Politika & Kriminal

Kandidati otkrili s kime nikada ne bi koalirali i još nekoliko najzanimljivijih momenata iz sučeljavanja na HTV-u

Plenković, Bernardić, Škoro i Petrov otkazali su dolazak, poslali su zamjene

U 20:10 sati na HRT-u je počelo drugo sučeljavanje kandidata na parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju. Na sučeljavanju sudjeluju Tomislav Ćorić iz HDZ-a, Rajko Ostojić iz Restarta, Krešimir Bubalo iz Domovinskog pokreta, Marija Selak Raspudić iz Mosta, Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! i Ivan Vilibor Sinčić iz koalicije Dosta pljačke.

Nakon što su se aktualni premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i šef najveće oporbene stranke SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak sučelili na RTL-u, danas su trebali nastaviti predizborni obračun i na Prisavlju. No, Plenković je jučer iznenada otkazao svoj dolazak, nakon čega su isto učinila i preostala trojica najvećih oponenata – Davor Bernardić, Miroslav Škoro i Božo Petrov.

Umjesto njih, na večerašnje sučeljavanje stranke su poslale zamjene – Ćorića, Ostojića, Bubala i Selak Raspudić.

Prije ulaska u studio, predstavnicima šest stranaka na sučeljavanju izmjerena je temperatura.

U NASTAVKU PRATITE TIJEK SUČELJAVANJA:

Prije početka rasprave, postavljeno je pitanje o nedolasku stranačkih čelnika na sučeljavanje.

Bubalo je rekao da Škoro nije došao jer su očekivali da se sva tri lidera suoče. Ćorić je rekao da je Plenković pristao na sučeljavanje s Bernardićem 16. lipnja. Ostojić je Plenkovića prozvao bjeguncem. “Vjerojatno priča sa Chalesom Michelom”, poentirao je Ostojić.

Selak smatra da to pokazuje pomor hrvatske politike. “Sramota je da ovdje nema Plenkovića, pljunuli su na javnu televiziju kojoj svi plaćamo pretplatu”, rekao je Tomašević.

UVODNO PREDSTAVLJANJE

Bubalo: ” Želimo jednu suverenističku, a ne globalističku politiku. Vjerujemo da se bez nas neće sastaviti vlada.”

Ivan Vilibor Sinčić: “Već su se formirali blokovi, lijevi i desni. Oni dijele ministarstva. Mi smo jedina treća opcija, mi predstavljamo promjenu. Puno smo više napravili za građane iz oporbe nego ovi na vlasti”.

Tomislav Ćorić: “U četiri godine unaprijedili smo ekonomsku politiku Hrvatske, veće plaće i mirovine, bolji životni standard. Nudimo sigurnu Hrvatsku. To su signurne plaće i mirovine, radna mjesta, zdravstveni sustav…”

Selak Raspudić: “Moja mala Hrvatska – tako rijetko radosna”, riječi su s kojima je Mostovka krenula uvodno obraćanje javnosti.

Tomislav Tomašević: “Smatramo da je vrijeme da u Sabor dobijemo jednu lijevo-zelenu opciju. Mi sigurno nismo ljubili Bandićeve kute, okupili smo ljude koji imaju znanje i ne može ih se kupiti. Želimo se okrenuti budućnosti”.

Rajko Ostojić: “Nije vrijeme za cirkus, zato pozivam građane da izađu na izbore. SDP je ponudio program, uvjeren sam da ćemo zajedno raditi za boljitak Hrvatske”.

Bubalo je zamolio Sinčića da ne svrstava Domovinski pokret s HDZ-om, a ovaj mu je odgovorio da je njihovo pravo ime Imovinski pokret, a ne Domovinski pokret. “Škoro je promijenio stav, tu su kalkulacije, sad već kaže da ipak može s Plenkovićem”.

1. PITANJE OČUVANJA RADNIH MJESTA

Bubalo: “Pad BDP-a će biti između 12 i 15 posto. Vlada mora donijeti odlučne mjere. Moramo rasteretiti gospodarstvo od poreza, investitori bježe. Hrvatskoj je potrebna itekakva reforma”.

Sinčić: “SDP je prodao Inu za četvrtinu vrijednosti, novac je podijeljen ispod stola. HDZ i SDP su lonac i poklopac. Krizu moraju rješavati centralne banke.”

Ćorić: “Hrvatska je u krizu ušla vrlo otporna. Mi smo u četiri godine mandata doživjeli 109.00 više radnih mjesta, porezna rasterećenja od 9 milijardi kuna, rast kreditnog rejtinga. Mi krizu apsorbiramo na vrlo dobar način, povukli smo gospodarske mjere. Sada imamo nekoliko tisuća više nego prije nekoliko mjeseci. Neće doći do masovnog otpuštanja.”

