Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Uživo. Separatisti zaplijenili dva strana broda: 'Sad su državno vlasništvo'. Rusija tvrdi da je ubila 170 stranih boraca

Pratimo 132. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

A Russian serviceman patrols near the Azovstal steel plant in Mariupol, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, on June 13, 2022. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • NATO saveznici potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske
  • Zelenski: ‘Razgovaramo s Turskom i UN-om oko izvoza žita’
  • Ukrajina kaže da je u ratu umrlo 345 djece
  • Guverner Odese poziva Ruse da se odbiju boriti
  • Proruski separatisti kreću se prema Donecku
  • Haidai: ‘Rusija nastavlja granatirati naseljena područja u Luhansku’
  • Ukrajina obnovu nakon rata želi financirati imovinom oligarha
  • Guverner: ‘Gubitak Luhanska je bolan, ali nismo izgubili rat’

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:


Proruski separatisti zaplijenili dva strana broda: ‘Sad su državno vlasništvo’

18:15 Separatisti koje podupire Rusija zaplijenili su u lučkom okupiranom gradu Mariupolju dva strana broda i tvrde da su “državno vlasništvo”, javlja Reuters. Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR), proruska kvazidržava, obavijestila je dvije brodarske tvrtke da su njihovi brodovi predmet “nasilnog oduzimanja pokretne imovine s prisilnim pretvaranjem u državno vlasništvo”, bez ikakve naknade vlasnicima.

Vlasnik Smarte, teretnog broda koji plovi pod zastavom Liberije, rekao je da je o zapljeni obaviješten mailom 30. lipnja, nazvavši je protuzakonitom i “protivnom svim normama međunarodnog prava”.

U mailu stoji da je brod granatiran 20. ožujka i da je njegovu 19-članu posadu ruska vojska prisilno odvela u Donjeck i pustila mjesec dana kasnije. Zapljena Smarte je “kršenje temeljnih ljudskih prava u pogledu vlasničkih prava” i “ozbiljna prijetnja plovidbi i pomorskoj sigurnosti”, rekla je tvrtka u priopćenju.

Drugi zaplijenjeni brod je Blue Star i plovio je pod zastavom Paname. Glasnogovornik UN-ove pomorske agencije (IMO) rekao je da je “svjestan barem jednog broda koji isplovljava iz Mariupolja, no malo se toga promijenilo”. Više od 80 brodova pod stranom zastavom ostalo je zaglavljeno u ukrajinskim lukama, pokazali su podaci IMO-a.


Ponomarenko: ‘Ukrajina je oslobodila jedan grad u Donecku’

17:00 Za sada nepotvrđena izvješća novinara Kyiv Indepententa, Ilije Ponomarenka, sugeriraju da su ukrajinske snage ponovno zauzele grad Solodke. Grad se nalazi na pola puta između gradova Doneck i Volnovakha u istočnoj regiji Donjecka.


Rusija tvrdi da je ubila 170 stranih boraca u posljednjih 10 dana

16:45 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je da je u posljednjih 10 dana u Ukrajini ubijeno “170 stranih plaćenika”. Ministar misli na one koji se bore uz ukrajinsku vojsku, iako se njegove tvrdnje za sada ne mogu neovisno potvrditi.

Šojgu je rekao da će se ruska invazija nastaviti dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, što uključuje uklanjanje “prijetnje sigurnosti civila”. Rusija konstantno tvrdi da Ukrajina vrši “genocid” nad građanima koji govore ruski u istočnoj regiji Donbas.


Kakvo je sada stanje u Lisičansku?

16:21 Ukrajinska policijska vozila izrešetana mecima, glomazne zgrade lokalne uprave spaljene i izbušene granatama i oštećena zlatna kupola pravoslavne crkve – to je danas Lisičansk. Reutersov izvjestitelj u Lisičansku, koji su u nedjelju zauzeli Rusija i proruski separatisti, vidio je samo nekoliko stanovnika u gradu, negdašnjem domu gotovo 100.000 ljudi, i rašireno razaranje, što svjedoči o žestini bitke za njegovo osvajanje.

Nekoliko civila, sve žene, pregledavalo je štetu, oklopna vozila snaga kojima su upravljale postrojbe koje podupire Rusija polako su se kretala ulicama, a crveni stijeg sovjetske pobjede – simbol Drugog svjetskog rata koji su usvojile ruske snage – visio je iznad ulaza u uništenu zgradu lokalne vlade. Pad Lisičanska u ruke Rusije Moskva je pozdravila kao važan trenutak. Ruske snage sada potpuno kontroliraju širu regiju Luhanska, što je jedan od ciljeva “specijalne vojne operacije” predsjednika Vladimira Putina u svrhu eliminacije onoga što smatra opasnom prijetnjom.


Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kozmonauta s misija na ISS

15:48 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na isključenje ruskih kozmonauta iz budućih misija Međunarodne svemirske postaje (ISS). Poziv dolazi nakon što su trojica Rusa koji su trenutno na ISS-u istaknuli zastave samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

“Ruski kozmonauti na ISS-u ističu zastavu pod kojom ruske trupe ubijaju žene i djecu u Donbasu i cijele ukrajinske gradove pretvaraju u pepeo. Rusija svoje barbarstvo izvozi čak i u svemir – zonu mira. Mora biti isključen iz svih međunarodnih svemirskih programa”, napisao je na Twitteru Oleg Nikolenko, glasnogovornik ministarstva.


Ukrajina vojno sposobnim muškarcima zabranila napuštanje gradova u kojima žive

15:25 Ukrajinsko ministarstvo obrane zabranilo je vojno sposobnim muškarcima da napuste grad u kojemu žive, a glavni stožer vojske pozvao je na razumijevanje u poruci na Facebooku. Odredba se temelji na zakonu o vojnoj obvezi iz 1992. Muškarci u dobi između 18 i 60 godina sada trebaju dopuštenje od svojega područnog vojnog ureda da napuste okrug u kojemu su registrirani. Kontrole se uglavnom provode na granicama okruga i gradova.

Ta je objava u kratko vrijeme izazvala stotine ljutitih komentara na Facebooku. Ministarstvo je optuženo za “idiotizam”, a neki komentari navode da bi to moglo potaknuti korupciju u vojnim uredima. Drugi se boje još većega gospodarskog kaosa, jer bi moglo nedostajati vozača autobusa, vlakova i kamiona.

Mnogi Ukrajinci ne žive u mjestima gdje su registrirani. Nakon ruske invazije, deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca otišli su u sigurnije zapadne dijelove Ukrajine. Već im je zabranjeno napuštanje zemlje uvođenjem izvanrednog stanja prije više od četiri mjeseca. Unatoč tome, graničari redovito hvataju muškarce koji pokušavaju prijeći u Moldaviju ili susjedne zemlje EU-a.


Ruski parlament će možda razmotriti ukidanje norveškog sporazuma o moru

15:03 Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta zatražio je od višeg zastupnika da razmotri ukidanje sporazuma koji uspostavlja morsku granicu zemlje s članicom NATO-a Norveškom. Odgovarajući na komentare u parlamentu koji optužuju Norvešku za blokiranje isporuke hrane namijenjene naseljima naseljenim Rusima na arhipelagu Svalbard, predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin zatražio je od čelnika Komiteta za međunarodne poslove da razmotri “otkazivanje” ugovora. Ugovor, koji je potpisan 2010., imao je za cilj okončati sporove između Rusije i Norveške u Barentsovom moru, dijelu Arktičkog oceana koji graniči sa sjevernim obalama Norveške i Rusije.


Samo tri posto stanovnika Mariupola ima pristup vodi

14:58 Samo tri posto stanovnika Mariupola ima pristup vodi, prema riječima savjetnika gradonačelnika tog južnog ukrajinskog grada pod ruskom okupacijom, Petra Andrijuščenka. Stanovnici su prisiljeni uzimati vodu posvuda “uključujući i kanalizacijske bunare”, rekao je Andrijuščenko. U gradu više nema liječnika, rekao je, ostavljajući više od 100.000 ljudi bez zdravstvene skrbi i lijekova.


Rusi pogodili tržnicu u Slovjansku

14:55 Ruske snage pogodile su tržnicu u Slovjansku, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a više ih je ozlijeđeno, tvrdi tamošnja policija. Vatra je zahvatila nekoliko redova na tržnici, javlja Reuters.


Gradonačelnik: ‘Počelo je masovno rusko granatiranje Slovjanska’

14:32 Ruske snage napadaju Slovjansk”masovnim” granatiranjem, rekao je gradonačelnik Vadim Ljah, nedugo nakon što je stanovnike pozvao na evakuaciju. Grad na istoku Ukrajine postaje sljedeća meta Moskve u njezinoj kampanji u regiji Donbas. “Slovjansk! Masovno granatiranje grada. Centar, sjever. Svi, sklonite se”, napisao je Ljah na Facebooku.


