Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vapaj iz Liječničke komore: očajnički nam nedostaje liječnika, a mnogi koji još rade blizu su mirovine

Posebno je uočljiv manjak obiteljskih liječnika i ginekologa

Predstavnici Hrvatske liječničke komore sastali su se danas s predstavnicima Ministarstva zdravstva i HZZO-a, nakon čega se strukovna organizacija liječnika oglasila priopćenjem o, kako navode, alarmantnim podacima o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Upozorili su kako su uvjeti rada glavni razlog odlaska mladih liječnika iz Hrvatske te kako bi, uz manja ulaganja, Primarna zdravstvena zaštita ostvarila velike koristi.

Naveli su dalje kako je liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve manje te da je udio liječnika starijih od 60 godina svakim danom sve veći. “U Hrvatskoj, u odnosu na planiranu mrežu HZZO-a, nedostaje 207 liječnika obiteljske medicine”, poručili su.

Dodaju kako je, uz postojeći manjak obiteljskih liječnika, zabrinjavajuće i to što su oni prosječno stari 52 godine, a čak njih 33 posto je starije od 60 godina. Među njima je i 184 liječnika obiteljske medicine koji su stariji od 65 godina te su navršili godine za odlazak u mirovinu.

Nedostaje i 31 posto ginekoloških timova

Naveli su kako je situacija jednako loša i s ginekolozima u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojih, u odnosu na planiranu mrežu HZZO-a: nedostaje 31 posto, tj. njih 104. “Jedan primarni ginekolog prosječno skrbi o 5500 pacijentica, što znači da najmanje 250.000 žena nema odabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj skrbi u javnom zdravstvu”, poručili su.

Osim toga, ginekolozi su s 54 godine prosječno stariji i od specijalista obiteljske medicine. Njih 69 je starije od 60 godina, a 21 ginekolog u ovoj skupini ispunjava i uvjete za starosnu mirovinu. Promatrano prema županijama, najteža situacija je u Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više