Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vanđelić više nije na čelu Fonda za obnovu Zagreba, imenovana je nova šefica

Radi se o Snežani Penović koja je do sada bila direktorica Službe za kontrolu izvođenja radova, stručnog nadzora i operativnih koordinatora.

FOTO: Fond

Damir Vanđelić od danas više nije ravnatelj Fonda za obnovu. Upravno vijeće Fonda razriješilo ga je te dužnosti s današnjim datumom te do imenovanja novog ravnatelja koji bi se trebao izabrati na natječaju kao vršiteljicu dužnosti imenovalo Snežanu Penović. Ona je do sada bila direktorica Službe za kontrolu izvođenja radova, stručnog nadzora i operativnih koordinatora.

Službena primopredaja između dosadašnjeg ravnatelja Vanđelića i v.d. ravnateljice Penović obavljena je danas, a pritom su oboje izrazili zadovoljstvo što će se održati kontinuitet procesa uspostavljenih u Fondu za obnovu. Vanđelić je čestitao nasljednici i zaželio joj puno sreće u radu te izrazio nadu da će se obnova ubrzati zahvaljujući zadnjim izmjenama Zakona.

“U ruke vam ostavljam transparentnu i efikasnu instituciju sa snažnim mehanizmima borbe protiv korupcije. Jednako tako vam ostavljam kvalitetan i uhodan tim ljudi koji uspješno može samostalno obavljati sve zadatke, što i sami znate. Drago mi je da je izabrana osoba iz Fonda koja je upoznata sa svim poslovnim procesima u Fondu, što znači da naši građani neće previše osjetiti ovu tranziciju”, rekao je i ponudio svoju pomoć u predstojećem razdoblju i to bez naknade.

Penović je preko 20 godina radila u Ministarstvu graditeljstva

Penović je rekla kako je u Fond došla u ožujku ove godine nakon što je gotovo 20 godina radila u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ispričala je kako je u Fondu obavljala poslove u Sektoru za stručne poslove kontrole i praćenja obnove pa izdvojila prioritete u radu Fonda.

“Kao prioritete izdvajam nastavak transparentne prakse i osnaživanje kapaciteta Fonda, jer, s obzirom na nedavne izmjene Zakona o obnovi, očekujemo značajno intenziviranje u dinamici zaprimanja odluka koje će Fond morati obraditi u što kraćem vremenu. Svi dionici procesa obnove su izrazito zainteresirani za što bržu obnovu te je moj fokus na održavanju kontinuiteta procesa koji su uspostavljeni u Fondu”, rekla je tijekom primopredaje.

HRT javlja kako je Snežana Penović diplomirani inženjer građevinarstva te da je u zadnjih 20 godina radila kao viši građevinski inspektor u Splitu, načelnica odjela građevinske inspekcije te obnašala niz dužnosti u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Javljaju i kako je prije toga radila kao nastavnica matematike i fizike u osnovnoj školi, a bila je direktorica tvrtke Genesis inženjering te koordinatorica projekta Eurodom.

Vanđelić izvijestio o napravljenom u Fondu

Vanđelić je tijekom primopredaje izvjesio vršiteljicu dužnosti o stanju izvršenih obveza u Fondu. Do danas je temeljem odluka nadležnog Ministarstva Fond isplatio ukupno 893 novčane naknade građanima koji su sami obnavljali svoje nekretnine te proveo 413 nabava. Zaprimili su četiri odluke o zamjenskoj obiteljskoj kući te 23 o konstrukcijskoj obnovi. Od 1391 akta zaprimljenog iz Ministarstva, riješeno je 76 posto njih.

Kada se radi o dijelu u kojemu Fond ne ovisi o odlukama Ministarstva, do danas je zaprimljeno 600 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, s upraviteljima zgrada i suvlasnicima su potpisana 163 ugovora o nekonstrukcijskoj obnovi te je pokrenut natječaj za projektiranje 350 zgrada u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Planira se do kraja godine pokrenuti natječaje za projektiranje operativne koordinatore za sve prijavljene zgrade.

Osim toga, pred certifikacijom je ISO 37001 standard protiv podmićivanja uz kojega će Fond postati prvo javno tijelo s antikorupcijskim certifikatom, javljaju iz Fonda i dodaju kako je osigurana i transparentnost objavom svih troškova i računa na internetskoj stranici.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više