Rusija tvrdi da se isporuke oružja Ukrajini šire na Bliski istok

14:22 Rusija tvrdi da dio oružja koje je Zapad poslao Ukrajini završava na crnom tržištu diljem Bliskog istoka. Govoreći u televizijskom obraćanju, ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je Ukrajina do sada primila više od 28.000 tona vojnog tereta. “Prema informacijama kojima raspolažemo, dio stranog oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini širi se regijom Bliskog istoka i također završava na crnom tržištu”, rekao je Šojgu, ne iznoseći nikakve pojedinosti kojima bi potkrijepio svoju tvrdnju.


Građani Slovjanska pozvani na evakuaciju

14:07 Gradonačelnik Slovjanska, grada koji se nalazi na putu ruske ofenzive u ukrajinskoj regiji Donbas, pozvao je stanovnike da se evakuiraju prije početka očekivanog napada. “Važno je evakuirati što više ljudi”, rekao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah, dodajući da je granatiranje oštetilo 40 kuća u ponedjeljak. Južno od grada, ruske snage pokušavaju se probiti prema još dva grada i granatiraju područja u blizini Kramatorska, rekao je Glavni stožer ukrajinske vojske. Ruske snage su jučer granatirale nekoliko gradova i sela oko Slovjanska, ali su odbijene dok su pokušavale napredovati oko 20 kilometara sjeverno od grada.


Proruski separatisti kreću se prema Donecku

13:56 Snage narodnih republika Donecka i Luganska, koje podržava Rusija kreću se prema regiji Donjecka, javlja TASS. Ruska državna novinska agencija navela je čelnika Narodne Republike Donjeck Denisa Pušilina kao izvor informacija. Iako je Rusija prošlog tjedna preuzela posljednja ukrajinska uporišta u regiji Lugansk, Kijev i dalje kontrolira oko 45 posto susjedne regije Donjeck.


Šojgu: ‘Ročnici se ne šalju u Ukrajinu’

13:50 Vojni obveznici se ne šalju u Ukrajinu usred rata, izjavio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu, a prenosi novinska agencija TASS. Na početku rata Vladimir Putin je rekao da Kremlj neće slati vojne obveznike u Ukrajinu. Međutim, u ožujku je rusko ministarstvo obrane priznalo da su vojni obveznici poslani u zonu sukoba.

“Nažalost, neke činjenice su izašle na vidjelo o prisutnosti vojnih obveznika među ruskim oružanim snagama koje provode specijalnu vojnu operaciju na ukrajinskom teritoriju”, rekao je tada glasnogovornik ministarstva obrane Kremlja Igor Konašenkov. “Praktički svi ročnici vraćeni su na teritoriju Ruske Federacije”, dodao je tada. Rusija regrutira oko 400.000 mladića godišnje na jednogodišnju obaveznu vojnu službu.


Ukrajina tvrdi da odbija rusko napredovanje u regiji Donecka

13:29 Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila nekoliko pokušaja napredovanja ruskih snaga u regiji Donecka. Glavni stožer te regije rekao je da su ruske postrojbe sjeverno od Slovjanska odbijene. Sporno je tko drži elektranu u Vuhlehirsku, ali je ruski napad južno od elektrane kod Novoluhanskea odbijen. Ruski napadi na granici s okupiranom regijom Luhansk u blizini Bilohorivke i Verhnjokamjanske također su bili neuspješni, priopćila je ukrajinska vojska.

Međutim, nešto južnije, ruske snage u Spirneu napredovale su dalje prema gradu Siversku uz masivnu topničku potporu i raspoređivanje zračnih snaga. Osim toga, ukrajinski glavni stožer izvijestio je o intenzivnoj topničkoj vatri na velikim dijelovima fronte u regijama Harkiva, Donecka, Zaporižija, Hersona i Mikolajiva. Izvršeno je i nekoliko zračnih napada, od kojih su neki uključivali i helikoptere.


Ruski parlament prvi puta odobrio mjere ratne ekonomije

13:24 Ruski zastupnici dali su prvi pečat odobrenja dvama zakonima kojima se vladi omogućuje da obveže poduzeća da opskrbljuju robu vojsci i zahtijeva od svojih zaposlenika da rade prekovremeno. Zamjenik premijera Jurij Borisov rekao je parlamentu da su potezi potaknuti potrebom da se podrži vojska u vrijeme kada je rusko gospodarstvo bilo pod “kolosalnim pritiskom sankcija” Zapada, više od četiri mjeseca u onome što naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini.

