Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Uživo. U Donjeckoj oblasti stradali civili, Zelenski: 'Vratit ćemo ukrajinsku zastavu na Krim'

Pratimo 368. dan ruske invazije na Ukrajinu

Ukrainian soldiers of an artillery unit have a rest outside Bakhmut on November 8, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
FOTO: AFP

Danas je 368. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


 • Šef CIA: ‘Uvjereni smo da Kina planira poslati oružje Rusiji’
 • Ukrajina najavila plan proljetne ofenzive
 • Većina čelnika skupine G20 oštro je osudila Moskvu zbog invazije na Ukrajinu, a zajedničku izjavu skupa su odbile potpisati jedino Kina i sama Rusija
 • Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba
 • Putin: Rusija mora uzeti u obzir nuklearnu sposobnost NATO-a
 • Ukrajinska vojska: ruska ofenziva kod Jahidne neuspješna

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Zelenski obećava da će vratiti ukrajinsku zastavu na Krim

 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u nedjelju poručio da će Ukrajina vratiti Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. “To je naša zemlja. Naš narod. Naša povijest”, rekao je Zelenski, po priopćenju objavljenom u nedjelju.

Vraćanjem Krima, mir će se vratiti u Ukrajinu, rekao je.”Vratit ćemo ukrajinsku zastavu na svaki ugao Ukrajine.” Zelenski je 2020. proglasio 26. veljače Danom otpora ruskoj okupaciji Krima.


Ukrajina izdala poštansku marku s Banksyjevim muralom

 • Ukrajina je izdala poštanske marke s muralom poznatog britanskog grafitera Banksyja kako bi obilježila godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, piše BBC. Mural prikazuje dječaka koji u džudo borbi baca na pod odraslog čovjeka koji nalikuje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Izvorni grafit nacrtan je na kući u Borodjanki blizu Kijeva koju su ruske snage devastirale granatiranjem.

Izravna referenca na ruskog vođu dodana je u donji lijevi kut poštanske marke. Putin ima crni pojas u džudu i ljubitelj je borilačkih vještina. Mnogi Ukrajinci vide u Banksyjevom muralu metaforu ukrajinskog snažnog otpora ruskoj invaziji.


Njemački ministar : Sumnjičav sam prema kineskom mirovnom planu

 • Njemački ministar obrane Boris Pistorius je danas sa skepsom komentirao kineski mirovni plan za Ukrajinu. “Nakon što sam čuo izvješća, za koja ne znam jesu li istinita, prema kojima Kina planira Rusiji poslati dronove kamikaze, a istovremeno predstavlja mirovni plan, predlažem da Kinu procijenimo prema njezinim postupcima, a ne njezinim riječima“, kazao je Pistorius za Deutschlandfunk.

Ukrajina: Ubijeno je oko 148.000 ruskih vojnika

 • Ukrajinska vojska je objavila novu procjenu dosadašnjih ruskih gubitaka na bojišnici. Tvrde da je do sada ubijeno oko 148.000 ruskih vojnika i oboreno 299 vojnih aviona.

Ukrajinski guverner: U Donjeckoj oblasti ubijena tri civila

 • “U ruskim napadima na Donjecku oblast 25. veljače ubijena su tri stanovnika, a četiri su zadobila ozljede. Dvije osobe su poginule u Bahmutu, a jedna u Novopokrovskom”, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Britanski obavještajci: snimke pokazuju ruske gubitke u Donjeckoj oblasti

 • Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini navodi kako snimke iz zraka pokazuju koncentrirane gubitke ruskih vozila u sektoru Vuhledar, u Donjeckoj oblasti.

Putin: ‘Rusija mora uzeti u obzir nuklearnu sposobnost NATO-a’

 • Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nedjelju rekao da Rusija mora u obzir uzeti nuklearnu sposobnost NATO saveza, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama, koji želi poraz njegove zemlje. “U današnjim uvjetima, kada su sve vodeće zemlje (članice) NATO-a obznanile da je njihov glavni cilj nama nanijeti strateški poraz tako da naš narod pati, kao što kažu, kako možemo zanemariti njihove nuklearne sposobnosti u ovim uvjetima?”, rekao je Putin za državnu televiziju Rossija-1, prema ruskoj agenciji TASS.

Dodao je da zapad želi uništiti Rusiju. “Imaju jedan cilj: raspustiti bivši Sovjetski Savez i njezin glavni dio – Rusku Federaciju. Tek tada će nas možda primiti u takozvanu obitelj civiliziranih naroda, ali samo zasebno, svaki dio posebno”, dodao je. Zapad je neizravni suučesnik u “zločinima” koje je počinila Ukrajina, rekao je ruski predsjednik. “Šalju Ukrajini oružje vrijedno desetke milijardi dolara. To je stvarno sudjelovanje. To znači da sudjeluju, iako neizravno, u zločinima kijevskog režima”, rekao je ruski predsjednik.