Selak: “Omogućili su Lidlu i Kauflandu da rade nesmetano, a naše kumice nisu mogle raditi. Mi ćemo se pobrinuti za OPG-ovce, uvesti moratorij na kredite, smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu s 25 na 10 posto, EU fondovi da ali oni nisu besplatni, smanjiti parafiskalne namete”.

Tomašević: “Mi nismo došli ni na razinu radnih mjesta iz 2008. Moramo napraviti zaokret, ne možemo čekati daljnje krize, uvozimo 60 posto hrane i 20 posto energije.”

Ostojić: “Treba obnoviti Zagreb, zakon o neoporezivom dijelu dohodka na 5000 kuna, moratorij na kredite, teritorijalni preustroj, smanjenje PDV-a, za OPG-ove za repromaterijal PDV 5 posto”.

Selak je prozvala Ćorića za seksizam jer je rekao da nije ekonomistica pa, kako je rekao, niti ne zna što znače brojke iz Mostovog programa. Ostojić je rekao da je Sinčićev najveći uspjeh što se deložirao. “Što se tiče švicaraca, spasili smo desetke tisuće Hrvata”. Sinčić je odgovorio Selak da je Most već dvaput doveo HDZ na vlast, a ova mu je rekla da je upravo Most gurao zakon o ovrhama.

2. PITANJE GOSPODARSKIH MJERA OKO KORONE I CIJEPLJENJE

Bubalo: “Ja jesam za cijepljenje. Loše je što se sve naglo zatvorilo, a sad se naglo otvorilo . Da se radilo dobar dio poduzetnika ne bi niti trebao pomoć države, nismo dobro reagirali”.

Sinčić: “Politika Vlade je promašena, uništili su gospodarstvo. Trebalo je staviti samo rizične skupine u samoizolaciju. Cijepljenje treba biti preporučeno kao kod gripe, a ne obavezno. Protiv smo praćenja ljudi”.

Ćorić: “Hrvatska s današnjim danom ima 108 žrtava i nesretni smo zbog toga. Međutim, vjerujemo da smo reagirali fenomenalno, obranili smo zdravlje građana. Brojke u Hrvatskoj nisu još uvijek zabrinjavajuće. Spasili smo preko 500.000 radnih mjesta”.

Selak: “Ne mislim da ću se cijepiti jer nisam u ugroženoj skupini.”

Tomašević: “Mjere trebaju biti fini balans, pitanje cijepljenja je društvena odgovornost i ja ću se cijepiti. Maske su obavezne u javnom prijevozu a nisu na biračkim mjestima. Nije trebalo otvoriti noćne krugove”.

Ostojić: “Ja ću se cijepiti i molim vas da se i vi cijepite. Naš model je između švedskom i austrijskog, tako da čuvamo ugrožene skupine. Čuvat ćemo škole, studentske domove, samostane…”

Ćorić je prozvao Ostojića zbog odlaska u samoizolaciju i zatim zbog samostalnog izlaska iz samoizolacije. Ostojić mu je odgovorio da se triput testirao i da su svi nalazi bili negativni. Tomašević kaže da je porazno za ovu zemlju što su svi članovi Nacionalnog stožera ujedno i HDZ-ovci. Selak kaže da nitko više ne vjeruje u koronu zbog odluka koje donosi Stožer. Sinčić kaže da je Stožer političko tijelo, komentirao je Plenkovićev neodlazak u samoizolaciju: “Za njega vrijede druga pravila”. Tomašević je kazao da je Stožer imao dvostruka mjerila. Ćorić je replicirao Sinčiću oko praćenja ljudi, kazao mu je da ga nitko ne želi pratiti.

3. PITANJE ODRŽIVOSTI MIROVINSKOG SUSTAVA

Sinčić: “Tu se vidi da su HDZ i SDP isto, jedan je donio reformu drugi ju podržava. To su tekovine njihove politike. Glavni problem je drugi mirovinski stup. Novac se neće oploditi, morate imati 91 godinu da vam se išta isplati. Fondovi su milijarde kuna dobili na bonuse. Taj stup treba biti dobrovoljan”.

Ćorić: “Sinčić govori neistine, taj sustav ima smisla za građane. Njegova funkcionalnost i prinosi opravdavaju postojanje”.

Ostojić: “Mi smo godišnje stvarali 10 milijardi kuna, HDZ je stvarao tri milijarde kuna.”