“Opterećenje obrambene industrije znatno se povećalo. Kako bi se zajamčila opskrba oružjem i streljivom, potrebno je optimizirati rad vojno-industrijskog kompleksa i poduzeća koja su dio lanaca suradnje”, rekao je Borisov.


Kremlj će održati referendume u Donbasu do kolovoza

13:11 Vlasti Kremlja planiraju održati referendume u regiji Donbas do kolovoza, piše ruski list Kommersant. Izvor je rekao listu da su tehničke pripreme “u tijeku” za moguće referendume u regiji Luhansk i Doneck, te da se očekuje da će biti održani istovremeno. Prošlog mjeseca, vojno-civilna uprava koju je instalirala Moskva u regiji Herson, koja se nalazi sjeverozapadno od rusko anektiranog poluotoka Krima, također je tvrdila da je započela pripreme za referendum o pridruživanju Rusiji, izvijestila je državna novinska agencija TASS.


Predsjednik ruskog parlamenta optužio Ukrajinu da je postala ‘teroristička država’

13:02 Iz ruske Državne dume stižu izvješća o današnjim izjavama predsjednika parlamenta Kremlja. Vjačeslav Volodin izjavio je da je Ukrajina postala “teroristička država” dok je govorio o ratu koji je u tijeku. Također je optužio ukrajinskog predsjednika Zelenskog da je šef “zločinačkog režima”.

Volodin je dodao da Ukrajina čini “sve” kako bi osigurala da trupe Moskve ne zaustave svoju “specijalnu vojnu operaciju” na granicama samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) u istočnoj Ukrajini, RIA Izvijestila je novinska agencija Novosti. Ove izjave dolaze nakon što je Moskva u nedjelju proglasila “oslobođenje” cijele regije Lugansk.


Finska je zaplijenila stotine ruskih teretnih vagona u sklopu sankcija EU-a

12:47 Finska je zaplijenila gotovo tisuću teretnih vagona koji pripadaju ruskim tvrtkama u sklopu sankcija Europske unije, prema finskom državnom željezničkom operateru VR i pismu ruskog željezničkog monopolista, piše Reuters. Glasnogovornica VR-a Taina Kuitunen potvrdila je e-mailom da je “trenutačno u Finskoj bilo oko 800 jedinica sankcioniranih teretnih vagona” i da je tvrtka nastojala vratiti nezaplijenjene u Rusiju što je prije moguće.


Šojgu: ‘Otvoreni pravci za izvoz žitarica u Crnom i Azovskom moru’

12:30 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da je Rusija stvorila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru kako bi olakšala izvoz žitarica. “Poduzima se niz mjera kako bi se osigurala sigurnost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Opasnost od mina u vodama luke Mariupolj potpuno je eliminirana”, prenose RIA novosti.

Rusija je u više navrata rekla da ne ometa izvoz ukrajinskog žita i da vlasti u Kijevu jednostavno trebaju razminirati svoje vode, što je čin koji bi također omogućio ruskim ratnim brodovima bliži nesmetan pristup južnoj obali Ukrajine.


Regije koje drže Rusi u Zaporižju će prodavati žito Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji

12:18 Vlasti koje je Rusija postavila u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, potpisale su sporazum o prodaji žitarica u inozemstvu, javlja ruska novinska agencija TASS. Jevgeni Balicki, šef administracije regije Zaporižje pod ruskom kontrolom, rekao je da planirani poslovi uključuju prodaju Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji. Dodao je da ruski trgovci poljoprivrednim proizvodima i državne tvrtke kupuju žito od poljoprivrednika u regiji te da već postoji ugovor za isporuku 150.000 tona žitarica Iranu.

“Cijene trenutno nisu loše. Poljoprivrednik dobije oko 200 dolara po toni žitarica, što je odlično, jer je njegov trošak proizvodnje oko 120 dolara, čak i ako se uzme u obzir dugo skladištenje, koje je bilo prisilno”, rekao je Balicki za TASS. Šef ruske administracije također je rekao da će regija ovog tjedna dobiti 300 željezničkih vagona kako bi se ubrzala opskrba žitom iz Rusije, uz isporuke kamionima.


