiv Putina', Ukrajina dala ponudu mobiliziranima

Pratimo 211. dan ruske invazije na Ukrajinu

Nyna Provontsova, 65, reacts during a conversation with social worker Zhanna Protsenko in the town of Orikhiv, near Zaporizhzhia, eastern Ukraine, on May 11, 2022, amid the Russian invasion. - Shelling thundered in several directions and black smoke drifted upward in the distance as Zhanna Protsenko pedalled off for her rounds in her war-battered Ukrainian town. She’s a social worker who has decided to stay behind despite the risk to herself because the people she is tasked with caring for won’t or simply can’t evacuate — so she’s staying too. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
FOTO: AFP

Danas je 211. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


 • Razmijenjeno preko 200 ukrajinskih zarobljenika, među njima Azovci
 • U Rusiji je sinoć uhićeno preko 1300 ljudi
 • Zelenski se obratio skupštini UN-a: ‘Tražimo pravednu kaznu’
 • Ministri EU-a slažu se oko uvođenja novih sankcija Rusiji
 • Kremlj: ‘Nemamo egzodus ratno sposobnih muškaraca’
 • Ukrajina: ‘Rusi su do sada izgubili 55.510 vojnika’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Zelenski Rusima: Ne želite u rat? Prosvjedujte

 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da prosvjeduju protiv djelomične mobilizacije, koju je naredio Vladimir Putin. “Deseci tisuća su već ranjeni i osakaćeni. Želite još? Ne? Onda prosvjedujte, borite se, pobjegnite. Ili se predajte Ukrajincima. To su vam opcije da preživite”, poručio je, prenosi CNN.

Ukrajina: Mnogi oslobođeni zarobljenici bili su brutalno mučeni

 • Mnogi Ukrajinci oslobođeni u najvećoj razmjeni ratnih zarobljenika s Rusijom od početka rata pokazuju znakove mučenja, rekao šef ukrajinske vojne obavještajne službe. “Mnogi od njih bili su brutalno mučeni”, izjavio je Kirilo Budanov.

Orban želi da se EU sankcije Rusiji ukinu do kraja godine

 • Mađarski premijer Viktor Orban želi da se sankcije EU-a nametnute Rusiji ukinu do kraja godine, prenose mađarske provladine novine. Prema njemu, sankcije više štete Europi nego Rusiji. Orban je članovima svoje vladajuće stranke Fidesz poručio da daju sve od sebe kako bi osigurali da Europa ukine te sankcije najkasnije do kraja godine, pišu novine Magyar Nemzet.

NATO osuđuje referendume na okupiranom teritoriju Ukrajine

 • Države članice NATO-a snažno su danas osudile namjeru održavanja tzv. referendume na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelomično kontrolira Rusija”, kaže se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici država članica NATO-a. Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donecka, Luganska, Zaporižja i Hersona.

Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija. “To je ukrajinski teritorij. Pozivamo sve države da odbace očigledne ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u izjavi.


Češka: Rusi koji bježe od mobilizacije neće dobiti humanitarne vize

 • Rusima koji bježe od djelomične mobilizacije Češka neće izdavati humanitarne vize, rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský. “Shvaćam da Rusi bježe od očajničkih Putinovih odluka, ali oni koji napuštaju zemlju jer ne žele ispuniti dužnost koju im njihova država nameće – ne ispunjavaju kriterije za dobivanje humanitarnih viza”, kazao je.

Ukrajina mobiliziranim Rusima: Predajte se prvom prilikom, jamčimo vam život

 • Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak poslao je poruku Rusima koji su mobilizirani i prisilno idu u rat. “Prisilno regrutirani Rusi koji ne želite sramotno umrijeti u stranoj zemlji, predajte se kada se ukaže prva prilika. Ukrajina vam jamči život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite”, napisao je na Twitteru.


Glavni tajnik UN-a: Treba istražiti popis okrutnosti u Ukrajini

 • UN-ov glavni tajnik pozvao je u četvrtak na istragu o “popisu okrutnosti” koje su se dogodile u Ukrajini, u prigodi sjednice Vijeća sigurnosti posvećene “nekažnjavanju” zločina počinjenih od početka ruske invazije na tu zemlju.

Izvješća UN-ovih humanitarnih služba “jesu popis okrutnosti: smaknuća bez suđenja, silovanja, mučenja i drugog neljudskog i sramotnog postupanja s civilima i s ratnim zarobljenicima”, rekao je Antonio Guterres na početku sjednice u kojoj sudjeluje i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. “Sve se optužbe moraju istražiti kako bi se utvrdila odgovornost”, dodao je Guterres. “Počinitelji moraju odgovarati u nepristranim i neovisnim sudskim postupcima. Žrtve i njihove obitelji imaju pravo na pravdu i na odštetu”. “Zadnjih sedam mjeseci obilježila je neopisiva patnja i razaranje”, komentirao je.

