Važna anketa: građani masovno žele rezanje javne uprave, poreza, općina i županija

24sata i agencija Ipsos proveli su veliku anketu o javnoj upravi, plaćama, porezima i privatizaciji

ZADNJA IZMJENA: svi 2, 2020

Dnevni list 24sata i agencija Ipsos proveli su opsežno istraživanje o reformama javne uprave u Hrvatskoj, u sklopu akcije “Reforme odmah” 24sata. Prema njihovim rezultatima, na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika, nadmoćna većina građana želi manje poreze i rezanje javnog sektora, od broja zaposlenih u upravi do broja administrativnih jedinica poput gradova i općina.

Na načelno pitanje treba li Hrvatska reformirati javni sektor, 93,7 posto ispitanika kazalo je da treba, a njih 72,7 posto da nam trebaju velike promjene. Na konkretnija pitanja o promjenama kakve bi voljeli vidjeti, 76,2 posto građana smatra kako bi trebalo smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, a njih 15 posto da ga ne treba dirati (ostali ne znaju, ili su za povećanje).

Zanimljivo, na pitanje pristaju li na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru čak i ako to znači da bi osobno ili obiteljski ostali bez posla, 84 posto ispitanika kazalo je da bi.

Ukidanje županija i smanjenje broja gradova

Protiv smanjenja plaća u javnoj upravi izjasnilo se 52 posto ispitanika, a među onima koji su za smanjenje, dio ih smatra kako bi ga trebalo biti samo tijekom gospodarske krize. Osim toga, prema anketi 24 i Ipsosa, građani su za ukidanje županija, a 81,9 posto želi smanjenje broja općina i gradova.

Da Hrvatska ima previsoke poreze, smatra 81,4 posto ispitanika, a da tvrtke plaćaju previše poreznih i parafiskalnih nameta, smatra 79 posto ispitanika.

Protiv privatizacije državnih poduzeća

No, prema rezultatima ankete, građani nisu za privatizaciju kompanija u državnom vlasništvu. Njih 55 posto tome se protivi, a 39 posto smatra da bi trebalo privatizirati sve državne tvrtke, osim onih, koje upravljaju osnovnim resursima kao što su vode i šume. Doprinos jave uprave gospodarskim aktivnostima negativno je ocijenilo 48,1 posto građana, a ukupno 74,5 posto njih smatra da je utjecaj negativan ili nikakav.

Građani su također uvjerljivom većinu za javnu objavu podataka o troškovima državnih tijela i lokalne samouprave, korisnicima povlaštenih mirovina, plaćama u javnom sektoru te tvrtkama koje dobivaju poticaje i subvencije.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program