Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uznemirena desnica na Dežulovićev tekst: 'Neka ti plastični lampion obasja put prema voljenom Beogradu'

Javili su se Penava, Hvidra, Domovinski pokret, splitski HSP, Ministarstvo branitelja

29.10.2021., Split - Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, odrzao je sa suradnicima konferenciju za medije uoci sjednice prosirenog predsjednistva podruznice Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske zupanije.
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Na portalu N1 je jučer objavljen tekst Borisa Dežulovića, pod naslovom ‘Jebo vas Vukovar’ koji od tada ne prestaje izazivati burne reakcije u javnosti. Veliki dio njih dolazi iz redova desnice. Među prvima su se javili iz Domovinskog pokreta. Na Facebooku su poručili kako osuđuju objavu kolumne ‘čiji je sadržaj bezobzirno vrijeđanje i omalovažavanje svih žrtava Domovinskog rata, omalovažavanje nacionalnog identiteta, a pogotovo vukovarskih žrtava’.

“Nakon nasrtaja ultra lijeve platforme Možemo na murale Vukovara, doživjeli smo i vulgarni ispad beogradskog potrčka i bivšeg feralovca na grad Vukovar. Ni manje ni više, nego na televiziji koja je u procesu traženja nacionalne koncesije. Takav ispad ne možemo čak ni citirati, jer tu količinu psovki medijski prostor ne zaslužuje”, poručili su.

Zatražili su hitno očitovanje od N1, cehovskih udruženja i Ministarstva kulture i medija, kao i hitnu ispriku svima koje je Dežulovićev tekst ‘zgrozio i ponizio’. Potom su pitali što bi bilo kada bi uz riječ Vukovar stavili i Srebrenicu, pa zaključili da su sigurni kako kolumna tada ne bi bila objavljena. Dodali su da se, dok se državni vrh prepucava, pojedine platforme koriste za medijsko ponižavanje i okupaciju Republike Hrvatske.

ŠTO JE SLJEDEĆE?Domovinski pokret najoštrije osuđuje potez N1 televizije, odnosno objavu kolumne Borisa Dežulovića…

Posted by Domovinski pokret on Tuesday, November 2, 2021

Penava: ‘Dozvoljeno je sve, nitko nizašto ne odgovara’

Jutros je na temu Dežulovićevog teksta konferenciju za medije održao gradonačelnik Vukovara i šef Domovinskog pokreta, Ivan Penava. Prvo je naglasio da je Tuđman porazio “velikosrpsku politiku u ratu s braniteljima i građanima”, a potom optužio političare na vlasti da imaju iskrivljene liberalne vrijednosti po kojima je “dozvoljeno sve, dok nitko nizašto ne odgovara”.

“Živimo u vremenu neodgovornosti i pranja ruku. Često se koristi sintagma ‘bura u čaši vode’. Tako će biti i s ovim, trajat će dva dana i smiriti se nakon dva dana”, kazao je pa počeo iznositi optužbe na račun vladajućih. “Imamo vlast u Zagrebu koja se ubi od pijeteta prema Vukovaru, a podiže petokrake po gradovima. Medije preuzima Beograd, a premijer kaže da je to slobodno tržišno natjecanje”, dodao je.

Kazao je potom da se “novinar N1 na grub način obrušio na vrijednost Domovinskog rata, a odgovorni urednici i vlasnici poruče da oni nisu odgovorni”, pa pitao odgovara li itko za išta u ovoj državi. Svima je poručio da se ne čude “vulgarnim uvredama Dežulovića” pa dodao da je on kolumnist Pupovčevih novosti koje sufinancira Vlada. Ironično mu je da ista ta Vlada gaji poseban pijetet prema Vukovaru.

Konferencija za medije na temu kolumne Borisa Dežulovića

Posted by Ivan Penava on Wednesday, November 3, 2021

HVIDRA: ‘Nikada nije prežalio pobjedu hrvatske vojske’

Jutros se javila i HVIDRA koja Dežulovića opisuje: “propalim Feralovcem i suradnikom Pupovčevih ‘Novosti’ koji naričući za otkazanim koncertom njegovog jugonostalgičnog istomišljenika Rade Šerbedžije u Vinkovcima, u podužem tekstu ispunjenom neviđenim uvredama prema Vukovaru i Vukovarcima, s neskrivenim govorom mržnje obezvrjeđuje i sramotno napada na hrvatske svetinje.”

Pitaju kako je moguće da država financira honorare njega i drugih “piskarala” u Novostima koji, prema njima, “pod izlikom satire i zaštite manjinskih prava otvoreno raspiruju mržnju nad hrvatskim narodom”. U priopćenju govore i da je Dežulović 1991. prvi novinar koji je ušao u Vukovar preko Beograda i JNA kao i da “nikada nije prežalio pobjedu hrvatske vojske nad srpskim agresorom i stvaranje slobodne i suverene hrvatske države”.