“Posljednji razvoj događaja je opasan i uznemirujući”, rekao je. “Ideja nuklearnog sukoba, nekada nezamisliva, postala je predmet rasprave.” “Također sam duboko zabrinut zbog izvješća o planovima za organiziranje takozvanih ‘referenduma’ u područjima Ukrajine koja trenutno nisu pod vladinom kontrolom.” “Mira nema bez pravde”, poručila je pak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna koja predsjeda sjednicom, istaknuvši da krivci “moraju odgovarati” za zločine.


Prosvjednicima protiv mobilizacije uručen poziv za vojsku

 • Nekim Rusima uhićenima zbog prosvjedovanja protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavila je u četvrtak udruga za ljudska prava OVD-Info. Otkako je Putin u srijedu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodani su, dok su u više gradova održani prosvjedi koje je policija brzo razbila. OVD-Info je objavio da je najmanje 1310 prosvjednika privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.

Jednom prosvjedniku u Moskvi rečeno je da mu prijeti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio primiti poziv za mobilizaciju, navodi se. Prema ruskom zakonu, policija ima ovlasti zaustaviti ljude za koje se smatra da izbjegavaju mobilizaciju. Zakon također predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbjegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće. “Od 15 policijskih uprava zaprimljena je informacija da su privedenim muškarcima uručeni pozivi za vojsku”, navodi se u priopćenju OVD-Info.


Lavrov držao govor u UN-u

 • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a sa sat i pol zakašnjenja. Zatim je govor počeo rekavši da je bilo pokušaja nametanja ideje o “ruskoj agresiji”. Govorio je i o povijesnoj vezi Ukrajine i Rusije te je susjednu zemlju nazvao “totalitarnom”.

Blinken u UN-u žestoko napao Putina

 • U svom govoru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Vladimira Putina da je uništio međunarodni mir “pred našim očima”. Ruski predsjednik dolio je “ulje na vatru” najavom mobilizacije i planiranjem “referenduma” na okupiranom ukrajinskom teritoriju i mora odgovarati za svoje postupke, rekao je Blinken. “Ne možemo – nećemo – dopustiti predsjedniku Putinu da se izvuče s tim”, rekao je. Blinken je rekao da je ključno pokazati da “nijedna nacija ne može silom prekrojiti granice druge”, dodajući: “Ako ne uspijemo obraniti ovo načelo kada ga Kremlj tako flagrantno krši, šaljemo poruku agresorima posvuda da ga i oni mogu ignorirati”.

Finska objavila koliko je Rusa ušlo u zemlju

 • Finska vlada razmatra načine za oštro smanjenje ruskog turizma i tranzita kroz Finsku, rekla je premijerka Sanna Marin. Njezine su izjave uslijedile nakon što je finska granična kontrola rekla da se promet koji dolazi na istočnu granicu zemlje “intenzivirao” tijekom noći nakon što je Vladimir Putin naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Oko 4824 Rusa stiglo je u Finsku preko istočne granice zemlje u srijedu, što je povećanje od 1691 u usporedbi s istim danom prošlog tjedna, navodi se. Promet na granici ostao je pojačan u četvrtak, ali je bio pod kontrolom, dodaje se.


Njemačka je spremna dočekati ruske dezertere

Njemački ministri signalizirali su da je zemlja spremna prihvatiti ruske dezertere, nakon izvješća o ljudima koji pokušavaju pobjeći od djelomične vojne mobilizacije. Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je: “U pravilu, dezerteri kojima prijeti oštra represija dobivaju međunarodnu zaštitu u Njemačkoj.” “Svatko tko se hrabro suprotstavi Putinovom režimu i zbog toga se izlaže najvećoj opasnosti može podnijeti zahtjev za azil u Njemačkoj zbog političkog progona”, rekla je ministrica za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Odvojeno, ministar pravosuđa Marco Buschmann napisao je na Twitteru: “Navodno mnogi Rusi napuštaju svoju domovinu – svatko tko mrzi Putinov put i voli liberalnu demokraciju dobrodošao je u Njemačku”.