“Protiv čega smo? Protiv činjenice da se ovaj novi svijet, koji se pojavljuje, gradi isključivo u interesu jedne zemlje, Sjedinjenih Država. Sada kada su njihovi pokušaji da rekonfiguriraju svijet po svojoj slici nakon pada Sovjetskog Saveza doveli do ove situacije, dužni smo reagirati”, kazao je.


Šef CIA: ‘Uvjereni smo da Kina planira poslati oružje Rusiji’

 • Šef američke obavještajne agencije (CIA) kaže kako je SAD uvjeren da Kina razmatra slanje smrtonosnog oružja Rusiji, no da za sada obavještajni podaci sugeriraju da Peking još nije donio konačnu odluku. “Uvjereni smo da kinesko vodstvo razmatra nabavku smrtonosne opreme. No ne vidimo da je donesena konačna odluka ili dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme”, rekao je direktor CIA-e William Burns za CBS News.

Obavještajna služba: Ukrajina u proljeće spremna za protuofenzivu

 • Ukrajinske oružane snage bit će u proljeće spremne započeti kontraofenzivu protiv ruske vojske koja je okupirala velike dijelove zemlje, rekao je u nedjelju zamjenik šefa ukrajinske vojnoobavještajne službe Vadim Skibicki. Točno vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući pošiljke zapadnog oružja, koje igra veoma važnu ulogu u ukrajinskoj obrani od ruskih napadača, rekao je Skibicki za njemačku medijsku tvrtku Funke Mediengruppe.

Više od godinu dana nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu, Skibicki je ponovio da je cilj Kijeva osloboditi sav ukrajinski teritorij, uključujući Krimski poluotok, koji je Moskva anektirala 2014. “Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju u (međunarodno priznatim) granicama iz 1991. To je naša poruka Rusiji i međunarodnoj zajenici”, kazao je.

Skibicki je opisao da Kijev namjerava postići svoje “strateške vojne ciljeve” tako da probije crtu bojišnice na jugu, između Krima i Rusije. “Moguće je da ćemo također uništiti skladišta oružja ili vojne opreme na ruskom teritoriju, naprimjer oko grada Belgoroda, odakle kreću napadi na Ukrajinu. To predstavlja prijetnju (ukrajinskom gradu) Harkivu, naprimjer”, rekao je.


Ukrajinska vojska: ruska ofenziva kod Jahidne neuspješna

 • Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je Rusija dan ranije imala neuspješnu ofenzivu u blizini Jahidne, nakon što je ruska plaćenička skupina Wagner ustvrdila da je zauzela to selo u istočnoj Ukrajini u blizini žarišta intenzivnih borbi. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga naveo je u jutarnjem izvješću da Rusija nastavlja koncentrirati ofenzivne napore duž cijele linije Bahmuta, gdje se nalazi Jahidne.

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da su njegove snage zauzele Jahidne, a dan ranije Berhivku, susjedno selo na periferiji Bahmuta. No, ukrajinski bilten navodi da se napadi nastavljaju te da su “ofenzive neuspješne” u blizini šest naselja, uključujući Jahidne i Berhivku, u regiji Donecka, za koje Moskva tvrdi da ih je zauzela. Reuters nije mogao provjeriti ta izvješća s bojišta.

U ukrajinskom nedjeljnom izvješću navodi se da su ruske snage granatirale 22 naselja duž tog dijela bojišnice u Donecku tijekom proteklog dana, te da je Ukrajina obranila 71 napad u Donecku i drugdje duž linije bojišnice.


Šef Wagnerovaca tvrdi da su osvojili selo kod Bahmuta

 • Šef ruske plaćeničke paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove snage u subotu zauzele selo Jahidne, sjeverno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju. “U 19,00 sati, 25. veljače, jurišne postrojbe privatne vojne tvrtke Wagner osigurale su potpunu kontrolu nad mjestom Jagodnoje (Jahidne) sjeverno od Bahmuta”, rekao je Prigožin na snimci. Dan ranije, rekao je da je Wagner preuzeo kontrolu nad Berhivkom, još jednim selom u predgrađu Bahmuta. Višemjesečna borba za Bahmut doživjela je neke od najkrvavijih iscrpljujućih borbi tijekom ruske invazije na Ukrajinu koja traje godinu dana.
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više