NATO saveznici potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske

11:48 NATO-vih 30 saveznika potpisalo je danas protokol o pristupanju za Finsku i Švedsku kako bi im se omogućilo da se pridruže nuklearno naoružanom savezu nakon što saveznički parlamenti ratificiraju odluku. Ovaj potez, koji je najznačajnije proširenje saveza od sredine 1990-ih, znači da Helsinki i Stockholm mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima.

Međutim, oni neće biti zaštićeni obrambenom klauzulom NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve do ratifikacije, što će vjerojatno trajati do godinu dana. “Ovo je doista povijesni trenutak”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zajedno s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja. “Sa 32 nacije za stolom, bit ćemo još jači”, kaže Stoltenberg.

“Hvala vam na potpori! Sada počinje proces ratifikacije od strane svih saveznika. Radujemo se zajedničkom radu u osiguravanju naše kolektivne sigurnosti”, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.


Rusija optužuje Ukrajinu za mučenje ratnih zarobljenika

11:21 Rusija je rekla da istražuje mučenje ruskih vojnika koji su zarobljeni u Ukrajini i nedavno pušteni u sklopu razmjene zarobljenika s Kijevom krajem lipnja. Ruski odbor je rekao da su moskovski vojnici ispričali istražiteljima o “nasilju koje su pretrpjeli”. Prema priopćenju, jedan od vojnika rekao je da su ga ukrajinski liječnici liječili bez anestetika te da je bio “tučen i mučen strujom u zarobljeništvu”. Ruski istražni odbor, koji istražuje velike zločine, rekao je u priopćenju da “provjerava činjenice nehumanog postupanja prema zarobljenim ruskim vojnicima u Ukrajini”.


Dužnosnik FSB-a preuzima regiju Herson pod okupacijom Moskve

11:12 Dužnosnik ruske sigurnosne službe FSB, Sergej Jelisejev, preuzeo je vladu regije Herson u južnoj Ukrajini koju je okupirala Moskva, priopćile su vlasti regije, koje je postavio Kremlj. Jelisejev, dosadašnji zamjenik šefa vlade u ruskoj eksklavi Kalinjingrad, “postao je šef vlade u regiji Herson”, rekao je Vladimir Saldo, koji je na čelu ruske okupacijske uprave. “Ukrajina je zauvijek prošlost za regiju Herson. Rusija je ovdje zauvijek”, objavile su vlasti na Telegramu.


Rusi tvrde da su oborili zrakoplov i ubili 150 ukrajinskih vojnika u posljednja 24 sata

11:03 Rusko ministarstvo obrane objavilo je svoj dnevni operativni brifing. Tvrde da su oborili tri bespilotne letjelice i jedan Su-25 zrakoplov te da su ubili do 150 ukrajinskih vojnika u napadu “visokopreciznim oružjem” na Harkov u posljednja 24 sata.

Ukupan gubitak opreme koju je Rusija prijavila za Ukrajinu sada iznosi: “231 zrakoplov, 134 helikoptera, 1451 bespilotna letjelica, 353 protuzračna raketna sustava, 3910 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 716 borbenih vozila s višecevnim bacačima raketa, 3092 topničkih i minobacačkih oružja, te 4016 specijalnih vojnih vozila”. Njihove tvrdnje za sada nisu neovisno provjerene.


Drugi najbogatiji čovjek u Rusiji traži način kako zaobići sankcije

10:54 Oligarh Vladimir Potanjin, koji je jedan od ključnih pristaša režima u Moskvi, rekao je da je spreman razgovarati o mogućem spajanju Nornickel – najveće ruske kompanije za metale i rudarstvo. Tijekom intervjua za rusku RBC TV, Potanjin, koji je opisan kao drugi najbogatiji čovjek u Rusiji, rekao je da tvrtka treba diverzificirati svoju dioničarsku strukturu kako bi se oduprla zapadnim sankcijama. Rekao je da je prijedlog došao od ruske aluminijske tvrtke Rusal, najvećeg svjetskog proizvođača aluminija izvan Kine. “Danas sam poslao pismo potvrđujući naš dogovor da započnemo proces razgovora o spajanju s Rusalom”, rekao je Potanin.

Nakon njegovog komentara, iz Kremlja su rekli kako nisu upoznati s bilo kakvim planom spajanja rudarskog diva s Rusalom. “Ne znamo ništa o takvim idejama”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Prošlog je tjedna britanska vlada uvela sankcije Potanjinu, što je bio pokušaj da udari na uži krug Vladimira Putina.