Šef UN-a poziva na istragu ‘kataloga okrutnosti’ rata u Ukrajini

 • Prvi čovjek UN-a Antonio Guterres govorio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini. Započeo je pozivanjem na istragu “kataloga okrutnosti” viđene tijekom sukoba. “Sve tvrdnje o kršenju ljudskih prava moraju se temeljito istražiti”, rekao je. Guterres je također rekao da je razgovor o nuklearnom sukobu “potpuno neprihvatljiv”. Dodao je kako je svaka aneksija teritorija jedne države od strane druge države prijetnjom ili uporabom sile kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Što se tiče nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, Guterres je opisao situaciju kao “ozbiljno zabrinjavajuću”. “Svi napadi na nuklearna postrojenja moraju prestati i mora se ponovno uspostaviti čisto civilna priroda takvih postrojenja. Svako oštećenje nuklearne infrastrukture, bilo namjerno ili ne, moglo bi imati strašne posljedice za ljude diljem planeta.”, rekao je Guterres. Glavni tajnik UN-a je pozdravio jučerašnje oslobađanje zatvorenika između Rusije i Ukrajine, opisujući razmjenu zatvorenika kao “dobrodošao razvoj događaja”.


Erdoğan: ‘Razmjena zarobljenika važan korak prema okončanju rata’

 • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da je razmjena zarobljenika koju su provele Rusija i Ukrajina, u kojoj je sudjelovalo gotovo 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak prema okončanju rata, izvijestila je turska televizija NTV. Erdoğan je rekao novinarima u New Yorku da je do razmjene došlo kao rezultat diplomatskog razgovora koji je vodio s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i ruskim predsjednikom Putinom.

“Turska je sada dobila rezultat svoje vjere u snagu dijaloga i diplomacije”, rekao je na kraju svog posjeta SAD-u Erdoğan. “Ova razmjena zarobljenika, koja se dogodila uz posredovanje Turske, važan je korak prema okončanju rata”, rekao je Reuters. “Nastavit ćemo naše napore za postizanje mira i stabilnosti u budućnosti. Na primjer, čim se vratimo, ponovno ćemo nazvati čelnike i nastaviti našu telefonsku diplomaciju s njima”, dodao je.


SAD i Ukrajina raspravljaju o sankcijama ruskoj agenciji za nuklearnu energiju

 • Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko razgovarao je o mogućnosti sankcija ruskom dobavljaču nuklearne energije Rosatomu s američkom ministricom energetike Jennifer Granholm. “Galuščenko je naglasio da ruska državna korporacija Rosatom izravno sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i prikriva akte nuklearnog terorizma”, napisalo je ukrajinsko ministarstvo energetike na svojoj web stranici. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je prošlog mjeseca da “nije normalno” da zapadne zemlje još nisu uvele sankcije Rosatomu.

Poljska vatrogasnim službama podijelila tablete joda

 • Reuters izvještava da je Poljska regionalnim vatrogasnim službama podijelila tablete joda kako bi ih dali ljudima u slučaju izlaganja radioaktivnosti, nakon zabrinutosti oko borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. Granatiranje Zaporožja, najveće europske nuklearne elektrane, oštetilo je zgrade u blizini šest reaktora i presjeklo električne kabele, riskirajući nuklearnu katastrofu koja bi pogodila susjedne zemlje. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje oko elektrane koju je Rusija okupirala.

“Nakon medijskih izvješća o borbama u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, odlučili smo prije vremena poduzeti zaštitnu akciju distribucije joda”, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Blazej Pobozy televizijskom kanalu Radio Zet. “Želio bih uvjeriti sve građane da su ovo rutinske, preventivne radnje koje nas trebaju zaštititi u slučaju situacije za koju se nadam da se neće dogoditi”, dodao je.


Peskov demantirao informacije o planovima za mobilizaciju milijun ljudi

 • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zanijekao je objave o planovima za pozivanje do milijun ljudi navodno u sklopu djelomične mobilizacije. “To je laž”, rekao je glasnogovornik Kremlja za RIA Novosti.

Dan prije, Kremlj je objavio Putinovu uredbu “O objavi djelomične mobilizacije u Ruskoj Federaciji”. U dokumentu se krije i sedma točka koja je privukla pažnju novinara. Kako je objasnio Peskov, taj paragraf je za službenu upotrebu, pa ne može otkriti njegov sadržaj. Glasnogovornik je pojasnio da je riječ o broju vojnih obveznika. Podsjetio je da je ministar obrane Sergej Šojgu u intervjuu najavio da planira pozvati do 300.000 ljudi, ali “ne sve odjednom”.


Šveska ministrica osudila uhićenja prosvjednika

 • Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde osudila je uhićenja antiratnih prosvjednika u Rusiji nakon što je Putin naredio prvi vojni poziv zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Pišući na Twitteru, Linde je opisala prosvjednike kao “hrabre” koji imaju njeno “duboko poštovanje”.

