Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Uživo. Nova raketiranja nuklearke, Moskva i Kijev međusobno se optužuju. Medvedev: 'Nećemo stati'

Pratimo 185. dan ruske invazije na Ukrajinu

A Ukrainien man drives past a burning house hit by a shell in the outskirts of Bakhmut, Eastern Ukraine, on July 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
FOTO: AFP

Danas je 185. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


 • Zelenski: Izvezeno je milijun tona žitarica
 • Stručnjaci: Napadi na ukrajinske željezničke potencijalni ratni zločin
 • U Ukrajini umro američki državljanin
 • Medvedev: ‘Nećemo prestati ni ako Ukrajina odustane od NATO-a’
 • Rusija počinje graditi dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj
 • Britanci: ‘Rusija osnažila napade u Donbasu’
 • Moskva i Kijev međusobno se optužuju za raketiranje nuklearke Zaporožje u posljednja 24 sata

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:


Moskva i Kijev međusobno se optužuju za raketiranje nuklearke Zaporožje u posljednja 24 sata

 • Rusija i Ukrajina ponovno se danas međusobno optužuju za raketiranje nuklearne elektrane Zaporožje u posljednja 24 sata. Rusko ministarstvo obrane u subotu je optužilo ukrajinske vojne snage da su triput u posljednja 24 sata granatirale kompleks nuklearne elektrane. Reuters navodi da nisu uspijeli provjeriti informacije s bojišta.

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom priopćila je, pak, da je Rusija granatirala kompleks nuklearne elektrane Zaporožje koja je pod kontrolom Rusije. “U posljednja 24 sata ruske trupe ponovno su granatirale područje na kojemu se nalazi nuklearna elektrana Zaporožja. Trenutačno se utvrđuje šteta”, objavio je Energoatom u priopćenju na Telegramu.

Rusija i Ukrajina već se tjednima međusobno optužuju za granatiranje te lokacije, što je potaknulo strahove od nuklearne katastrofe. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je svijet za dlaku izbjegao radijacijsku katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje bio satima prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području, što je Moskva opovrgla.


Rusija blokirala usvajanja zajedničke deklaracije UN-a o nuklearnom razoružanju

 • Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije, nakon četverotjedne konferencije UN-a o sporazumu o nuklearnom razoružanju te osudila, kako je navela, “političke” aspekte teksta, javlja u subotu agencija France presse. Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije. “Naše izaslanstvo ima jednu ključnu primjedbu na neke paragrafe koji su očigledno političke naravi”, rekao je ruski predstavnik Igor Višnevecki i dodao da Rusija nije jedina zemlja koja ima primjedbe na tekst.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong, kako javlja BBC, rekla je da je “duboko razočarana” izostankom dogovora. “Rusija je opstruirala napredak odbijajući prihvatiti predloženi tekst koji su prihvatile sve druge države”, kazala je. Američka predstavnica, veleposlanica Bonnie Jenkins, rekla je da SAD “duboko žali zbog ovog ishoda, a još više zbog ruskih akcija koje su nas dovele tu gdje smo danas”.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima koji se tiču ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska. U najnovijem nacrtu teksta izražena je “ozbiljna zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost. Na posljednjoj konferenciji 2015. godine također se nije mogao postići dogovor o ključnim pitanjima. Na otvaranju ovogodišnje konferencije, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da se svijet suočava s “nuklearnom opasnošću koja nije viđena od vrhunca Hladnog rata”.


Britanci: ‘Rusija osnažila napade u Donbasu usred glasina o ukrajinskoj protuofenzivi’

 • Rusija je najvjerojatnije pojačala intenzitet svojih napada u Donjecku na istoku Ukrajine u posljednjih pet dana, navodi britansko ministarstvo obrane pozivajući se na obavještajne informacije. “Proruski separatisti su najvjerojatnije ostvarili napredak prema središtu sela Piski, blizu zračne luke Donjeck, no ruske snage su općenito ostvarile malo teritorijalnih dobitaka”, ističu Britanci te zaključuju: “Postoji stvarna mogućnost da je Rusija povećala svoje napore u Donbasu kao pokušaj da privuče ili utvrdi položaj dodatnih ukrajinskih postrojbi usred nagađanja da Ukrajina planira veliku protuofenzivu.”