Selak: “Naš osnovni problem je što nam treba rast BDP-a od najmanje 4 posto. Nama treba povećana zaposlenost, a da bismo to postigli moramo riješiti pitanje korupcije”.

Tomašević: “Trećina umirovljenika je na rubu siromaštva. Povlaštene mirovine treba maknuti iz tog sustava. Održivost sustava nije moguća jer imamo omjer skoro jednog radnika na jednog umirovljenika, Moramo promijeniti ekonomsku politiku”.

Bubalo: “Mi u Slavonji i Baranji ne da imamo staraca, nego imamo starih staraca koji više ne mogu niti kositi travu. Dobar dio njih živi na rubu siromaštva. Mi kao Domovinski pokret zalažemo se da drugi mirovinski fond bude privatan.”

4. PITANJE ENERGETIKE I ZELENO GOSPODARSTVO

Ćorić: “Hrvatska je ambiciozna, imamo prirodni potencijal. Želimo Hrvatsku učiniti što više energetski neovisnom, kroz ulaganje u obnovljive izvore energije. Želimo povećati snagu za 150 posto.”

Selak: “Energetska neovisnost Hrvatske jedan je od naših prioriteta. Treba razvijati solarnu energiju.”

Tomašević: “Obnovljivi izvori energije su ključni za zelenu transformaciju gospodarstva, trebamo se ugledati na Portugal. To su prije svega solarne elektrane i vjetroturbine”.

Ostojić: “Društvo-gospodarstvo i okoliš, to je trokut. Želimo čisto gospodarstvo, dekarbonizaciju, hidroelektrane se tu ne ubrajaju. Važno je da to bude hrvatski proizvod. Ali moramo sačuvati bioraznolikost Hrvatske”.

Bubalo: “Nismo dovoljno iskoristili vodne potencijale u proizvodnji energije i navodnjavanju. Kada govorimo o vjetru i suncu, taj izvor energije nismo dovoljno iskoristili. Svi su više zaintereirani za proizvodnju vodika. Ali treba naći balans između privatnog i državnost.”

Sinčić: “Mi smo prva zelena stranka u Hrvatskoj, borili smo se za Plitvice, protiv bušenja Jadrana, protiv odlagališta. HDZ i SDP su zaslužni za golemu deforestizaciju.”

5. PITANJE BOLNIČKOG SUSTAVA I LISTA ČEKANJA

Selak: “To je rak rana našeg sustava. Treba racionalizirati i specijalizirati bolnice. To je jedini način”

Tomašević: “Pokazalo se da zdravstveni sustav mora biti javan, pogledajte što se dogodilo u primjerice SAD-u. Rješenje za krize ne vidimo u privatizaciji.”

Ostojić: “Pacijent koji ima ozbiljnu bolest mozga se početkom godine prijavio za pretragu, naručen je 2022. Dvije godine čekanja. Tako radi HDZ. Dug u zdravstvu je nikad veći, zaguglajte. Čovjek koji radi u bolnici, mora raditi u bolnici, ali tek ako odradi normativ.”

Bubalo: “Kad je u pitanju ljudski život, onda je brzina najvažnija. Država vas tjera da idete platiti uslugu, to mi smatramo prioritetom. Treba nam objedinjena javna nabava, red je da i država izvršava svoje obveze.”

Sinčić: “Zbog dekreta ministra zdravstva mi imamo visoke cijene lijekova. Lobiji nam kreiraju politiku.”

Ćorić: “Treba afirmirati Centralni sustav za naručivanje. Ovom problemu se već pristupilo, sustav nije funkcionirao par mjeseci zbog koronakrize”.

Selak: “Moramo sačuvati naše liječnike, moramo racionalizirati poslovanje. Naime, nemam dosta radne snage i ljudi koji uplaćuju zdravstveni sustav.”

Ostojić: “Kad sam bio ministar u prvoj godini sam uštedio milijuna, uštedio sam 15 milijuna kuna samo na gipsu. Dobio sam puno neprijatelja zbog toga”.

6. PITANJE ZAKONA O POBAČAJU

Tomašević: “Naša koalicija se zalaže za pravo žene na izbor i za besplatan pobačaj. Degutantno mi je to pitanje u kampanji”.

Ostojić: “Ja bi preskočio ovu temu. Civilizacijsko dno dna, ne otvarajte teme koje se ljudima gade”.

Bubalo: “Zalažemo se za život, ja imam četvero djece. Mi jesmo za život, no ovo je osobna stvar i žena je uvijek zadnja”.