Ruski nacionalisti optužuju Putina za ‘izdaju’ zbog razmjene zarobljenika

 • Ruski nacionalisti optužili su svoju vladu za “izdaju” nakon što je Kremlj oslobodio više od 200 ukrajinskih ratnih zarobljenika u zamjenu za jednog od osobnih prijatelja Vladimira Putina, piše The Guardian. Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, rekao je da pristaje predati Viktora Medvedčuka ako Rusija oslobodi 200 Ukrajinaca koji su se borili u Mariupolju i ako bude oslobođena željezara Azovstal. Rekao je da je 50 drugih ruskih zarobljenika razmijenjeno za oslobađanje petorice zapovjednika koji su vodili obranu grada, uključujući Denisa Prokopenka, zapovjednika pukovnije Azov. Oslobođeno je još deset stranih vojnika, među kojima je jedan Hrvat i pet Britanaca.

Putin planira pozvati milijun ljudi za rat u Ukrajini?

 • Ruske novine Novaya Gazeta izvijestile su da Moskva planira mobilizirati najmanje milijun ljudi. Vladimir Putin je u srijedu inzistirao na tome da će djelomična vojna mobilizacija utjecati samo na mali broj muškaraca, dok je ruski ministar obrane rekao da je plan regrutirati 300.000 ljudi. No, Novaya Gazeta, nezavisne ruske novine koje djeluju u egzilu, u četvrtak su citirale neimenovanog dužnosnika u vladi predsjednika Putina koji je rekao da je pravi plan pozvati milijun ljudi. Izvor je rekao da jedna točka u Putinovom dekretu koja je bila povjerljiva i stoga skrivena od javnosti sadrži tu brojku.

Lambrecht: ‘Putinovi potezi samo jačaju njemačku podršku Ukrajini’

 • Djelomična mobilizacija Rusije i planirani referendumi u okupiranim dijelovima Ukrajine neće umanjiti njemačku vojnu potporu Kijevu, rekla je njemačka ministrica obrane u četvrtak. “Naprotiv, ova Putinova reakcija na uspjehe Ukrajine potiče nas da nastavimo podržavati Ukrajinu i pošaljemo ovaj jasan signal”, rekla je Christine Lambrecht.

Kremlj: ‘Nemamo egzodus ratno sposobnih muškaraca’

 • Kremlj je odbacio izvješća o egzodusu ratno sposobnih ruskih muškaraca nakon objave Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. Te navode opisali su “pretjeranima”. Podaci o prodaji letova pokazuju da su letovi iz Moskve za glavne gradove Gruzije, Turske i Armenije, sva odredišta koja Rusima dopuštaju ulazak bez vize, rasprodani u roku od nekoliko minuta nakon Putinove objave u srijedu.

U svom redovitom brifingu s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je odbio demantirati izvješća ruskih medija da su neki prosvjednici protiv mobilizacije uhićeni u srijedu navečer dobili pozive za mobilizaciju, rekavši: “To nije protiv zakona”.


Rusija kaže da je 55 vojnika oslobođeno u razmjeni zarobljenika

 • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 55 njihovih vojnika oslobođeno u najvećem sporazumu o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom od početka rata. “Svi vojnici dopremljeni su na teritorij Ruske Federacije vojnim transportnim zrakoplovima i nalaze se u medicinskim ustanovama Ministarstva obrane Rusije”, priopćeno je iz Kremlja. Vojnici, koji su došli iz ruskih oružanih snaga i njihovih zastupnika u separatističkim regijama istočne Ukrajine koje podržava Rusija, trenutno su bili na zdravstvenim pregledima, dodaje se.

U priopćenju se ne spominje Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski zastupnik i saveznik Vladimira Putina optužen za veleizdaju. Separatistički vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), kojeg je postavila Rusija, rekao je da je Medvedčuk oslobođen kao dio dogovora. Gotovo 300 ljudi, uključujući 10 stranaca i ukrajinskih boraca koji su sudjelovali u opsadi Mariupolja, sudjelovalo je u razmjeni zarobljenika.


Pet Britanaca stiglo kući

 • Presidium Network potvrdio je da je pet Britanaca koje su zarobili Rusi oslobođeno i da su na sigurnom kod kuće. Organizacija, tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja kaže da provodi evakuacije obitelji i pojedinaca iz ratnih zona, izvijestila je da znaju “da su se svi sigurno vratili u UK”. Petorica su Aiden Aslin, Shaun Pinner, John Harding, Dylan Healy i Andrew Hill. Svi muškarci se “raduju normalizaciji sa svojim obiteljima nakon ovog užasnog iskušenja”, rekao je Dominik Byrne, suosnivač Presidiuma.

Ukrajina: ‘Rusi su do sada izgubili 55.510 vojnika’

 • Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je ažurirane podatke o gubicima koje je, kako tvrdi, nanio Rusiji i proruskim snagama unutar okupiranih područja Ukrajine. Broj žrtava povećan je za 400 ljudi u posljednja 24 sata, dovodeći ga na ukupno 55.510.