Guverner Odese poziva Ruse da se odbiju boriti

10:42 Maksim Marčenko, ukrajinski guverner Odese, uputio je poziv ruskim snagama u zemlji da polože oružje i odbiju borbu. “Ukrajinci su spremni braniti svoje domove i voljene do posljednjeg. Mislite i na svoje obitelji. Vaši najmiliji trebaju žive zdrave očeve, muževe i sinove, trebaju ih kod kuće. Život se ne daje da bi se ispunjavale zločinačke naredbe Putinova režima. Spasite svoj život i budućnost – odbijte sudjelovati u Putinovom krvavom ratu”, piše Marčenko na Telegramu.

“Položite oružje za svoju sigurnu i mirnu budućnost. Možete ispustiti gorivo, onemogućiti opremu, objašnjavajući nemogućnost vašeg sudjelovanja u neprijateljstvima. Međunarodni branitelji ljudskih prava i zaštita Ujedinjenih naroda bit će osigurani onima koji se boje progona od strane ruskih vlasti. Ovo nije predaja. Ovo je demonstracija vašeg odbijanja sudjelovanja u zločinu protiv čovječnosti. Učinivši to, ne izdajete ruski narod i svoju domovinu. Naprotiv, Rusiji dajete priliku da sačuva svoje dostojanstvo i dajete nadu za budućnost”, dodaje Marčenko.


Separatisti: ‘Ukrajinci granatirali 12 naselja pod našom kontrolom’

10:28 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck objavila je dnevni vojni brifing. Tvrdi da su ukrajinske snage u posljednja 24 sata granatirale 12 od 240 naselja u Ukrajini za koje kaže da ih kontrolira, što je dovelo do četiri smrti i 29 ozlijeđenih civila. Tvrdnje za sada nisu neovisno provjerene.


Kremlj ‘više dobiva nego što gubi’ u Ukrajini

10:14 “Rusija dobiva više teritorija nego što gubi u Ukrajini i mogla bi napredovati prema luci Odesa na jugu”, rekao je član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Tobias Ellwood. Ellwood je u razgovoru za SkyNews rekao da iako su ukrajinske trupe do sada obavile “strašan posao”, Rusija još uvijek osvaja. “Za Putina koji upiše pobjedu, on to može prodati ruskom narodu. Upravo su proglasili pobjedu nad gradom Lisičansk, to je posljednji grad koji je držan u provinciji Lugansk u Donbasu. Prešli su važnu rijeku Sjeverni Donec kako bi tamo mogli zaobići ukrajinske snage”, kaže zastupnik.

Za one koji ovo prate iz operativne perspektive, ovo je zapravo bilo prilično značajno jer je Rusija počela koristiti pješaštvo i oklopne jedinice na način na koji prije nije. Na način na koji bi se trebao koristiti, a ne samo topničkim granatama gađati grad izdaleka. Dakle, iz te perspektive, vidimo kako se Rusija konsolidira u Donbasu. I kao što sam govorio već neko vrijeme, kada se to dogodi, mogli bi završiti tako što će krenuti na zapad prema luci Odesa, što je, naravno, ključno za izvlačenje žitarica. Dakle, postoji još veći pritisak na Zapad da dopremi tu superiornu NATO standardnu ​​opremu na prvu crtu”, tumači Ellwood.


Lavrov će posjetiti Vijetnam uoči sastanka G20

09:48 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas bi trebao odletjeti u Hanoi u dvodnevni posjet Vijetnamu prije nego što se uputi na sastanak G20 kasnije ovog tjedna u Indoneziji, priopćila je vijetnamska vlada. Posjet na poziv vijetnamskog ministra vanjskih poslova Bui Thanh Sona dolazi u trenutku kada dvije nacije obilježavaju 10. godišnjicu svog “sveobuhvatnog strateškog partnerstva”, rekla je vlada u priopćenju.

Kremlj je najveći opskrbljivač Vijetnama oružjem i njegove su tvrtke uključene u nekoliko velikih energetskih projekata u zemlji. Dvije nacije imaju bliske veze još iz sovjetske ere, a Vijetnam do sada nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu. U travnju je Vijetnam također glasovao protiv rezolucije o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a zbog rata.