Medvedev: ‘Nećemo prestati ni ako Ukrajina odustane od NATO-a’

 • Najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako se Kijev službeno odrekne svojih težnji za priključenjem NATO savezu. Bivši predsjednik Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Vijeću sigurnosti, također je rekao u intervjuu francuskoj televiziji da je Rusija spremna pregovarati s ukrajinskim predsjednikom pod određenim uvjetima. Prije invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva je jasno dala do znanja da je članstvo Ukrajine u NATO-u za nju neprihvatljivo. “Odustajanje od sudjelovanja u Sjevernoatlantskom savezu sada je vitalno važno, ali je nedovoljno za uspostavu mira”, rekao je Medvedev televiziji LCI u citatima koje su prenijele ruske novinske agencije. Rusija će, rekao je, nastaviti kampanju dok ne postigne svoje ciljeve.

Rusija počinje graditi dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj

 • Ruski nuklearni div Rosatom sljedećih će tjedana započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, prenosi u subotu BBC riječi mađarskog ministra vanjskih poslova. Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks. To postrojenje trenutno proizvodi 40 posto Mađarske opskrbe električnom energijom. “Neka gradnja počne!”, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

S dodatna dva reaktora, kapacitet nuklearne elektrane – koja se trenutno sastoji od četiri reaktora izgrađena u bivšem Sovjetskom Savezu – više će se nego udvostručiti. “Ovo je veliki korak, važna prekretnica”, dodao je Szijjarto. “Na taj ćemo način dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi Mađare od divljih promjena cijena energije.” Pojasnio je da bi nuklearni reaktori mogli biti spremni za rad do 2030. godine. Kontroverzni projekt vrijedan 12,5 milijardi eura velikim dijelom financira Rusija.


Zelenski: Izvezeno je milijun tona žitarica

 • Ukrajinski predsjednik izjavio je kako je njegova zemlja izvezla milijun tona poljoprivrednih proizvoda putem Crnog mora. Rekao je to u petak kasno navečer, prilikom svog redovitog noćnog obraćanja. “Od prvog dana kolovoza iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja. Ukupno je u pitanju milijun tona proizvoda. Dobili smo zahtjeve za još 70 brodova“, naglasio je Zelenski govoreći o izvozu pokrenutom nakon sporazuma koji je postignut s Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem srpnja. “Cilj Ukrajine i Kijeva jest izvoz od tri milijuna tona unutar mjesec dana”, dodao je.

Stručnjaci: Napadi na ukrajinske željezničke potencijalni ratni zločin

 • Ruski napad na željezničku stanicu u Ukrajini mogao bi biti ratni zločin, smatraju stručnjaci. U napadu je ovog tjedna poginulo više od 20 ljudi, a Rusija je ponudila malo ili nimalo dokaza koji bi poduprli tvrdnje da su ukrajinske trupe bile meta njezinog napada na željezničku stanicu Čapline u srijedu. Stručnjaci za ratne zločine rekli su jučer da napad sugerira da Rusi namjerno gađaju civile na strateški način. Novinar AP-a na terenu u Čaplini nije vidio nikakve dokaze da su ukrajinske trupe bile među ubijenima u napadu.

U Ukrajini umro američki državljanin

 • Američki državljanin nedavno je umro u Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta, dodajući da su dužnosnici u kontaktu s obitelji i pružaju konzularnu pomoć. “Još jednom ponavljamo da državljani SAD-a ne bi trebali putovati u Ukrajinu. Što zbog aktivnog oružanog sukoba, što zbog izdvajanja američkih državljana u Ukrajini od strane sigurnosnih dužnosnika ruske vlade. Svi građani SAD-a koji su u Ukrajini trebali bi odmah otići, ako je to sigurno učiniti, koristeći bilo koje komercijalne ili druge privatno dostupne opcije kopnenog prijevoza”, rekao je glasnogovornik.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više