Jučer je ruski ministar obrane Sergej Šojgu govorio o gubicima koji iznose nešto manje od 6.000 ljudi tijekom, kako ih je nazvao, ruske “specijalne vojne operacije”. Podaci Ukrajinaca vjerojatno uključuju snage koje se bore za takozvanu Narodnu Republiku Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk, za koje se ne bi očekivalo da će biti uračunate u bilo koju službenu brojku ruskih gubitaka. Usprkos tome, dvije navedene brojke 55.510 i 5.937 razlikuju se gotovo deset puta, a nijedna brojka nije neovisno provjerena i potvrđena.


Medvedev prijeti napadima na Europu i SAD: ‘Rusija je izabrala vlastiti put. Nema povratka’

 • Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i premijer, a trenutačno zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, pisao je po Telegramu i ponovno prijetio Europi i SAD-u.

“Referendumi će se održati, a republike Donbasa i drugi teritoriji bit će primljeni u sastav Rusije. Zaštita svih teritorija koji su se pridružili bit će značajno ojačana ruskim oružanim snagama. Rusija je najavila da se za takvu zaštitu mogu koristiti ne samo mobilizacijske sposobnosti, već i svako rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje i oružje temeljeno na novim načelima. Dakle, razni umirovljeni idioti s generalskim oznakama ne trebaju nas plašiti pričom o NATO udaru na Krim. Hipersonično oružje će zajamčeno moći puno brže doseći ciljeve u Europi i Sjedinjenim Državama. No, zapadni establišment, općenito, svi građani zemalja NATO-a moraju shvatiti da je Rusija izabrala vlastiti put. Nema povratka”, piše Medvedev.


Macron: ‘Ispregovoriti mir i dalje cilj’

 • Nakon mjeseci sukoba, mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine i dalje je glavni cilj, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, francuski predsjednik je također rekao za BFM TV da Francuska želi da se Ukrajina odupre napadima Rusije i da Ukrajina povrati svoj suverenitet. Macron je opisao plan Vladimira Putina da mobilizira 300.000 rezervista kao “pogrešku” koja će dodatno izolirati Moskvu.

Zelenski se zahvalio Turskoj i Saudijskoj Arabiji

 • Ukrajinski predsjenik Zelenski je objavom na Telegramu zahvalio Turskoj i Saudijskoj Arabiji na njihovoj ulozi u nedavnom oslobađanju zatvorenika.

“Ukrajina je iz ruskog zarobljeništva vratila 215 heroja. Doprinos svih koji su sudjelovali u spašavanju branitelja iznimno cijenimo i nikada ga nećemo zaboraviti. Veliko hvala predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu na vođenju ovog procesa. Dogovorili smo se da petorica oslobođenih zapovjednika ‘Azova’ do kraja rata budu u ugodnim uvjetima u Turskoj i da će moći vidjeti svoje obitelji. Također, u znak zahvalnosti za pomoć našoj zemlji, Ukrajina je iz ruskog zarobljeništva oslobodila pet državljana Velike Britanije, dva državljana SAD-a, državljane Maroka, Švedske i Hrvatske. Hvala na podršci, Saudijska Arabija. Sjećamo se svih koji su u ruskom zarobljeništvu i učinit ćemo sve za njihovo spašavanje”, napisao je Zelenski.


Rusija tvrdi da je spriječen teroristički napad na Turskoj

 • Ruska sigurnosna služba priopćila je da je spriječila planirani teroristički napad na infrastrukturu za isporuku energije Turskoj i Europi, što je izazvalo zabrinutost oko opskrbe regije, piše Bloomberg.

Federalna služba sigurnosti “spriječila je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše diverziju i teroristički čin u objektu naftno-plinskog kompleksa koji opskrbljuje Tursku i Europu energijom”, navodi se u izjavi objavljenoj u četvrtak na web stranici FSB-a. Uhićen je ruski državljanin za kojeg je državna sigurnosna služba tvrdila da ga je regrutirala ukrajinska specijalna služba.


Ruski ured za novačenje napadnut usred prosvjeda protiv mobilizacije

 • Ruski vojni ured za novačenje i upravna zgrada napadnuti su tijekom noći u četvrtak usred prosvjeda diljem zemlje protiv naredbe predsjednika Vladimira Putina o “djelomičnoj” mobilizaciji. U gradu Nižnjem Novgorodu, 440 kilometara istočno od Moskve, napad molotovljevim koktelom izazvao je mali požar u lokalnoj vojnoj zgradi, prema lokalnom portalu nn.ru. Vlasti su rekle da je napad prouzročio manju štetu na stomatološkoj ordinaciji u zgradi, prema prokremaljskom Telegram kanalu Mash.

Nešto veći požar izbio je u zgradi lokalne uprave u Toljatiju, gradu koji se nalazi 1000 kilometara istočno od Moskve, piše Moscow Times. Gradska novinska stranica nesluhi.info izvijestila je, pozivajući se na dužnosnike za hitne slučajeve, da je napad Molotovljevim koktelom spalio ulaz uprave. Nije objavljeno je li bilo žrtava ili uhićenih u Nižnjem Novgorodu i Toljatiju.