‘Neka ti lampion obasja put prema voljenom Beogradu’

Potom kažu kako je svima jasno “da ta bijedna kukavica nikada neće imati hrabrosti osobno stati pred hrvatske branitelje, majke, žene, djecu koji su izgubili svoje najmilije i sve žrtve Vukovara, posebice u Koloni sjećanja, te im u lice reći ono što sa sigurne udaljenosti piše o njima, skrivajući se u svom Beogradu.” Od televizije N1 su zatražili očitovanje zbog kolumne te objavu ispravka, jer se u tekstu u negativnom kontekstu spominje HVIDRA.

Traže i očitovanje nadležnih institucija zbog “postojanja kaznene odgovornosti u djelima Borisa Dežulovića”, kojemu, kažu, žele dati do znanja kako neće dozvoliti ovakve nasrtaje prema ‘svetinjama Domovinskog rata’.

“A ako on neće poštovati zakone hrvatske države, poručujemo mu, njegovim primitivnim i njemu bliskim satiričnim rječnikom, „Od**** iz Lijepe naše, neka ti plastični lampion obasja puteve prema tvom voljenom Beogradu u kojem će jednog dana, uz milozvučne pjesme dragog ti Šerbedžije, tvoja crna duša zauvijek pronaći svoj mir“.

HSP Split: ‘Želi obezvrijediti domoljubne i kršćanske vrijednosti’

Javili su se i iz splitskog HSP-a, odakle tvrde da je Dežulović kolumnom “uvrijedio, omalovažio i marginalizirao jedan od simbola naše domovine, što samo po sebi predstavlja napad na temelje države”. Kažu kako je njegovo ‘sramotno i primitivno ponašanje’ odraz stanja koje godinama vlada u medijima.

“Blatiti vlastitu državu i pri tome biti jako dobro plaćen za to, zanat je kojim se bave mnogi u našoj domovini”, kažu pa dodaju da je Vukovar “jedan od najznačajnijih simbola Domovinskog rata, države i borbe za neovisnost” te da je “minimum koji zaslužuje da ga poštuju ili barem nikad ne spominju, čak i oni kojima je žao što nije u srpskim rukama”.

Za Dežulovića kažu da se vodi samo novcem i mržnjom te da on i “njegova jugoslavenska klika imaju itekako značajan prostor u medijima čime žele nametnuti svoje vrijednosti kojima bi obezvrijedili istinske domoljubne i kršćanske vrijednosti koje su zapravo u temeljima naše države”. Nadaju se da će reagirati institucije i tako pokazati da štite interese države. Dežuloviću poručuju da su mu granice otvorene. “Posebno ona prema kojoj te srce vuče. Ne sumnjamo da ćeš tamo uživati u koncertima svojih kolega i prijatelja”, zaključuju u priopćenju.

Ministarstvo branitelja: ‘Treba zastati i zapitati se što to smeta Dežuloviću’

Još sinoć je reagiralo i Ministarstvo branitelja poručivši da Dežulović tekstom pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. “Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu”, poručili su. Dodali su kako žrtva Vukovara i Škabrnje, hrvatskih branitelja i civila, zaslužuje pijetet “svakoga dana i svih građana Republike Hrvatske koja je slobodna zahvaljujući njima koji su živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske”. Dodaju kako je potrebno “zastati i zapitati se što to smeta Dežuloviću”.

“Smetaju li ga i vrijeđaju svi oni koji ljudski promišljaju i odaju pijetet nevinoj žrtvi civila i hrvatskih branitelja? Smeta li ga dostojanstvena Kolona sjećanja na čijem su čelu obitelji poginulih i nestalih branitelja Vukovara i branitelji Grada Heroja? Smeta li ga možda i sloboda koju uživa zahvaljujući žrtvi Vukovara i cijele Hrvatske, izborena u nametnutom nam ratu, sloboda koju obilato koristi i kad piše ovakav sramotan pamflet koji se u javnost plasira kao novinarska kolumna”, pitaju se u priopćenju.

“Vukovar i danas ima otvorene rane nepoznatih sudbina svojih građana i branitelja, koje su u studenom posebno bolne i u čije zacjeljenje ulažemo velike napore. Svjesni boli s kojom se nose članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije i ponovnog uznemiravanja izazvanog ovim tekstom, još jednom najoštrije osuđujemo ovakav ružni nasrtaj na žrtve stradale u Domovinskom ratu. Vukovar jest i ostat će mjesto posebnog domovinskog pijeteta i najdubljih osjećaja, ma koliko to nekima smetalo”, stoji u priopćenju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više