Ukrajina kaže da je u ratu umrlo 345 djece

09:39 Najmanje 345 djece umrlo je u Ukrajini od posljedica ruske invazije, a 644 je ranjeno, izvijestio je ured glavne tužiteljice. Najviše dječjih žrtava dogodilo se u regiji Donecka (345), a slijede regije Harkiva (185), Kijeva (116), Černihiva (68), Luganska (61), Mikolajeva (53), Hersona (52) i Zaporižja (31), rečeno je iz ureda.

Ured je rekao da brojke nisu konačne jer je još u tijeku rad na njihovom uspostavljanju na mjestima aktivnih neprijateljstava, privremeno okupiranim područjima i teritorijima koje je Ukrajina “oslobodila”.


Haidai: ‘Rusija nastavlja granatirati naseljena područja u Luhansku’

09:26 Guverner regije Lugansk Serhij Haidai, koja je sada pod ruskom okupacijom, kaže da ruske snage nastavljaju granatirati naseljena područja. “Na nedavno okupiranim područjima Rusi uspostavljaju vlastita pravila; pričaju besmislice o otvaranju škola od 1. rujna i o brzoj obnovi komunikacija”, napisao je Haidai na Telegramu.

“Sve je ovo laž, isto se dogodilo u Mariupolju. Svi su vidjeli kako voda teče kroz uništene kuće. Jedino za što su Rašisti sposobni jest terorizirati lokalno stanovništvo”, dodao je Haidai, koristeći popularan izraz za “Ruse” u Ukrajini. Rekao je da su ruske snage počele tražiti “aktiviste” i “vojne obitelji” da s njima surađuju protiv Ukrajine.


Bjelorusija zamrznula strane udjele u 190 kompanija

09:15 Bjeloruske vlasti zamrznule su strane udjele u 190 kompanija kao odgovor na zapadne sankcije uvedene zemlji zbog njezine potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu. U dekretu objavljenom na službenom zakonodavnom portalu navodi se da je dioničarima iz zemalja koje “počine neprijateljske radnje protiv bjeloruskih pravnih i/ili fizičkih osoba zabranjeno raspolagati svojim dionicama”.

Bjelorusija je jedina europska zemlja koja je podržala rusku invaziju na Ukrajinu dopustivši ruskim trupama da uđu preko svoje granice. Britanija je jučer priopćila da će uvesti nove gospodarske, trgovinske i prometne sankcije Bjelorusiji. Novi paket uključivat će zabrane uvoza i izvoza robe u vrijednosti od oko 60 milijuna funti, uključujući izvoz robe za rafiniranje nafte, komponenti napredne tehnologije i luksuzne robe, te uvoz bjeloruskog željeza i čelika.

Kanada je prošlog mjeseca također najavila dodatne mjere protiv Bjelorusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Nove sankcije usmjerene su na 13 pojedinaca i dva subjekta u Bjelorusiji, navodi se u priopćenju ureda premijera Justina Trudeaua.


Ukrajina postavila svoju zastavu na Zmijski otok

9:03 Ukrajina je jučer postavila svoju zastavu na Zmijski otok u Crnom moru, izvijestila je ukrajinska vojska. Zastavu su postavili tjedan dana nakon što su se s tog malog otoka povukle ruske snage.

Glasnogovornica južnog ukrajinskog zapovjedništva Natalia Humeniuk za CNN je kazala da je “vojna operacija završena”. “Zmijski otok je vraćen Ukrajini”, poručila je. Granična straža Ukrajine na Twitteru je objavila njezin citat i sliku ukrajinske zastave na otoku.

Zmijski otok je postao poznat nakon što su se ukrajinski branitelji na početku ratu psovkom odbili predati ruskom ratnom brodu. Moskva je prošli tjedan ustvrdila kako su njezine snage napustile otok “u znak dobre volje”.


Britansko ministarstvo: ‘Ukrajina se iz Luhanska može povući na lakše obranjive pozicije’

8:29 Britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću je konstatiralo da će se ukrajinske snage moći povući do pozicija koje lakše mogu braniti nakon što je Rusija zauzela Lisičansk i preuzela kontrolu nad Luhanskom. Britanci su potvrdili kako je Rusija relativno brzo zauzela Lisičansk te da je uspostavljanjem kontrole nad Luhanskom ostvarila napredak prema onome što Moskva navodi kao glavni cilj “oslobađanje Donbasa”.

“Za razliku od ranijih faza rata Rusija je vjerojatno uspostavila učinkovitu koordinaciju između najmanje dvije grupacija snaga. Središnjom grupacijom najvjerojatnije zapovijeda general pukovnik Aleksandar Lapin, a južnom nedavno imenovani general Sergej Surovikin“, navodi britiansko ministarstvo.