Napadi su se dogodili usred prosvjeda u desecima ruskih gradova protiv Putinovih naredbi za trenutnu “djelomičnu” mobilizaciju rezervista zemlje za raspoređivanje u Ukrajini. Neovisni promatrači kažu da je gotovo 1400 prosvjednika, većinom žena, privedeno. U izvješćima se navodi da su pritvorenim prosvjednicima navodno uručeni nalozi za mobilizaciju unutar policijskih postaja. Ministar obrane Sergej Šojgu procijenio je broj ciljanih novaka na 300.000, što, kako je rekao, čini 1 posto ruskog fonda od 25 milijuna rezervista.


Separatisti najavljuju pravu državnost u Hersonu

 • Kirill Stremousov, član proruske separatističke administracije u okupiranom Hersonu, objavio je novu poruku na Telegramu uoči planiranog referenduma u regiji za vikend.

“Stanovnici Hersonske oblasti od Rusije očekuju pravu državnost. Uostalom, posljednjih godina Ukrajina je pretvorena u koloniju po načelima plemenskog sustava. Stanovnicima Ukrajine nacizam je doslovce doveden na otvoreno, bilo nam je zabranjeno govoriti materinjim ruskim jezikom, ‘povijest’ se prekrajala pred našim očima. Želimo razvoj naše regije Herson, a ne dopustiti da našu regiju opljačkaju ‘naši europski partneri’. Stanovnici regije Herson zaslužuju poštovanje i prilike za razvoj, a to mogu samo s Rusijom. To će biti sasvim druga priča, država…”, napisao je Stremousov.


Gradski dužnosnici: ‘Zaporožje je granatirano rano u četvrtak’

 • Ukrajinski grad Zaporožje granatiran je rano u četvrtak, izvijestio je tajnik gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtijev. Na svom Telegram kanalu Kurtijev je rekao da je “civilna infrastruktura uništena” i da “ima žrtava”. I proruski i proukrajinski mediji objavili su tvrdnje o pet eksplozija, no ti navodi za sada nisu neovisno potrvđeni.

Granatiranje dolazi nakon turbulentnih 24 sata za regiju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će Rusija podržati referendum za pridruživanje Zaporožja pod ruskom kontrolom Ruskoj Federaciji.


Raste promet na finskoj granici s Rusijom

 • Promet koji dolazi na istočnu granicu Finske s Rusijom “pojačao se” tijekom noći, priopćila je rano danas finska granična straža, dodajući da je situacija pod kontrolom. Finska pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji nakon naredbe predsjednika Vladimira Putina o vojnoj mobilizaciji, rekao je jučer finski ministar obrane Antti Kaikkonen. Međutim, broj ljudi koji su u srijedu prešli granicu bio je manji nego tijekom vikenda, rekao je šef međunarodnih poslova finske granične straže Matti Pitkaniitty. Rekao je da su 4824 Rusa stigla u Finsku preko istočne granice u srijedu, u odnosu na 3133 tjedan dana ranije.

Orban: ‘EU treba ukinuti sankcije Rusiji’

 • Mađarski premijer Viktor Orban poručio je svojoj vladajućoj stranci Fidesz da sankcije protiv Rusije koje je uvela Europska unija trebaju biti ukinute, izvijestio je provladin dnevnik Magyar Nemzet. Glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs potvrdio je komentare u odgovoru Reutersu.

Magyar Nemzet citira Orbana koji je rekao da su sankcije EU-a podigle cijene plina i inflaciju, a ako bi se te mjere ukinule, cijene plina bi odmah pale za 50 posto. Inflacija bi također pala, prema Orbanovom mišljenju. “Bez sankcija, Europa bi mogla ponovno ojačati i mogla bi izbjeći prijeteću recesiju”, rekao je Orban, ponavljajući svoje ranije stajalište da sankcije više štete Europi nego Rusiji. Na svom Facebooku objavio je sa stranačkog sastanka: “Bruxelleske sankcije gurnule su Europu u energetsku krizu”.

A brüsszeli szankciók energiaválságba sodorták Európát. A Fidesz-KDNP frakcióval azon dolgozunk, hogy megvédjük a magyar embereket az energiaválság következményeitől! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, September 21, 2022


Veliki napad na regiju Mikolajiv

 • Vitali Kim, guverner Mikolajiva, objavio je na Telegramu opširni izvještaj s detaljima štete od velikog broja napada diljem regije. Kaže da je u samom gradu Mikolajivu “masivni raketni napad” odmah iza ponoći doveo do “oštećenih višekatnica, razbijenih prozora, oštećenih plinovoda, vodovoda, dvorišta kina i kazališta, te administrativnih zgrada.” Međutim, čini se da nema žrtava ni smrtnih slučajeva kao posljedica udara, budući da ih Kim nije naveo.