Sinčić: “Svaki od naših zastupnika imao bi na ovo pitanje različit odgovor. Želimo da se javno objave imena seksualnih prijestupnika, pedofila”.

Ćorić: “Ustavni sud je tu po pitanju modernizacije bio jasan, sigurno je da neke članke ovog članka treba promijeniti”.

Selak: “Teško je razgovarati o ovoj temi i sama imam mnogo dvojbi oko nje i nije me to sram priznati. Most je otvoren i trebamo razgovarati, cilj nam je smanjiti broj pobačaja.”

Ćorić: “Selak je išla perfidno prema meni. Bilo bi zgodno da ovoj temi porazgovarate s gospodinom Raspudićem.”

Selak: “Bilo bi zgodno da kažete svoj stav, a ne skrivate se iza Ustavnog suda”.

7. PITANJE BORBE PROTIV KORUPCIJE

Ostojić: “Društvo koje nema kulturu i koje ima korupcije ne može napredovati. Nakon HDZ-a dugovi i recesija. Klijentelizam i korupcija caruju u HDZ-u.”

Bubalo: “Bitna je transparentnost i da je svaki račun javan i dostupan građanima.”

Sinčić: “Mi smo predali tri zakona- zakon o zaštiti zviždača, zakon o podrijetlu imovine i zakon o reguliranju imovinske kartice. Zbog nas su otkrivene brojne afere, tužili su nas za klevetu i radit ćemo to i dalje. Moramo ispitati imovinu u javnom sektoru bez da se ispita od kud nekim ministrima jahte”.

Ćorić: “Korupcija ima ime i prezime, svi za to trebaju odgovarati, bilo koji građanin i bilo koja javna osoba.”

Selak: “Gospodine Ćoriću, HDZ je rekao da radi novi strategiju protiv korupciju – zar to nije ruganje? Transparentnost kod izbora sudaca i državnog odvjetnika. No ovo su sve retroaktivne mjere no glavni problem su ljudi, političari koji su na vlasti.”

Tomašević: “Korupciju možemo spriječiti 5. srpnja na izborima i poslati HDZ u samoizolaciju. Slučaj Tome Horvatinčića, čovjek je osuđen ali nije u zatvoru jer se liječi ali pije kavu na Cvjetnom”.

8. PITANJE MIGRANATA

Sinčić: “To je strateški i globalni problem. Nemoguće je bez globalnog dijeljenja dati odgovor na to rješenje. Naša zakonska obaveza je štititi granice. To je i humanitarni problem, ali dugoročno rješenje je da se zemlje Afrike i Azije razviju”.

Ćorić: “Složit ću se u djelu sa Sinčićem. Nismo protiv ilegalnih migracija. Hrvatska je odradila sjajajn posao jer smo zaustavili tisuću ilegalnih prelazaka. Jasan je motiv ovih migracija. Europa treba biti solidarna i promišljati o sigurnosti i ekonomskoj budućnosti”.

Selak: “EU se raspala što se tiče migracija. To je u prvom redu političko pitanje.”

Ostojić: “Hrvatska ne smije biti hotspot. Ajmo bit humani, pružimo šansu, ali ne kao hotpot. Otvorit ćemo granici, dat ćemo im pomoć, ali to je to.”

Bubalo: “To je humanitarno pitanje, mi ćemo se zalagati za Schengen. Pitanje žice na granici sa Slovenijom je upitno. Mi se želimo baviti sa Slavonijom iz koje ljudi bježe”.

9. PITANJE S KIME NE BI KOALIRALI NI POD KOJU CIJENU

Ćorić: “Nikad ne bismo koalirali s ovima koji su uništili hrvatsku ekonomiju, to je SDP. To je ekipa koja ne zaslužuje mandat, ekipa koja plagira naziv koalicije, ekipa koja kopira program”.

Selak: “Zanima nas vlast, ali nas ne zanima gola vlast. Ne bismo koalirali ni sa kim tko ne želi pristati na naš program”.

Tomašević: “Nema koalicije sa desnim strankama, koje žele zabraniti pobačaj, ili HDZ zbog korupcije. Možemo koalirati s manjinskom vladom jedino ako podrže naš program. ”

Ostojić: “SDP će formirati vlast, mi smo velika uključiva stranka. Uzet ćemo sve koji žele dobro Hrvatskoj.”

Bubalo: “To su Pupovac, globalisti. Najbliže u studiju nam je Most.”

Sinčić: “Nikada ne bismo mogli koalirati s onima koji uništavaju hrvatske građane. S kriminalcima ne”.

Nastavite čitati