Dodaju da su se ukrajinske snage vjerojatno povukle u skladu s postojećim planovima. “Područja Sjeverodonecka i Lisičanska koje su držali Ukrajinci sastojala su se od ispupčenja koja su Rusi mogli napadati s tri strane. Sada postoji realna mogućnost da će se Ukrajinski povući do pozicija koja lakše mogu obraniti”, stoji u izvješću Britanaca. Zaključuju kako će u daljnjim bitkama za Doneck Rusi vjerojatno nastaviti sa sporim napretkom i “masovnim raspoređivanjem artiljerije koja će razarati gradove i naselja”.


Zelenski: ‘Razgovaramo s Turskom i UN-om oko izvoza žita’

7:15 Zelenski je jučer ustvrdio da Ukrajina raspravlja s Turskom i Ujedinjenim Narodima oko sigurnosnih jamstava za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. “Važno je da netko osigura sigurnost naših brodova kad idu prema drugim zemljama, osim prema Rusiji, njoj ne vjerujemo”, kazao je.

Rekao je i da surađuju s šefom UN-a Antoniom Guterresom oko tog pitanja i da UN ima “ključnu ulogu i da nije samo posrednik”.

Ukrajina optužuje Rusiju da blokira njihove crnomorske luke i da je 22 milijuna tona žita zarobljeno u njima. Rusija negira da blokira izvoz žita tvrdeći da je Ukrajina odgovorna zbog miniranja mora ispred svojih luka.


Ukrajina obnovu želi financirati zaplijenjenim sredstvima ruskih oligarha

7:06 Ukrajina je jučer predstavila plan oporavka nakon rata za koji je potrebno 750 milijardi dolara. Ukrajinski premijer Denis Šmihal, govoreći na konferenciji za oporavak Ukrajine u Švicarskoj, je ustvrdio da bi glavni izvor sredstava za taj plan trebala biti zaplijenjena imovina ruskih oligarha.

Ukrajinski plan oporavka trenutno ima tri faze. Prva je usredotočena na popravak stvari bitnih za svakodnevni život ljudi, poput opskrba vodom. Druga faza je “brzi oporovak” koja će biti pokrenuta nakon što završe borbe, a uključuju izgradnju privremenog smještaja, bolnica i škola. Treća faza je namijenjena da dugoročno transformira zemlju.

U sinoćnjem obraćanju na društvenim mrežama ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da obnova Ukrajine nije nešto što će trebati napraviti nakon pobjede ili u narednim godinama, nego nešto što treba činiti sada. “Ovo nije samo obnova zidova koji su uništeni granatiranjem. Ukrajina mora postati najslobodnija, najmodernija i najsigurnija zemlja u Europi – u svakom smislu te riječi, posebno u smislu našeg okruženja. Siguran sam da ćemo to učiniti”, poručio je Zelenski.


Guverner Luhanska: ‘Gubitak te regije je bolan za nas, ali nismo izgubili rat’

6:55 Rusija je jučer proglasila pobjedu u istočnoj regiji Luhansk, a ukrajinsko vojno zapovjedništvo je potvrdilo da je moralo povući svoje snage iz grada Lisičanska. Guverner Luhanska Sergij Hajdaj kazao je za Reuters kako očekuje da će gradovi Slovjansk i Bakhmut biti sljedeća meta ruskih snaga dok pokušavaju zauzeti cijeli Donbas.

“Gubitak Luhanska je bolan, jer je to ukrajinski teritorij. Pogotovo za mene, jer sam tu rođen i čelnik sam ove regije… U vojnom smislu loše je napustiti pozicije, ali nije ništa kritično. Moramo dobiti rat, a ne bitku za Lisičansk. Bolno je, ali ne gubimo rat zbog toga. Ruske snage neće prebaciti sve svoje snage na prvu liniju jer ako napuste pozicije onda naše snage mogu izvesti potunapade… Njihov sljedeći cilj je Doneck. Slovjansk i Bakhmut će biti napadnuti, Bakhmut već snažno granatiraju”, kazao je Hajdaj.

Jučer je ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio predsjedniku Vladimiru Putinu da je “operacija” u Luhansku gotova, a Putin je rekao da jedinice koje su “ostvarile pobjedu” trebaju odmoriti i “povećati svoje borbene sposobnosti”.