Sjeverna Koreja negira izvoz oružja u Rusiju

 • Sjeverna Koreja niječe da izvozi oružje Rusiji, otkako je Moskva napala Ukrajinu krajem veljače. U izvješću koje su objavili državni mediji, Pjongjang je također opisao izvješća američkih obavještajnih službi o transferima oružja kao pokušaj ocrnjivanja imidža Sjeverne Koreje. Neimenovani dužnosnik sjevernokorejske obrane rekao je Washingtonu da prestane s “nepromišljenim primjedbama” i da “drži jezik za zubima”.

Ranije ovog mjeseca, dužnosnici Bidenove administracije potvrdili su deklasificiranu procjenu američkih obavještajnih službi da je Rusija u procesu kupnje oružja od Sjeverne Koreje, uključujući milijune topničkih granata i raketa. Ova najnovija izjava iz Sjeverne Koreje stigla je tjednima nakon što je Moskva opisala otkrića američkih obavještajnih službi kao “lažna”. Izvoz oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju bio bi u suprotnosti s rezolucijama Ujedinjenih naroda koje zabranjuju toj zemlji uvoz ili izvoz oružja.


Kina obećava da će prema Ukrajini biti ‘objektivna’ i ‘fer’

 • Kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, rekao je svom ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da će stajalište njegove zemlje o Ukrajini i dalje biti “objektivno” i “fer”, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. Također se navodi da su njih dvojica razgovarali na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Wang se nada da ni Rusija ni Ukrajina neće odustati od dijaloga, dodalo je ministarstvo. Dvojica muškaraca razgovarala su nakon što je Vladimir Putin rekao da Moskva planira mobilizirati do 300.000 rezervista. Prošli tjedan, Putin je obećao da će odgovoriti na “pitanja i zabrinutosti” Kine u vezi s krizom u Ukrajini.


Lavrov će se sastati s ukrajinskim i zapadnim kolegama na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a?

 • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas će se sastati s ukrajinskim i zapadnim kolegama na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi SkyNews. Okupljene će na početku izvijestiti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan.

Prošlog mjeseca, glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine rekao je da njegov ured istražuje gotovo 26.000 slučajeva za koje se sumnja da su počinjeni ratni zločini otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, te je optužio 135 osoba. Vijeće sigurnosti nije bilo u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere u vezi s invazijom jer je Rusija stalna članica i ima pravo veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom i Kinom. Međutim, okupljanje u četvrtak bit će 20. ovogodišnji sastanak Vijeća sigurnosti o Ukrajini. Smatra se malo vjerojatnim da će mjesto Rusije ostati prazno, dodaje SkyNews.


Britanci: ‘Rusija će se vjerojatno mučiti s mobiliziranjem dodatnih 300.000 vojnika’

 • Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MOD) dalo je svoju ocjenu najave Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. Ruski predsjednik je rekao da planira mobilizirati dodatnih 300.000 rezervista za borbu u Ukrajini, no MOD je rekao da će se Rusija “vjerojatno boriti s logističkim i administrativnim izazovima, čak i prikupljanjem 300.000 ljudi”. Dodalo se da trupe “vjerojatno neće biti borbeno učinkovite još mjesecima” i da je ovaj potez “u stvari priznanje da je Rusija iscrpila svoje zalihe voljnih dobrovoljaca za borbu u Ukrajini”.

MOD je nastavio: “Čak će i ova ograničena mobilizacija vjerojatno biti vrlo nepopularna među dijelovima ruskog stanovništva. Putin prihvaća značajan politički rizik u nadi da će stvoriti prijeko potrebnu borbenu moć.”


Zaharova: ‘Bidenov govor u UN-u bio je nepristojan’

 • Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA, opisala govor Joea Bidena u UN-u kao “nepristojan” i optužila američkog predsjednika da je pogrešno citirao ruskog predsjednika Putina.

“Što se tiče govora predsjednika Sjedinjenih Država, smatram da je potpuno nepristojno kako je počeo. Nepristojan ne zato što nemaju što raditi ili nemaju pravo dirati druge zemlje. Činjenica je da je navodno počeo citirati predsjednika Rusije. Mi smo, kao i uvijek, počeli dvaput provjeravati Bidenove riječi. Biden je to sigurno rekao, ali predsjednik Rusije to nije rekao”, rekla je Zaharova, piše RIA. Opisala je način na koji su Biden i američki mediji prikazali Putinove riječi kao “apsolutnu propagandu” i “suprotno onome što je stvarno rečeno”.


Zemlje G7 jedinstvene u podršci Ukrajini, iz Japana nove sankcije

 • Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 potvrdili su u srijedu na sastanku u New Yorku svoju suradnju u pružanju potpore Ukrajini, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi. Izjava potpore Ukrajini uslijedila je nakon najave Vladimira Putina da će Rusija provesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata i pripojiti dijelove ukrajinskog teritorija, istovremeno prijeteći korištenjem nuklearnog oružja za obranu zemlje. “Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno u potpori Ukrajini i odgovoru na sigurnost hrane i energije”, rekao je Hayashi. Kao dio dodatnih sankcija protiv Moskve, Japan planira zabraniti izvoz u Rusiju proizvoda povezanih s kemijskim oružjem, te proširiti popis organizacija povezanih s ruskom vojskom kojima je izvoz zabranjen, rekao je.

U Rusiji je sinoć uhićeno preko 1300 ljudi

 • Jučer je u prosvjedima protiv mobilizacije u više od 38 ruskih gradova uhićeno preko 1300 ljudi, javljaju grupe za ljudska prava iz te zemlje.

Zelenska: ‘Ovo je dan koji smo svi čekali’

 • Prva dama, Olena Zelenska, se javila i komentirala oslobođenje zarobljenih. “Ovo je dan koji je cijela Ukrajina čekala. Danas se sreća vraća za 215 obitelji naših junaka. Zahvalni smo”, napisala je.

Razmijenjeno preko 200 ukrajinskih zarobljenika, među njima i Azovci

 • Rusija je kasno sinoć iz zarobljeništva oslobodila oko 215 ukrajinskih ratnih zarobljenika. Oni su razmijenjeni za 55 Rusa među kojima je i Putinov saveznik Viktor Medvedčuk, javljeno je iz ureda predsjednika Zelenskog. Andrija Jermak, šef njegova Ureda javio je: “Predsjednik je dao jasan zadatak: vratiti naše junake. Rezultat: naši junaci su slobodni”.

Među oslobođenim Ukrajincima su vojnici, granični čuvari, policajci, mornari, članovi nacionalne garde, carinici i civili. Među vojnicima su i branitelji iz Azovstala, čeličane u Mariupolju koji su drržali obranu mjesecima u očajnim uvjetima.

Jermak je objavio da su na sigurnom “Denis Prokopenko Radis, Serhij Volinski Volin, Svjatoslav Palamar, Denis Šlega te Oleg Komenko – zapovjednici Azovstala.” Dodao je: “To je rezultat osobnog dogovora između predsjednika Zelenskog i Erdogana. Rusi su nas htjeli ucijeniti s njihovim životima, ali nećemo im dopustiti da to naprave više s nikim drugim”.


Ministri EU-a slažu se oko uvođenja novih sankcija Rusiji

 • Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se u srijedu oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini. Ministri vanjskih poslova koji borave u New Yorku na sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima, održali su kasno u srijedu izvanredan sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da “paniku i očaj” pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem. “Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu”, rekao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara članica EU.

Ministri EU-a održat će sljedeći službeni sastanak sredinom listopada kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija. Ministri su se također složili povećati isporuku oružja Ukrajini. Borrell je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj potpori, ali je rekao kako vjeruje da će unutar Unije postojati “jednoglasna” potpora novim mjerama.


Zelenski se obratio skupštini UN-a: ‘Tražimo pravednu kaznu’

 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu se navečer video-vezom obratio Općoj skupštini UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju. “Zločin se provodi protiv Ukrajine i mi tražimo pravednu kaznu”, poručio je Zelenski na početku svog polusatnog obraćanja putem videa.

Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njezina teritorijalnog integriteta. Istaknuo je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzimanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njezina prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Pozvao je i na ograničavanje cijena po kojima Rusija izvozi naftu i plin, ocijenivši da su energenti postali rusko oružje kojima ta zemlja manipulira tržištem.

“Ukrajina zahtijeva kaznu za ubojstva tisuća ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom”, rekao je ukrajinski predsjednik dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoobranu. Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat, da su održali 88 rundi pregovora u raznim formatima da bi ga spriječili te istaknuo da će Rusija biti prisiljena završiti rat koji je započela.


Oslobođen Hrvat zarobljen u Ukrajini

 • Rusija je danas oslobodila deset ljudi koje su zarobili u Ukrajini. Radi se o ratnim zarobljenicima iz Velike Britanije, Švedske, Maroka, ali i Hrvatske. Za Sky News, koji je prvi objavio ovu informaciju, je potvrđeno da je pri njihovom oslobađanju posredovao saudijski prestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, te da je avion sa zarobljenicima već sletio u Saudijsku Arabiju.
  Ubrzo se javilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je potvrdilo da je među oslobođenima hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg. “Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas je oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj”, javili su.
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više